Εκατοντάδες άτομα, κάθε ηλικίας, με προβλήματα αναπηρίας ή μη, συμμετείχαν στην «Ποδηλατάδα για όλους» που διοργανώθηκε σήμερα το μεσημέρι στον Βόλο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού που έχει καθιερωθεί να είναι η 15η Οκτώβρη κάθε έτους και απώτερο σκοπό την ευαισθητοποίηση του κόσμου σε ζητήματα οπτικής αναπηρίας.
Το σήμα εκκίνησης της ποδηλατάδας, που ξεκίνησε από το ύψος του λιμανιού και κατέληξε στον Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, έδωσε η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, η οποία, μαζί με τον συνάδελφό της, υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά ανέλαβαν τη σχετική πρωτοβουλία της διοργάνωσης σε συνεργασία με το Σωματείο Ατόμων με Αναπηρία Όρασης Ν. Μαγνησίας “Μάγνητες Τυφλοί” και το Σωματείο Αποκατάστασης και Ειδικής Αγωγής Ατόμων με Αναπηρία «Παναγία Ευαγγελίστρια».
Όπως δήλωσε ο κ. Αμυράς – ο οποίος συμμετείχε στην εκδήλωση και ως ποδηλάτης – οδηγός ατόμου με πρόβλημα όρασης – στόχος της πρωτοβουλίας είναι “να δείξουμε ότι υπάρχει ίση προσβασιμότητα, ίσες δυνατότητες και ευκαιρίες στην άθληση, για όλους. “Στεκόμαστε δίπλα στο αναπηρικό κίνημα και θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα ότι ο οποισδήποτε έχει το δικαίωμα να χαίρεται τη ζωή και την άθληση” ανέφερε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά της, η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, επισήμανε πως το μήνυμα που πρέπει να σταλεί προς πάσα κατεύθυνση είναι ότι “Μαζί ποδηλατούμε για έναν κόσμο χωρίς εμπόδια, για μια ανοιχτή, συμπεριληπτική και προσβάσιμη κοινωνία!” Η ίδια αναφέρθηκε και στην ανάγκη απόκτησης παιδείας σε σχέση με την αναπηρία, τονίζοντας πως εκεί αποσκοπούν σχετικές δράσεις και προγράμματα που υλοποιούνται στα σχολεία.
Ο κ. Λάμπρος Παρασκευάς, πρόεδρος του Σωματείου “Μάγνητες Τυφλοί” εξέφρασε την άποψη ότι στο Βόλο έχουν γίνει “βήματα” για την ένταξη των ατόμων με προβλήματα όρασης στο κοινωνικό γίγνεσθαι και δεν είναι αποκλεισμένα όπως στο παρελθόν.
“Για το ότι υπάρχουν ανάπηροι, δεν φταίει κανείς. Το να υπάρχουν όμως ανάπηρες πόλεις, κάποιος φταίει. Ευτυχώς, ο Βόλος αρχίζει να στέκεται “στα πόδια του” και ευελπιστούμε ότι θα έχουμε ένα καλύτερο μέλλον όσον αφορά τη συμμετοχή μας στο κοινωνικό γίγνεσθαι της πόλης” ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως τα 500 περίπου άτομα με προβλήματα όρασης που υπάρχουν στο Βόλο, θέλουν την αποδοχή των συμπολιτών και όχι την ανοχή τους.
Τέλος, η κ. Σοφία Χαμονικολάου, διοικήτρια και πρόεδρος του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών, επισήμανε πως το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών είναι ο αποκλειστικός δημόσιος φορέας για την εκπαίδευση των ατόμων με οπτική αναπηρία και αναπτύσσει – μεταξύ άλλων – προγράμματα για τις δεξιότητες στην κινητικότητα και τον προσανατολισμό, δηλαδή μαθαίνει στους τυφλούς πώς να χρησιμοποιούν το λευκό μπαστούνι και να κινούνται με ασφάλεια. Ταυτόχρονα προωθεί και δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού σε θέματα αναπηρίας.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος