Την επόμενη δεκαετία, 80.000 επαγγελματίες γιατροί θα συνταξιοδοτηθούν και, ενώ η φυγή αυξάνεται, η κυβέρνηση σχεδιάζει να αυξήσει τον αριθμό των θέσεων έως και 15%.
Τα τελευταία 10 χρόνια, περίπου 18.000 γιατροί που έχουν σπουδάσει στην Ισπανία πήγαν να δοκιμάσουν την τύχη τους εκτός της χώρας, δελεασμένοι από πολύ υψηλότερους μισθούς και συνθήκες εργασίας που είναι δύσκολο να ανταγωνιστούν: μονιμότητα (στην Ισπανία το ένα τρίτο των γιατρών δεν έχει μόνιμη θέση ) , αλλά και βάρδιες ή εξαντλητικά ωράρια. Μια φυγή που βαραίνει ιδιαίτερα την πρωτοβάθμια περίθαλψη: λείπουν 6.000 οικογενειακοί ειδικά σε αγροτικές περιοχές, σύμφωνα με το Φόρουμ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας. Έλλειμμα που απειλεί να επεκταθεί και σε άλλες ειδικότητες αν δεν αντικατασταθούν οι 80.000 επαγγελματίες που θα συνταξιοδοτηθούν την επόμενη δεκαετία, υπολογίζει έκθεση του Κέντρου Μελετών της Ιατρικής Ένωσης της Γρανάδας. Στο πλαίσιο αυτό, οι Γενικοί Προϋπολογισμοί του 2023 προβλέπουν εκταμίευση 50 εκατ. ευρώ για άνοιγμα 1.000 θέσεων σε πτυχιούχους ιατρικών σχολών.
Οπως επισημαίνεται από το υπουργείο Πανεπιστημίων : «Η διεθνής κινητικότητα των αποφοίτων μας είναι πολύ υψηλή. Αυτό δείχνει ότι η εκπαίδευση που τους δίνουμε σε δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι καλή και ότι τους επιτρέπει να εργάζονται όπου θέλουν χωρίς προβλήματα». Όμως η Ισπανία δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει ορισμένες ειδικότητες γιατρών των οποίων οι σπουδές είναι πολύ ακριβές. Επενδύονται κατά μέσο όρο 90.000 ευρώ για την κατάρτιση ενός φοιτητή, αν και σε ορισμένες σχολές το ποσοστό είναι πολύ μεγαλύτερο. Το πρόβλημα δεν είναι στον αριθμό των αποφοίτων, αλλά στο πόσοι μένουν. Η αιμορραγία, που τροφοδοτείται από τις κακές συνθήκες εργασίας, δεν σταματά.
Στην πραγματικότητα δεν είναι απολύτως γνωστός ο ακριβής αριθμός των γιατρών που έχουν φύγει. Την τελευταία δεκαετία (2011-2021), το Γενικό Συμβούλιο των Επίσημων Ιατρικών Ενώσεων (CGCOM) εξέδωσε πιστοποιητικά καταλληλότητας ώστε 18.000 Ισπανοί γιατροί να μπορούν να ασκούν το επάγγελμά τους στο εξωτερικό. Συνολικά, έχει εκδώσει βίζα για 24.763 επαγγελματίες αλλά περίπου τρεις στους τέσσερις από αυτούς (73% πέρυσι) έχουν ζητήσει να μεταναστεύσουν, υπολογίζει το CGCOM. Το συμβούλιο ξεκαθαρίζει ότι δεν φεύγουν όλοι οι γιατροί που κάνουν αίτηση για το πιστοποιητικό. Αλλά σε αυτόν τον αριθμό των 18.000 -που ισοδυναμεί με σχεδόν τρεις τάξεις αποφοίτων: το 2021, 6.718 φοιτητές πήραν πτυχίο- πρέπει να προσθέσουμε τον αυξανόμενο αριθμό εκατοντάδων γιατρών που κάθε χρόνο παίρνουν το πτυχίο τους στην Ισπανία και πηγαίνουν στο εξωτερικό για να κάνουν την ειδικότητά τους. Αυτοί οι πρόσφατοι απόφοιτοι δεν υπολογίζονται σε αυτούς τους 18.000 γιατί δεν χρειάζονται το πιστοποιητικό του CGCOM.
Πέρυσι, το CGCOM εξέδωσε βίζα για 1.827 γιατρούς που ήθελαν να εργαστούν στο εξωτερικό μετά το διάλειμμα του 2020 λόγω της πανδημίας. Οι πιο δημοφιλείς προορισμοί ήταν η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία, η Ελβετία και η Γερμανία, εντός Ευρώπης, και η Αργεντινή και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, εκτός.
«Το 80% των γιατρών που βοηθάμε είναι για να έρθουν να κάνουν το MIR (Resident Internal Medicine)», εξηγεί ο Alejandro Barros, πρόεδρος της Ένωσης Ισπανών Ιατρών στην Ευρώπη, που δημιουργήθηκε τον περασμένο Μάρτιο. Η οργάνωση διαθέτει μόλις 150 μέλη αλλά τουλάχιστον 4.300 άτομα τους ακολουθούν στο Instagram, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι επαγγελματίες υγείας που ενδιαφέρονται για θέματα γραφειοκρατίας. Ο Μπάρος υποστηρίζει ότι οι εννέα γιατροί που εμπλέκονται, έχουν δώσει βοήθεια σε «εκατοντάδες» επαγγελματίες. Ξεκίνησαν συμβουλεύοντας όσους μετανάστευσαν στη Γερμανία και το Βέλγιο και στη συνέχεια στη Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο ή Ιταλία – και επίσης προσφέρουν την εμπειρία τους σε νοσηλευτές ή οδοντιάτρους.
«Στην Κολωνία γίνονται χειρουργεία στα οποία ακούς μόνο ισπανικά», συνεχίζει ο Μπάρος. Σε αυτή την πόλη του Ρήνου υπάρχει μια μεγάλη κοινότητα γιατρών από τη Λατινική Αμερική, τον Περσικό Κόλπο και την Ευρώπη, «ιδιαίτερα Ελλήνων και Ισπανών», λέει ο νευρολόγος. Στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχουν σκηνές παρόμοιες με αυτές της Κολωνίας, γιατί στο σύστημα υγείας του οι Ισπανοί φθάνουν τους 7.199 γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό , σύμφωνα με στατιστικές.
Σημαντικές ελλείψεις σε ορισμένες ειδικότητες
Η κυβέρνηση σκοπεύει να αυξήσει τις θέσεις έως και 15% γιατί είναι απολύτως απαραίτητοι 4.700 οικογενειακοί γιατροί και 1.300 παιδίατροι, σύμφωνα με το Φόρουμ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας. Με τη σειρά τους οι πανεπιστημιακοί γιατροί όμως τονίζουν ότι δεν υπάρχει τεράστια έλλειψη γιατρών παρά μόνο σε κάποιες συγκεκριμένες ειδικότητες. Μια πρόσφατη έκθεση Υγείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα δείχνει μείωση 2,14% των γιατρών της μεταξύ 2018 και 2021 καθώς «έχουν συνταξιοδοτηθεί ή έχουν αλλάξει σε καλύτερα αμοιβόμενες ειδικότητες», μια τάση που συνεχίζεται. Για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα, η κυβέρνηση μόλις ενέκρινε μια ένεση 172 εκατομμυρίων ευρώ. Επίσης την τελευταία δεκαετία, ο αριθμός των γιατρών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας αυξήθηκε κατά 10,7% (από 1,6 σε 1,8 γιατρούς για κάθε 1.000 άτομα). Οι ελλείψεις όμως είναι ιδιαίτερα σημαντικές στις αγροτικές περιοχές, λόγω της επισφάλειας των συμβάσεων, του αισθήματος επαγγελματικής απομόνωσης και της περιορισμένης προσφοράς συνεχιζόμενης εκπαίδευσης.
Ο μισός μισθός στην Ισπανία από ό,τι στο Ηνωμένο Βασίλειο ή τη Γερμανία
Σύμφωνα με την Έρευνα για την Κατάσταση του Ιατρικού Επαγγέλματος, στην οποία απάντησαν σχεδόν 20.000 επαγγελματίες και επιμελήθηκε το CGCOM και τα συνδικάτα, ένας στους τρεις γιατρούς που ασκεί πρακτική στην Ισπανία δηλώνει δυσαρεστημένος: λόγω του φόρτου περίθαλψης (65,2% ), της αυξημένης ζήτησης (32,9%) και συναισθηματικής εξάντλησης (55,7%). Και επιπλέον οι μη μόνιμες συμβάσεις. Αντιμέτωπες με αυτό, πολλές ευρωπαϊκές χώρες προσφέρουν σταθερότητα εργασίας, μισθούς -έτη φωτός μπροστά- και ασυναγώνιστες συνθήκες συνδιαλλαγής. Ένας μόνιμος γιατρός στη Μαδρίτη ξεκινά με μισθό 1.200 ευρώ το μήνα, τα μισά από αυτά που θα λάμβανε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Κατά μέσο όρο, οι γιατροί στη Γαλλία κερδίζουν 95.000 ευρώ το χρόνο. Σχεδόν διπλάσια από τον μισθό των Ισπανών, οι οποίοι λαμβάνουν 53.000, σύμφωνα με έρευνα γιατρών στην επιστημονική έκδοση Medscape. Στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Γερμανία οι μισθοί εκτοξεύονται σε 129.500 και 125.000 αντίστοιχα.
Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή
Πηγή : El País
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος