Σαν σήμερα στις 30 Σεπτεμβρίου του 2000 έφυγε από τη ζωή η Ιωάννα Τσάτσου, μια σημαντική πνευματική προσωπικότητα της μεταπολεμικής Ελλάδας, αδελφή του νομπελίστα ποιητή Γιώργου Σεφέρη και σύζυγος του ακαδημαϊκού και πολιτικού Κωνσταντίνου Τσάτσου.
Ήταν κόρη του καθηγητή Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Στυλιανού Σεφεριάδη. Γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1909, σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρωτοεμφανίστηκε στα νεοελληνικά γράμματα το 1965 με το ημερολογιακό κείμενο «Τα φύλλα Κατοχής». Ακολούθως εξέδωσε την πρώτη της ποιητική συλλογή «Λόγια της σιωπής». Ακολούθησαν αρκετές συλλογές, όπως οι: «Έλεγχος» (1971), «Ο κύκλος του ρολογιού» (1976), «Χρέος» (1979), «Χρόνος» (1981), το βιογραφικό αφήγημα «Ο αδελφός μου Γιώργος Σεφέρης», που κέρδισε το Α’ Κρατικό Βραβείο Βιογραφίας, και άλλα έργα, πολλά από τα οποία μεταφράστηκαν σε διάφορες γλώσσες. Ανέπτυξε έντονη κοινωνική-ανθρωπιστική δραστηριότητα, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της Κατοχής.
Με αφορμή τη συμπλήρωση είκοσι δύο ετών από τον θάνατο της Ιωάννας Τσάτσου, το Αρχείο της ΕΡΤ προτείνει το πρώτο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ του Νέστορα Μάτσα «Όσο υπάρχει φως», παραγωγής 1991.
ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΩΣ
ΙΩΑΝΝΑ ΤΣΑΤΣΟΥ
Το πρώτο επεισόδιο της σειράς «Όσο υπάρχει φως» είναι αφιερωμένο στη ζωή και το έργο της Ιωάννας Τσάτσου. Η ίδια σε προσωπική της αφήγηση στέκεται στους βασικότερους σταθμούς της ζωής της και τους τόπους που επηρέασαν στο έργο της. Εξιστορεί γεγονότα από τα παιδικά της χρόνια στην Σμύρνη και την Μικρασιατική Καταστροφή. Λόγος γίνεται για την εγκατάσταση της οικογένειας Σεφεριάδη στην Αθήνα, τις σπουδές της στη Νομική, στην Αθήνα και το Παρίσι, και την γνωριμία της με τον σύζυγό της Κωνσταντίνο Τσάτσο. Η ίδια αναφέρεται ακόμη στην εξορία του συζύγου της κατά τη Δικτατορία Μεταξά, και τις δύσκολες στιγμές της Κατοχής, αλλά και στην εκλογή του Κωνσταντίνου Τσάτσου στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Ξεχωριστός σταθμός στην αφήγησή της είναι και η ιδιαίτερη στιγμή της απονομής του Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1963 στον αδερφό της ποιητή Γιώργο Σεφέρη.
Την αφήγησή της συμπληρώνουν μαρτυρίες κορυφαίων πνευματικών ανθρώπων. Για την Ιωάννα Τσάτσου και την πολύπλευρη προσφορά της μιλούν ο Ακαδημαϊκός Ξενοφών Ζολώτας, η Ζακλίν ντε Ρομιγί (Jacqueline de Romilly), μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας, ο Ακαδημαϊκός Μιχαήλ Σακελλαρίου και ο συγγραφέας Κώστας Τσιρόπουλος.
Η ίδια διαβάζει αποσπάσματα από το ποίημά της «Απολογισμός», από τη συλλογή της «Άγρυπνη αυγή», το ποίημα «Πάτμος» και από το έργο της «Φύλλα Κατοχής». Πλάνα από τόπους που συνδέονται με τη ζωή και το έργο της (Αθήνα, Πάτμος, Παρίσι, Κωνσταντινούπολη), καθώς και αρχειακό υλικό πλαισιώνουν την αφήγηση.
Έτος παραγωγής: 1991
Σενάριο-Σκηνοθεσία: ΝΕΣΤΟΡΑΣ ΜΑΤΣΑΣ
Έρευνα: ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΝΤΑΓΚΟΥΝΑΚΗ
Μουσική: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΕΤΣΗΣ
Ημερομηνία προβολής: 23/11/1991
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος