Τα τελευταία 7 χρόνια οι φτελιές της Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζουν σοβαρότατο πρόβλημα από την προσβολή του σκαθαριού Γκαλερουτσέλα (Xantheolis Luteola Galerucella), το οποίο καταστρέφει το φύλλωμα του δέντρου με αποτέλεσμα κάθε καλοκαίρι κεντρικοί δρόμοι της πόλης να μοιάζουν φθινοπωρινοί. Είναι φανερό ότι συντελείται μια -κατά τόπους- οικολογική υποβάθμιση με φαινόμενα όπως υψηλότερες θερμοκρασίες στο οδόστρωμα και το πεζοδρόμιο (ηλιοφάνεια), δυσοσμία (αποσύνθεση) και ρύπανση (κολλώδεις απόβλητα).
Τα σημάδια εξασθένησης των δέντρων χρόνο με χρόνο αυξάνονται, μετρώντας ήδη δεκάδες απώλειες. Η δυσπιστία των πολιτών, γειτόνων και καταστηματαρχών προς την επίλυση του προβλήματος αυξάνεται και τα φαινόμενα παραπληροφόρησης / υποστήριξης ακραίων λύσεων τύπου “πονάει κεφάλι – κόβει κεφάλι” εμφανίζονται ολοένα και πιο συχνά. Με μια πρώτη ματιά οι αντιδράσεις αυτές είναι δικαιολογημένες καθώς το πρόβλημα διαιωνίζεται χωρίς να εφαρμόζεται ένα ολιστικό πλάνο αντιμετώπισης και ευαισθητοποίησης του κοινού. Οι λόγοι διαιώνισης του προβλήματος είναι αρκετοί: έκταση και ένταση, αδυναμία σχεδιασμού και εφαρμογής αποτελεσματικών πολιτικών συμμετοχικής διαχείρισης του αστικού πρασίνου, αποδυνάμωση δημόσιου τομέα, περικοπές στους προϋπολογισμούς και περιορισμός της τοπικής αυτοδιοίκησης στη διαδικασία διαχείρισης της πόλης, μνημόνια και άλλα πολλά.
Μετά από πιλοτικές προσπάθειες σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, την Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος και Πρασίνου (Τμήμα Μελετών και Σχεδιασμού Αστικού Πρασίνου – Βαγγέλης Ματζίρης) και τον ειδικό εντομολόγο Δρ. Δημήτρη Αβτζή (ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ – Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών), η οργάνωση Μαμαγαία προχωρά σε στοχευμένη πρόταση αντιμετώπισης.
Πληροφορίες για τα πολύτιμα αυτά δέντρα:
- Τα δέντρα ονομάζονται Φτελιές ή αλλιώς Καραγάτσια (kara= μαύρο, agac= δέντρο – τουρκικές λέξεις).
- Η καταστροφή του φυλλώματος των δέντρων δεν οφείλεται σε κάποια αρρώστια, αλλά στο φυλλοφάγο σκαθάρι.
- Είναι φυλλοβόλα δέντρα που φτάνουν σε ύψος τα 30 μέτρα.
- Τα συγκεκριμένα δέντρα είναι ηλικίας περίπου 60+ ετών, γεγονός που σηματοδοτεί την ικανότητά τους να προσφέρουν πολύ περισσότερο οξυγόνο και άλλες θετικές επιδράσεις στο αστικό οικοσύστημα και τον άνθρωπο σε σύγκριση με τα μικρά και νεο-φυτεμένα δέντρα.
- Οι Φτελιές βρίσκονται στις γειτονιές/δρόμους: Αλεξάνδρου Σβώλου, Τσιμισκή, Πάρκο Ξαρχάκου, Μαρτίου, Ανάληψη, Τούμπα.
- Η περιοχή ανατολικά της γειτονιάς “Ανάληψη” ονομαζόταν “Καραγάτς” προφανώς γιατί εκεί εντοπίζονταν αρκετά δέντρα του είδους.
- Η Φτελιά χρησιμοποιείται ως βότανο αρκετούς αιώνες τώρα. Έχει θεραπευτικές δράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό και παραδοσιακά χρησιμοποιείται κυρίως για βοήθεια στην εύρυθμη εντερική λειτουργία.
- Ξεχωρίζει για την καταπραϋντική αντιφλεγμονώδη δράση του, ειδικά στο πεπτικό σύστημα, λόγω της περιεκτικότητάς του σε γλοιό.
· Οι παρεμβάσεις για τη μείωση / έλεγχο του σκαθαριού πρέπει να επαναλαμβάνονται τακτικά, να είναι στοχευμένες και έγκαιρες, να εφαρμόζονται σωστά.
· Μόνο στην περίπτωση που κρίνεται αναγκαίο για την ασφάλεια των πολιτών και την εύρυθμη λειτουργία της πόλης, τα αδύναμα και προσβεβλημένα δέντρα χρειάζονται κόψιμο.
Η πρόταση
Τον περασμένο Μάιο 2022, σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και την Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος η Μάμαγαια πραγματοποίησε εθελοντικά την πιλοτική δράση δεντροπροστασίας στην οδό Αλεξάνδρου Σβώλου, με στόχο την ορθή και έγκαιρη εφαρμογή ειδικών παγίδων (σκευάσματα κόλλας) και τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας τους κατά του καταστροφικού σκαθαριού Γκαλερουτσέλα. Σε αυτή συμμετείχαν 8 άτομα, διήρκησε λίγο παραπάνω από μία ώρα και για την συμμετοχή δεν χρειάστηκαν ειδικές γνώσεις σχετικά με την εφαρμογή του σκευάσματος.
Στις φωτογραφίες απεικονίζονται Φτελιές στην στην οδό Τσιμισκή (ξεραμένο φύλλωμα – χωρίς την παρέμβαση) και Αλεξάνδρου Σβώλου (πράσινο φύλλωμα – μετά την παρέμβαση) τον Αύγουστο 2022.
Στην παρακάτω φωτογραφία απεικονίζονται Φτελιές στην οδό Αλεξάνδρου Σβώλου τον Ιούλιο του 2017 και τον Αύγουστο του 2022
(©Οπτικοακουστικό αρχείο Γειτονιάς Αλ. Σβώλου και Φωτογραφικό αρχείο Μαμαγαία)
Κάλεσμα για δράση
Στο σημείο αυτό, η Μαμαγαία σε συνεννόηση με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και τον ειδικό συνεργάτη – εντομολόγο Δρ. Δημήτρη Αβτζή, απευθύνει πρόσκληση συνεργασίας στον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και φορείς, ικανούς να στηρίξουν την κοινή προσπάθεια, για την εύρεση πόρων στήριξης της πρότασής μας, ώστε να προχωρήσουμε μαζί στην εφαρμογή του πλάνου αντιμετώπισης για την αποτελεσματική μείωση του καταστροφικού σκαθαριού. Το πλάνο αφορά τις οδούς Τσιμισκή και Αλεξάνδρου Σβώλου (περισσότερα από 500 δέντρα), έχει άξονα τριετίας και περιλαμβάνει την έγκαιρη και ορθή τοποθέτηση παγίδων, τον καθαρισμό των κορμών και την επανάληψη εφαρμογής των σκευασμάτων όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο και την παρακολούθηση της προόδου των παρεμβάσεων. Ο θετικός αντίκτυπος της παρέμβασης θα είναι αισθητός από τον πρώτο χρόνο εφαρμογής και αυτός θα αυξάνεται εκθετικά με την πάροδο των χρόνων.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος