Δ. Τριανταφύλλου για συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν: Χρησιμοποιεί τη Ρωσία ως μοχλό πίεσης προς τις ΗΠΑ για τα F-16 (video)


Warning: Array to string conversion in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/content-single.php on line 56
Array

Warning: Undefined array key "frameborder" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 77

Warning: Undefined array key "scrolling" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 78

Warning: Undefined array key "width" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 86

Warning: Undefined array key "height" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 86

«Είναι η τέταρτη συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν μέσα σε τέσσερις μήνες με θέμα την Ουκρανία. Ο Ερντογάν αυτό που επιθυμεί από την αρχή είναι να φέρει τον Πούτιν στην Τουρκία ώστε να φανεί ότι η Άγκυρα είναι ο διαμεσολαβητής μεταξύ των δύο πλευρών» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Δημήτρης Τριανταφύλλου, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Καντίρ Χας.

Σχολιάζοντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» τη νέα συνάντηση των δύο ηγετών ο πολιτικός επιστήμονας τόνισε ότι τα κοινά που ενώνουν τους δύο ηγέτες είναι πολλά.

Σύμφωνα με τον κ. Τριανταφύλλου ο Ερντογάν, εκτός από το θέμα της διαμεσολάβησης για τον τερματισμό της πολεμικής σύρραξης, μέσω της συνάντησης με τον Ρώσο πρόεδρο, στέλνει μήνυμα στις ΗΠΑ ότι έχει και άλλες επιλογές για την προμήθεια μαχητικών F-16  σε περίπτωση που το σχετικό αίτημα στις ΗΠΑ μπλοκαριστεί».

Ταυτόχρονα, έβαλε στο τραπέζι των συζητήσεων και την κόντρα που επικρατεί αυτή τη στιγμή μεταξύ Ρωσίας – Σαουδικής Αραβίας και Αμερικής – Σαουδικής Αραβίας που είναι σε εξέλιξη μετά τον περιορισμό παραγωγής πετρελαίου από τις χώρες του OPEC+. «Υπάρχουν πολλές σκέψεις αυτή την στιγμή στην Αμερική μήπως πρέπει να αλλάξουν οι σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία και η Τουρκία μπορεί ενδεχομένως αυτό να το εκμεταλλευθεί» εκτίμησε ο κ. Τριανταφύλλου.

Το μήνυμα του Ερντογάν προς το ΝΑΤΟ

«Οι δύο χώρες που χρηματοδοτούν αυτή τη στιγμή το τουρκικό καθεστώς είναι η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία, τις οποίες και έχει ανάγκη ενόψει των εκλογών» προσέθεσε ο κ. Τριανταφύλλου τονίζοντας ότι το μήνυμά του Ερντογάν προς τις ΗΠΑ είναι ότι «έχω άλλες επιλογές. Είμαι μόνος ηγέτης νατοϊκής χώρας που έχω τόσο στενή επαφή με τον Πούτιν και πρέπει να με αξιοποιήσετε».

Μιλώντας για τις κυρώσειςπου έχει επιβάλλει η Δύση στη Ρωσία ο κ. Τριανταφύλλου επισήμανε ότι το επόμενο πακέτο κυρώσεων έμμεσα θα έχει επιπτώσεις και στην τουρκική οικονομία, γεγονός που προβληματίζει τον Ερντογάν.

Αναφερόμενος στη σημερινή συνάντηση στην Αστάνα του Καζακτσάν υποστήριξε ότι οι Βλαντίμιρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν θα δουν πού πάνε οι σχέσεις τους.

Τι φοβάται η Ρωσία και η Δύση

«Όσο συνεχίζει αυτός ο πόλεμος συνεχίζεται ουσιαστικά, κάτι που ξεκίνησε πριν τριάντα χρόνια με την αποσύνθεση της Σοβιετικής Ένωσης και της Ρωσίας. Δηλαδή, εάν δεν καταφέρει η Ρωσία να επιβάλει τους όρους της στο τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και το καθεστώς Πούτιν καταρρεύσει τότε μερικές περιοχές στο νότιο, στο Βόρειο Καύκασο ιδιαίτερα, μπορεί να αρχίσουν και αυτές να σκέφτονται μήπως πρέπει να φύγουν από τη Ρωσία» ανέλυσε ο κ. Τριανταφύλλου.

Και όπως είπε, «το γεγονός της αποσύνθεσης της Ρωσίας είναι κάτι που προβληματίζει τους Δυτικούς. Ο Ερντογάν, μέσω αυτής της συνάντησης, λέει είμαι εδώ και με έχετε ανάγκη για να μπορώ να ελέγξω την κατάσταση, να μην ξεφύγει εντελώς. Δηλαδή έχει πάρα πολλά χαρτιά ο Ερντογάν που προβάλλει σε αυτή τη συνάντηση με τον Πούτιν».

Δείτε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος