Η καλντέρα στα 100 σημαντικότερα μνημεία γεωλογικής κληρονομιάς της UNESCO

Μια πολύ σημαντική διάκριση, μεταξύ των 100 σημαντικότερων μνημείων γεωλογικής κληρονομιάς της UNESCO, χάρισε στην Σαντορίνη η περίφημη καλντέρα της.

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Αλεξία Τζιώνα ταξίδεψε στο νησί για να καταγράψει τις πανοραμικές εικόνες της καλντέρας.

Ο φάκελος της υποψηφιότητας κατατέθηκε στην Unesco, έπειτα από απόφαση του Δήμου Θήρας σε συνεργασία με μια επιστημονική ομάδα από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Πανεπιστημίου Κρήτης και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Εύη Νομικού εξηγεί πως σύμφωνα με την Διεθνή Επιτροπή Γεωλογικής Κληρονομιάς, ως Μνημείο Γεωλογικής Κληρονομιάς ορίζεται μία περιοχή που φέρει γεωλογικά στοιχεία ή παρουσιάζει γεωλογικές διεργασίες διεθνούς επιστημονικής εμβέλειας, το οποίο χρησιμοποιείται ως σημείο αναφοράς ή και έχει συνεισφέρει καθοριστικά στην ανάπτυξη των Γεωεπιστημών στο πέρασμα του χρόνου.

Όταν όγκοι μάγματος τινάχθηκαν στον αέρα από την ηφαιστειακή δραστηριότητα στο νησί πριν από  3.600 χρόνια, το έδαφος κατέρρευσε και ένα μεγάλο τμήμα του βυθίστηκε στην θάλασσα.

Μπορεί η μεγαλύτερη καλντέρα ενεργού ηφαιστείου να βρίσκεται στο πάρκο  Γιελοουστόυν στις ΗΠΑ, αλλά μια έκρηξη στο Αιγαίο παραμένει εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Οι επιπτώσεις μιας έκρηξης δεν είναι μόνο οικολογικές, αλλά οικονομικές, πολιτισμικές και απολύτως ανατρεπτικές για εκείνους που τις βιώνουν.

Με διαστάσεις περίπου 12 επί 7 χλμ. η καλντέρα αναδύεται από την επιφάνεια της θάλασσας με απότομους βράχους ύψους 300 μέτρων.

Όπως αναφέρει η κ. Νομικού, μια από τις μεγαλύτερες υποβρύχιες αποστολές των ΗΠΑ, θα πραγματοποιήσει γεωτρήσεις στον βυθό της Σαντορίνης από τον Δεκέμβριο του 2022 έως τον Φεβρουάριο του 2023. Θα εκτελέσει έξι γεωτρήσεις, που θα δώσουν στοιχεία για την έκρηξη, η οποία άλλαξε την μορφή του τότε γνωστού κόσμου.

Η παλαιότερη νότια καλντέρα σχηματίστηκε περίπου πριν από 180.000 χρόνια, ενώ η νεότερη ιστορικά που φέρεται να κατέστρεψε τον Μινωικό πολιτισμό δημιουργήθηκε το 1.600 π.Χ.  Αν και αδρανής, η Σαντορίνη είναι ένα ενεργό ηφαίστειο.  Η τελευταία έκρηξη σημειώθηκε το 1950 και έκτοτε έχουν καταγραφεί πάρα πολλά υποθαλάσσια ρήγματα.

Στον κατάλογο των 100 πρώτων της Unesco συμπεριελήφθη και το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου, καθιστώντας την Ελλάδα έναν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα τόπο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος