Σε κλίμα συγκίνησης, θλίψης, αλλά και σεβασμού στη Σέκλιζα Καρδίτσας, συγγενείς, σύντροφοι και φίλοι αποχαιρέτησαν τον Βασίλη Φυτσιλή, ο οποίος «έφυγε» την Τρίτη πλήρης ημερών και αγώνων, σε ηλικία 95 ετών.
Στη Σέκλιζα παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, στην οποία ήταν επικεφαλής ο Κ. Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ, και συμμετείχαν η Μ. Γαβαλά, μέλος της Γραμματείας και γραμματέας της ΕΠ Θεσσαλίας και ο Φ. Παρρής, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ.
Επίσης, παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες της ΕΠ Θεσσαλίας, της ΤΕ Καρδίτσας, του ΣΠ Θεσσαλίας της ΚΝΕ, της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, καθώς και εκπρόσωποι μαζικών φορέων, της Τοπικής Διοίκησης.
Επικήδειους εκφώνησαν εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Γ. Τσιούτρας, μέλος της ΚΕ, ενώ στο βήμα ακολούθησαν ο Θ. Σερδένης, αντιπρόεδρος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, η Χ. Κούτρα, μέλος του ΤΓ Καρδίτσας και της ΚΟΒ Σέκλιζας, ο Σπ. Κλάντζος, μέλος του ΓΠ Θεσσαλίας της ΚΝΕ και ο Κ. Παπαλέξης, μέλος του Τοπικού Συμβουλίου Σέκλιζας.
Ο Γ. Τσιούτρας αναφέρθηκε στο πλούσιο και αγωνιστικό βιογραφικό του, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:
«Ο Βασίλης Φυτσιλής γεννήθηκε στη Σέκλιζα της Καρδίτσας, το 1927. Ήταν η εποχή που ο άνεμος της Οκτωβριανής Επανάστασης και οι λαϊκοί αγώνες για μια άλλη δίκαιη κοινωνία συνέπαιρναν τις καταπιεσμένες και καταφρονημένες και μάζες των πόλεων και της υπαίθρου Η οικογένειά του, όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής, ανταποκρίνεται στο κάλεσμα του ΕΑΜ και παίρνει δραστήρια μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Ο ίδιος αταλάντευτα εντάσσεται στην ΕΠΟΝ και τοποθετείται στη νεότερη γενιά της Αντίστασης 1941-1944. Μετά τη Βάρκιζα και τις τρομοκρατικές διώξεις των αγωνιστών που ακολούθησαν από το αστικό κράτος και τις παρακρατικές οργανώσεις, η οικογένειά του κλήθηκε να πληρώσει για τις επιλογές της. (….)
Σε ηλικία 19 χρονών κατατάσσεται στον Δημοκρατικό Στρατό στη διαφώτιση της δύναμης της Νομαρχιακής Επιτροπής Καρδίτσας.
Με συγκλονιστικό τρόπο περιγράφει τα βιώματά του από το επικό πέρασμα της Νιάλας τον Απρίλη του 1947 όπου πιάστηκε αιχμάλωτος. Στην άνιση μάχη με τις αριθμητικά υπέρμετρες δυνάμεις του κυβερνητικού στρατού και τη χιονοθύελλα στον αυχένα της Νιάλας, ο σύντροφος Βασίλης έσωσε από βέβαιο θάνατο την ηρωίδα του Κόμματος και δασκάλα Βαγγελίτσα Κουσιάντζα, κουβαλώντας την στα χέρια σε μια κακοτράχαλη διαδρομή όπου χάθηκαν δεκάδες μαχητές.
Οι δυο τους και περίπου 30 ακόμα μαχητές του ΔΣΕ και στελέχη του Κόμματος, συνελήφθησαν τις επόμενες μέρες. Η Β. Κουσιάντζα καταδικάστηκε σε θάνατο και ο σ. Βασίλης σε ισόβια, λόγω του νεαρού της ηλικίας του. Στα πολλά χρόνια της φυλάκισής του, αλλά και τα μετέπειτα που ακολούθησαν με τα γραπτά και τις αφηγήσεις του διαφύλαξε για την ιστορική μνήμη τη σκληρή μάχη στη Νιάλα, τον ηρωισμό της Βαγγελίτσας Κουσιάντζα και των άλλων συντρόφων που εκτελέστηκαν στην Ξηριώτισσα Λαμίας, τον Μάη του 1947, από ΜΑΥδες και άλλους παρακρατικούς, καθώς οι στρατιώτες του κυβερνητικού στρατού αρνήθηκαν να εκτελέσουν τη διαταγή.
Πλαισίωσε το ψηφοδέλτιο του Κόμματος στις βουλευτικές εκλογές του 1985 και 1996. Δραστηριοποιείται μέσα από τις γραμμές της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και εργάζεται δραστήρια για την προβολή, τη θεμελίωση και την επέκταση των αξιών και των οραμάτων της Εθνικής Αντίστασης.
Σημαντική πλευρά της προσωπικότητάς αποτυπώνεται στο συγγραφικό και εικαστικό του έργο.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος