Άρτα: Επιχείρηση “διάσωσης” από την 5η ΕΜΑΚ για το μεγάλο πιθάρι – Δείτε εικόνες

Σε δυσπρόσιτο σημείο δίπλα στον ποταμό Αχελώο εντοπίστηκε πιθάρι προϊστορικών χρόνων. Για την διάσωσή του ειδοποιήθηκε η πυροσβεστική και τα έμπειρα στελέχη της ΕΜΑΚ με ειδικό αναρριχητικό εξοπλισμό έφτασαν στο σημείο και ανέσυραν το πιθάρι με χειρουργικές κινήσεις, καθώς ο κίνδυνος να καταστραφεί η να υποστεί φθορές ήταν μεγάλος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, που παραθέτει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας, πρόκειται για άβαφο χειροποίητο πίθο, κατασκευασμένο από μη καθαρό πηλό, ο οποίος σώζεται σε μεγάλα συνανήκοντα τμήματα, με φθορές οι οποίες προκλήθηκαν από τις πλημμύρες του ποταμού.
Άρτα: Επιχείρηση “διάσωσης” από την 5η ΕΜΑΚ για το μεγάλο πιθάρι – Δείτε εικόνες
Το εύρημα σχετίζεται με τον προϊστορικό οικισμό στη θέση Άγιος Βασίλειος Πηγών, όπου έχουν και παλαιότερα εντοπιστεί ευρήματα της ίδιας περιόδου (Μέση και Ύστερη Εποχή του Χαλκού, 2η χιλιετία π.Χ.). Η σπουδαιότητά του έγκειται στη θέση εύρεσής του, εκτός των έως τώρα γνωστών ορίων του προϊστορικού οικισμού, μαρτυρώντας πιθανότατα μια μεγαλύτερη χωροθέτησή του.
Άρτα: Επιχείρηση “διάσωσης” από την 5η ΕΜΑΚ για το μεγάλο πιθάρι – Δείτε εικόνες
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας ευχαριστεί τους κ. Περικλή Μίγδο, Δήμαρχο Γεωργίου Καραϊσκάκη, κ. Χρήστο Καπερώνη, Πρόεδρο της Αδελφότητας Πηγιωτών και όλους όσους συμμετείχαν ενεργά στο δύσκολο αυτό εγχείρημα. “Θερμές ευχαριστίες στους συμμετέχοντες της περισυλλογής του σημαντικού αυτού ευρήματος: κ. Μπουκουβάλα Γεώργιο κ. Μπακόλα Δημήτριο κ. Αγόρο Βασίλειο κ. Νάκα Σωτήριο κ. Κάτσινο Χρήστο κ. Δημητρίου Γεώργιο”.
Ρεπορτάζ: Βασίλης Σιώμος
 
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος