Σε μια πρωτοφανή κίνηση, μαθήτριες συμμετείχαν στις διαμαρτυρίες που έχουν σαρώσει το Ιράν μετά το θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί, που τη σκότωσαν, επειδή παραβίασε το νόμο περί χιτζάμπ.
Βίντεο που επαληθεύτηκαν από το BBC, παρουσιάζουν έφηβες μαθήτριες με στολές να ανεμίζουν τις μαντίλες τους στον αέρα, ενώ φωνάζουν συνθήματα κατά των κληρικών αρχών.
Τα συνθήματα μοιάζουν με εκείνα που ακούστηκαν στις ευρύτερες διαδηλώσεις των τελευταίων δύο εβδομάδων.
Στην πόλη Καράτζ τη Δευτέρα, κορίτσια χωρίς χιτζάμπ βιντεοσκοπήθηκαν να διώχνουν από το σχολείο τους έναν άνδρα που θεωρήθηκε τοπικός αξιωματούχος.
Τα πλάνα τις δείχνουν να φωνάζουν «ντροπή σας» και να πετούν στον άνδρα άδεια μπουκάλια νερού, μέχρι αυτός να υποχωρήσει μέσα από μια πύλη.
Protesting students, chasing away an #Iranian official from their school, shouting: Shame on you…October 3rd… #MahsaAmini pic.twitter.com/eFmRhvaN2H
— Rana Rahimpour (@ranarahimpour) October 3, 2022
Σε ένα άλλο βίντεο από τo Καράτζ, το οποίο βρίσκεται δυτικά της πρωτεύουσας Τεχεράνης, ακούγονται μαθητές να φωνάζουν: «Αν δεν ενωθούμε, θα μας σκοτώσουν έναν έναν».
Στη νότια πόλη Σιράζ, τη Δευτέρα, δεκάδες μαθήτριες διέκοωαν την κυκλοφορία σε κεντρικό δρόμο, κουνώντας τις μαντίλες τους στον αέρα και φωνάζοντας «θάνατος στον δικτάτορα» – μια αναφορά στον ανώτατο ηγέτη, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος έχει τον τελευταίο λόγο για όλα τα κρατικά θέματα.
Iranian schoolgirls remove their head coverings and chant “mullahs must go away” today, on day 18 of protests over the death of #MahsaAmini in morality police custody for “improper hijab” amid mass arrests of activists and an internet shutdown.#مهسا_امینیpic.twitter.com/a01ILrgOlS
— Shayan Sardarizadeh (@Shayan86) October 3, 2022
Μεταξύ άλλων, διαμαρτυρίες μαθητριών αναφέρθηκαν την Τρίτη στην Τεχεράνη και στις βορειοδυτικές πόλεις Σακέζ και Σανάντατζ.
Ορισμένοι μαθήτριες φωτογραφήθηκαν επίσης να στέκονται στις τάξεις τους με ακάλυπτο το κεφάλι τους. Ορισμένοι προχώρησαν σε άσεμνες χειρονομίες απέναντι στα πορτρέτα του Αγιατολάχ Χαμενεΐ και του ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας, Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί.
Οι διαμαρτυρίες των μαθητριών ξεκίνησαν λίγες ώρες αφότου ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ, «έσπασε τη σιωπή του» για τις ταραχές και κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ, τους κύριους εχθρούς του Ιράν, ότι ενορχηστρώνουν «ταραχές».
Εξέφρασε επίσης την πλήρη υποστήριξή του στις δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες απάντησαν στις διαδηλώσεις με βίαιη καταστολή.
Υπενθυμίζεται ότι η αναταραχή προκλήθηκε από τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, μιας 22χρονης Κούρδισσας που έπεσε σε κώμα αφού συνελήφθη από την αστυνομία ηθικής τάξης στις 13 Σεπτεμβρίου στην Τεχεράνη, επειδή φέρεται να παραβίασε τον νόμο που απαιτεί από τις γυναίκες να καλύπτουν τα μαλλιά τους με χιτζάμπ ή μαντίλα. Πέθανε στο νοσοκομείο τρεις ημέρες αργότερα.
Η οικογένειά της ισχυρίστηκε ότι οι αστυνομικοί τη χτύπησαν στο κεφάλι με γκλομπ και χτύπησαν το κεφάλι της σε ένα από τα οχήματά τους. Η αστυνομία αρνήθηκε ότι την κακομεταχειρίστηκαν και δήλωσε ότι υπέστη «αιφνίδια καρδιακή ανεπάρκεια».
Οι πρώτες διαμαρτυρίες έλαβαν χώρα στο βορειοδυτικό Ιράν που κατοικείται από Κούρδους, όπου ζούσε η κ. Amini, και στη συνέχεια εξαπλώθηκαν γρήγορα σε ολόκληρη τη χώρα.
Πηγή: BBC
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος