Να εμβολιαστούν για τη γρίπη όσοι είναι άνω των 60 γιατί ο πληθυσμός δεν έχει ανοσία, όπως στον κορονοϊό μετά από τρεις εμβολιασμούς και νόσηση, και να φροντίσουμε να δημιουργήσουμε πνευμονολογικές κλινικές, να προσελκύσουμε πνευμονολόγους και εντατικολόγους και να χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαγνωστικά μηχανήματα για τον κορονοϊό για να διαγνώσουμε πλέον άλλες ασθένειες όπως η φυματίωση. Αυτά είναι μερικά από τα βασικά σημεία των εισηγήσεων που θα γίνουν στο πανελλήνιο πνευμονολογικό συνέδριο που ξεκίνησε σήμερα στο Βόλο και ολοκληρώνεται την Κυριακή.
Οι πανδημίες έρχονται και παρέρχονται κάθε 50 ή 100 χρόνια. Αυτό γίνεται και με την covid19. Στην Ελλάδα κάθε χρόνο πεθαίνουν 6000 άνθρωποι από τη ρύπανση και άλλοι τόσοι από το κάπνισμα. Από την πανδημία πέθαναν κυρίως ηλικιωμένοι με συννοσηρότητες. Τα λοιμώδη νοσήματα όπως η φυματίωση , υποεκτιμήθηκαν, τόνισε μεταξύ άλλων ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Π.Θ, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.
“Προ πανδημίας ψάχναμε κρεβάτι στην εντατική για ένα νεαρό που τραυματίστηκε σε τροχαίο. Τώρα έχουμε κρεβάτια αλλά δεν έχουμε εντατικολόγους. Δεν έχουμε στη λίστα εντατικολόγους και πνευμονολόγους. Πρέπει να δοθούν κίνητρα για να έλθουν γιατροί στα νοσοκομεία. Πρέπει να συζητήσουμε ποιοι πέθαναν από κορονοϊό μήπως οι φτωχότεροι, μήπως επειδή τους είπαμε καθίστε σπίτι και όχι στο νοσοκομείο; Και τέλος αυτό που είναι πιο σημαντικό, να μελετήσουμε τις ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της νόσου”.
Επιπλέον τόνισε ότι θα πρέπει να εξεταστεί πως τα μηχανήματα που τώρα χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση του κορονοϊού να μετατραπούν ώστε να διαγνώσκουν την φυματίωση που εμφανίστηκε και πάλι.
Επίσης ενδιαφέρον έχει η εισήγηση του καθηγητή του Π.Θ., Πολυχρόνη Κωστούλα ο οποίος βάσει ενός μοντέλου και από την ταχύτητα αύξησης κρουσμάτων προβλέπει αν θα έλθει νέο κύμα. Αυτό το μοντέλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για πρόβλεψη άλλων ασθενειών.
“Από τον Ιανουάριο και μετά είμαστε στην ενδημική φάση της νόσου και πλέον όποιοι ασθενείς νοσηλεύονται είναι από 80 ετών και πάνω και με συνοσηρότητες. Είμαστε στη φάση που εμείς προσπαθούμε να επικεντρωθούμε στο κύριο πρόβλημα. Μέχρι πριν λίγο καιρό έκανε εισαγωγή σε ένα καρδιακό επεισόδιο και αν είχε κόβιντ ασχολούμασταν εμείς, ενώ τώρα ασχολείται ο καρδιολόγος και εμείς βοηθούμε”.
Επιπλέον τόνισε ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να αποβάλλουν τη φοβία από τον κορονοϊό και επισήμανε οτι η επικοινωνία και η τεχνολογία δεν στάθηκαν πάντα αρωγοί στην αντιμετώπιση της πανδημίας, από λάθη και της επιστημονικής κοινότητας αλλά και των Μέσω Μαζικής Ενημέρωσης.
Τέλος τόνισε ότι συνολικά η Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού είχε 2500 νοσηλείες ασθενών με covid-19, ενώ 300 ήταν οι ασθενείς που παρακολουθήθηκαν με long συμπτωματολογία κυρίως νευροψυχολογικής φύσης.
Εμβόλια για γρίπη και κορονοϊό
Σύμφωνα με τον κ. Γουργουλιάνη, στον κορονοϊό έχουμε αναπτύξει ανοσία κατά 90% με εμβολιασμό και νόσηση όμως για τη γρίπη, λόγω της μάσκας που φορούσαμε, δεν έχουμε ανοσία. “Ο κορονοϊός είναι νόσος μεγάλης ηλικίας όμως η γρίπη προσβάλλει και νεώτερα άτομα και βαρύτερα. Αυτό που συμβουλεύω εγώ τώρα είναι τα άτομα που είναι άνω των 60 ετών να κάνουν εμβόλιο γρίπης άμεσα και θέλει δύο εβδομάδες για ανοσία. Η ίδια κατηγορία μπορεί να κάνει μετά το επικαιροποιημένο εμβόλιο. Οι νεώτεροι ας δώσουν προτεραιότητα στη γρίπη και όχι στον κορονοϊό εκτός αν υπάρχει συννοσηρότητα”.
Ασθένειες που προκαλούνται η επιδεινώνονται από τη ρύπανση
Τις ασθένειες που προκαλούνται ή επιδεινώνονται από τη ρύπανση, εξετάζει η Πνευμονολογική Κλινική του Π.Θ. σε συνεργασία με το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Π.Θ. και τον καθηγητή Γ. Σαχαρίδη. Τοποθέτησε μετρητές ρυπαντών μέσα και έξω από κατοικίες στη Λάρισα και αποδείχθηκε ότι υπάρχει άμεση συσχέτιση.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος