Κοινοπραξίες για την ανάληψη έργων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, μεταφορά τεχνογνωσίας, κοινή δράση και πρωτοβουλίες για την ενέργεια και την κλιματική κρίση προβλέπει το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπέγραψε σήμερα η ΕΥΑΘ με τη ρουμάνικη εταιρεία ύδρευσης – αποχέτευσης RAJA S.A., παρουσία του υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Σ. Καλαφάτη στο Διοικητήριο.
Το μνημόνιο συνεργασίας προβλέπει, μεταξύ άλλων, ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειριών μεταξύ των δύο εταιρειών σε θέματα απωλειών νερού, εξοικονόμησης ενέργειας, ψηφιοποίησης κι ενεργειακής αξιοποίησης της ιλύος, εφαρμογή best practices στους τομείς του πόσιμου νερού και των αστικών λυμάτων, συνεργασία σε ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα με εξωστρεφή προσανατολισμό και ανάληψη από κοινού έργων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Κατά την υπογραφή του μνημονίου την ΕΥΑΘ εκπροσώπησαν ο πρόεδρός της, Άγις Παπαδόπουλος, και ο διευθύνων σύμβουλος, Άνθιμος Αμανατίδης, ενώ τη RAJA S.A. εκπροσώπησαν ο πρόεδρός της, Constantin Chirila, και ο γενικός διευθυντής της, Aurel Presura.
«Ο Τομέας Μακεδονίας – Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών, με συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες διαμορφώνει τη Θεσσαλονίκη ως πόλο ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Εφαρμόζει, με συνέπεια, ένα συγκεκριμένο πλάνο για την οικοδόμηση της Θεσσαλονίκης του 2030. Η δημιουργία ψηφιακών hub και οι επενδύσεις στην περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης από εταιρείες – κολοσσούς, αλλά και άλλες που δραστηριοποιούνται στην καινοτομία και την τεχνολογία, η διοργάνωση συνεδρίων και εκδηλώσεων, όπως το Balkan Forum, είναι οι έμπρακτες αποδείξεις. Όπως έμπρακτη απόδειξη είναι και η υπογραφή του σημερινού μνημονίου και η έναρξη συνεργασίας της ΕΥΑΘ με την αντίστοιχη ρουμανική εταιρεία, που σηματοδοτεί ένα μεγάλο άνοιγμα στα Βαλκάνια. Συνεργασίες όπως η σημερινή, που είναι μια ψηφίδα στην οικοδόμηση της Θεσσαλονίκης του 2030, ανοίγουν τον δρόμο των κοινών επιδιώξεων και οικοδομούν νέες στρατηγικές και προοπτικές συμπόρευσης και σε άλλες χώρες της γειτονιάς μας. Για μια Θεσσαλονίκη σύγχρονη, με κυρίαρχο ρόλο στην ΝΑ Ευρώπη, λειτουργική, εξωστρεφή και φιλόξενη», δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών και εποπτεύων την ΕΥΑΘ, Σταύρος Καλαφάτης, μετά την υπογραφή του μνημονίου.
Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της RAJA S.A., Constantin Chirila, σημείωσε ότι «σε αυτό το διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον χρειαζόμαστε επικαιροποιημένες στρατηγικές, γρήγορες αποφάσεις, ευελιξία και προσαρμοστικότητα. Μέσα από τη συνεργασία μας με μια εταιρεία σαν την ΕΥΑΘ, επιδιώκουμε να μετατρέψουμε τη RAJA S.A. σε ένα εθνικό και περιφερειακό πρότυπο καλών πρακτικών για τη βιώσιμη ανάπτυξη, να βελτιώσουμε τις προοπτικές μας για συμμετοχή σε μεσαία και μεγάλα πρότζεκτ υψηλής τεχνολογίας, να δώσουμε δυναμικότερο ‘παρών’ στις διεθνείς αγορές».
Ο γενικός διευθυντής της RAJA S.A., Aurel Presura, δήλωσε ότι «η ΕΥΑΘ είναι μια ομοειδής εταιρεία με αξιοσημείωτες διαχειριστικές επιδόσεις, που μετουσιώνονται σε μια συμπαγή οικονομική θέση και βιώσιμες πρακτικές στην ύδρευση και την αποχέτευση. Συμφωνήσαμε σε ένα κοινό πρόγραμμα συνεργασίας που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δράσεις για την ενίσχυση της ανθεκτικότητάς μας έναντι της κλιματικής, της υγειονομικής και της ενεργειακής κρίσης, αλλά και για τη θωράκισή μας στο νέο γεωπολιτικό πλαίσιο που διαμορφώνει ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος. Μας ενδιαφέρουν τα αναπτυξιακά πρότζεκτ και οι κοινοπραξίες στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής».
«Σε αυτήν την περίοδο των σοβαρών αναμοχλεύσεων που διανύουμε, οι στρατηγικές εξωστρέφειας και συνεργειών είναι αυτές που θα δημιουργήσουν αναπτυξιακή προοπτική, με κοινωνικούς και οικονομικούς όρους ανταποδοτικότητας. Η RAJA S.A. είναι ομοειδής εταιρεία, μοιραζόμαστε ανάλογο αριθμητικά πελατολόγιο, οι περιοχές ευθύνης μας έχουν κοινά γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά, κοινές είναι και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ειδικά σε θέματα κλιματικής κρίσης κι ενεργειακής επάρκειας. Το μνημόνιο αυτό αποτελεί επιστέγασμα συστηματικής διερεύνησης των κοινών πεδίων δράσης μας και χαρτογραφεί την κοινή μας ‘επιθετική’ ατζέντα με όρους κοινοπραξιών και σύμπραξης στους τομείς ύδρευσης και αποχέτευσης στη ΝΑ Ευρώπη», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, Άγις Παπαδόπουλος.
«Η συνεργασία μας με τη RAJA S.A. εντάσσεται στο στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης 2020-2026 της εταιρείας, που πέραν των άλλων αναπτυξιακών στόχων του, προβλέπει την καθιέρωση της ΕΥΑΘ ως ενός φορέα καινοτομίας και έρευνας μεταξύ ομοειδών εταιρειών ύδρευσης – αποχέτευσης, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Υπενθυμίζω ότι έχουμε ήδη συνεργασία με κυπριακή τράπεζα ως τεχνικοί σύμβουλοι για δανειοδοτούμενα έργα βιολογικών καθαρισμών. Θέλουμε να γίνουμε μια σύγχρονη εταιρεία-μπουτίκ τεχνογνωσίας στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης», επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ, Άνθιμος Αμανατίδης.
Στη ρουμάνικη αποστολή συμμετείχαν επίσης το μέλος του Δ.Σ. Serban Daniela, η διευθύντρια της Νομικής Υπηρεσίας Budes Maria, η διευθύντρια του Τμήματος Ποιότητας και Περιβάλλοντος Pana Angela, η οικονομική διευθύντρια Moise Octavia και εξωτερικοί συνεργάτες.
Η RAJA S.A., που εδρεύει στην Κωνστάντζα, είναι ο μεγαλύτερος περιφερειακός δημόσιος φορέας στον τομέα της ύδρευσης και της επεξεργασίας λυμάτων και εξυπηρετεί περί το 1 εκατ. κατοίκους, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες οι επωφελούμενοι πλησιάζουν τα 2,5 εκατ. Υδροδοτεί 160 δήμους, διαθέτει 9 εγκαταστάσεις επεξεργασίας πόσιμου νερού, ενώ συλλέγει κι επεξεργάζεται αστικά λύματα από 38 δήμους σε 17 εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Εταιρειών Ύδρευσης Ρουμανίας και μέλος της IWA. Η γειτνίαση της εταιρείας με τη Μαύρη Θάλασσα και η πλούσια οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή προσδίδουν στη RAJA S.A. ιδιαίτερα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά. Η διοίκησή της επενδύει στη μείωση των απωλειών ύδατος σε δίκτυα και εγκαταστάσεις, στην ενεργειακή εξοικονόμηση και ψηφιοποίηση των διαδικασιών της. Επιδιώκει, επίσης, τη βελτίωση των περιβαλλοντικών της επιδόσεων και την άμεση προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή (πλημμύρες, ξηρασίες, ακραία καιρικά φαινόμενα).
Πηγή: ΕΥΑΘ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος