Σε νέα έκκληση του ΟΗΕ για ηρεμία, οδήγησε η ασυμφωνία της κυβέρνησης με τους αντάρτες Χούθι για παράταση της εκεχειρίας των τελευταίων έξι μηνών με τους τελευταίους να απειλούν πως θα πλήξουν τις χώρες μέλη της συμμαχίας που επενέβη στον πόλεμο τον Μάρτιο του 2015.
Η Υεμένη σπαράσσεται από το 2014 από τη σύρραξη στην οποία αναμετρώνται οι Χούθι, προσκείμενοι στο Ιράν, με τα κυβερνητικά στρατεύματα, που υποστηρίζονται από στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.
Ο ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση για ηρεμία, καθώς το γεγονός πως η εκεχειρία δεν ανανεώθηκε εντείνει τον φόβο πως θα ξαναρχίσουν εχθροπραξίες ευρείας κλίμακας στην Υεμένη.
Σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, ο ειδικός επιτετραμμένος του ΟΗΕ για την Υεμένη Χανς Γκρούντμπεργκ ανέφερε πως «λυπάται πως δεν κλείστηκε συμφωνία» χθες, καθώς «η παράταση και η επέκταση της εκεχειρίας θα προσέφερε επιπρόσθετα καίρια οφέλη στον πληθυσμό».
Από τη 2η Απριλίου, η κατάπαυση του πυρός, αρχικά δίμηνη, που ανανεώθηκε δύο φορές, επέτρεψε να υπάρξουν κάπως πιο ομαλοί ρυθμοί ζωής για τους πολίτες, που είναι αντιμέτωποι με μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο.
Παρά την αποδοχή, απο την κυβέρνηση, του σχεδίου παράτασης του ΟΗΕ με «επιπρόσθετα στοιχεία», οι Χούθι έκριναν πως δεν ανταποκρίνεται «στους πόθους του υεμενίτικου λαού» και το Ανώτατο Πολιτικό Συμβούλιο της Ανσάρ Αλλάχ σε ανακοίνωσή του απείλησε πως θα μπουν στο στόχαστρο «αεροδρόμια, λιμάνια και πετρελαϊκές εταιρείες των εχθρικών χωρών».
Οι Χούθι έχουν εξαπολύσει επανειλημμένα στο παρελθόν επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους και UAVs εναντίον της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ.
Υπογραμμίζοντας πως οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, ο Χανς Γκρούντμπεργκ κάλεσε όλα τα μέρη να παραμείνουν ψύχραιμα και να αποφύγουν «κάθε πρόκληση ή ενέργεια που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση της βίας».
Κατά τη διάρκεια της ημέρας, σημειώθηκαν σποραδικές αψιμαχίες στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, είπαν κυβερνητικές στρατιωτικές πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο. Πρόσθεσαν επίσης πως οι Χούθι ενίσχυσαν τη στρατιωτική παρουσία τους στη στρατηγικής σημασίας επαρχία Μαρίμπ.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο πόλεμος στην Υεμένη έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, ξερίζωσε εκατομμύρια άλλους κι έριξε τα δύο τρίτα του πληθυσμού στην ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς παραμένει ο κίνδυνος λιμού ευρείας κλίμακας.
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος