Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι το Κίεβο ζητά ταχεία ένταξη στο ΝΑΤΟ αφού η Ρωσία προσάρτησε επίσημα τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας που ελέγχονται από τη Μόσχα.
«Έχουμε ήδη αποδείξει τη συμβατότητά μας με τα πρότυπα της Συμμαχίας… Κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα υπογράφοντας την αίτηση της Ουκρανίας για ταχεία ένταξη στο ΝΑΤΟ», είπε ο Ζελένσκι σε βίντεο που ανάρτησε η ουκρανική προεδρία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμίχαλ επιβεβαίωσε ότι ο ίδιος, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο πρόεδρος της Βουλής υπέγραψαν μια επίσημη αίτηση για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ με ταχείες διαδικασίες.
Η αίτηση του Ουκρανού ηγέτη στο ΝΑΤΟ προσθέτει άλλο ένα επίπεδο πολυπλοκότητας στην επτάμηνη σύγκρουση που κλιμακώθηκε γρήγορα μετά την ανακοίνωση του Πούτιν για προσάρτηση τμημάτων της Ουκρανίας.
Ο Ζελένσκι επανέλαβε επίσης τη δέσμευσή του να ανακαταλάβει όλα τα ουκρανικά εδάφη που κατέχει τώρα η Ρωσία και είπε ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη για διάλογο με τη Μόσχα αλλά «με έναν άλλο πρόεδρο της Ρωσίας».
Νωρίτερα ο Βλ. Πούτιν προέτρεψε την Ουκρανία να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών για τον τερματισμό των μαχών, αλλά προειδοποίησε αυστηρά ότι η Ρωσία δεν θα παραδώσει ποτέ τον έλεγχο των τεσσάρων περιοχών.
Το ΝΑΤΟ δεν ήταν σε θέση να απαντήσει αμέσως σε ερωτήσεις σχετικά με το τι θα σήμαινε το αίτημα για ταχεία ένταξη της Ουκρανίας στη συμμαχία. Η Ουκρανία θεωρείται ήδη «υποψήφια χώρα» για ένταξη στη μεγαλύτερη συμμαχία ασφάλειας στον κόσμο, μαζί με τη Γεωργία. Και οι 30 σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα πρέπει να συμφωνήσουν για την ένταξη της χώρας.
Το ΝΑΤΟ είναι επιφυλακτικό να επιτρέψει σε οποιαδήποτε χώρα να ενταχθεί όταν τα σύνορα και το έδαφός της δεν είναι σαφώς καθορισμένα. Η αμυντική ρήτρα του Άρθρου 5 του ΝΑΤΟ – η δέσμευση ότι όλοι οι σύμμαχοι πρέπει να βοηθήσουν οποιονδήποτε σύμμαχο, του οποίου το έδαφος απειλείται – θα διακυβευόταν στην περίπτωση της Ουκρανίας, καθώς δεν είναι σαφές ποια μέρη της χώρας θα ενταχθούν.
Η Ουκρανία έχει υποβάλει επίσημα αίτηση για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά τα κράτη μέλη έχουν προειδοποιήσει ότι θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να μπορέσει να ενταχθεί η σπαρασσόμενη από τη σύγκρουση χώρα.
Στο μεταξύ, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξιι Ρέζνικοφ δήλωσε σήμερα ότι συζήτησε με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν την πολεμική κατάσταση στην Ουκρανία και τρόπους ενίσχυσης των στρατιωτικών δυνατοτήτων του Κιέβου.
Στις συνομιλίες, ο Ρέζνικοφ είπε ότι ο Όστιν επαναβεβαίωσε την πρόθεση της Ουάσιγκτον να μην αναγνωρίσει τα δημοψηφίσματα που διεξήχθησαν στις τέσσερις ουκρανικές επαρχίες τα οποία το Κιέβο και οι δυτικές κυβερνήσεις χαρακτήρισαν παράνομα και καταναγκαστικά.
Κίεβο: Τίποτα δεν αλλάζει για την Ουκρανία
Η Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα ότι το Κίεβο θα συνεχίσει να απελευθερώνει ουκρανικά εδάφη που κατέχονται από τη Ρωσία και ότι «τίποτα δεν αλλάζει» μετά τις προσαρτήσεις.
«Προσπαθώντας να προσαρτήσει τις περιοχές Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα της Ουκρανίας, ο Πούτιν προσπαθεί να αρπάξει εδάφη που δεν ελέγχει καν στο πεδίο», έγραψε στο twitter ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.
«Τίποτα δεν αλλάζει για την Ουκρανία: συνεχίζουμε να απελευθερώνουμε τη γη και τον λαό μας, αποκαθιστώντας την εδαφική μας ακεραιότητα».
Εθνικοποίηση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στην Ουκρανία
Η κυβέρνηση της Ουκρανίας σχεδιάζει να εθνικοποιήσει όλα τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στην επικράτεια της χώρας, δήλωσε σε διάγγελμά του ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελέσνκι.
«Στην επόμενη συνεδρίαση της Ανώτατης Ράντα (βουλής) της Ουκρανίας, θα συζητηθεί το νομοσχέδιο για την εθνικοποίηση όλων των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, το οποίο θα απλουστεύσει αυτή τη διαδικασία. Σας ζητώ να υποστηρίξετε αυτό το νομοσχέδιο χωρίς δισταγμούς. Ολοκληρώνουμε την αποσυναρμολόγηση της ρωσικής επιρροής στην Ουκρανία, στην Ευρώπη και στον κόσμο», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Η Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής κατάσχει και δεσμεύει στο έδαφός της τα περιουσιακά στοιχεία φυσικών και νομικών προσώπων. Τον Ιούλιο για παράδειγμα δικαστήριο στην περιοχή Κιροβογκράντ δέσμευσε τα περιουσιακά στοιχεία τεσσάρων Ρώσων, η αξία των οποίων υπερέβαινε τα 200 εκ. δολάρια. Το δικαστήριο θεώρησε ότι οι Ρώσοι είχαν επιχειρηματικά δικαιώματα σε τρεις εταιρίες που σχετίζονταν μεταξύ τους. Και οι τρεις είχαν προβεί σε πράξεις νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Τα ονόματα των Ρώσων δεν αναφέρονται.
Πηγή: Reuters, AFP, Associated Press, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος