128 επιστολές απο το μέτωπο της Μικράς Ασίας

Πόσο ανείπωτη είναι η μοναξιά ενός φαντάρου στο μέτωπο; Απίστευτες περιγραφές από τους νέους άνδρες που συμμετείχαν στην μικρασιατική εκστρατεία, περιλαμβάνονται στο βιβλίο Εκ του μετώπου της Μικράς Ασίας “1912-1922“.

Η δημοσιογράφος Πέγκη Μπρούσαλη δίνει την δυνατότητα στο κοινό να ενημερωθεί μέσω ενός βιβλίου για όσα έλαβαν χώρα πριν από 100 στον μέτωπο της Μικράς Ασίας.

Για πρώτη φορά παρουσιάζονται στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό, μαρτυρίες και τεκμήρια, που ζωντανεύουν την ιστορική μνήμη και δείχνουν τον πατριωτισμό και την γενναιότητα των στρατιωτών που πρωταγωνίστησαν στις μάχες του Αφιόν Καραχισάρ, του Αβγκίν, του Εσκί Σεχίρ, του Τουμλού Μπουνάρ, του Καλέ Γκρότο και του Σαγγαρίου, αναφέρει ο συγγραφέας Πέτρος Σαραντάκης.

Πρόκειται για 128 επιστολές, οι οποίες γράφτηκαν από φαντάρους που υπηρετούσαν  σε διαφορετικούς τόπους της Μικράς Ασίας και στάλθηκαν σε συγγενείς και φίλους τους στην Αμερική. Αυτές μαζί με ένα απόσπασμα ημερολογίου δημοσιεύτηκαν στην ομογενειακή εφημερίδα Ατλαντίς (Νέα Υόρκη) την περίοδο 1921-1922.

Περιγράφονται οι συνθήκες της ζωής τους, τις ημέρες των Χριστουγέννων και του Πάσχα, οι απώλειες των συναδέλφων τους, τα πολεμικά γεγονότα, οι εντυπώσεις τους από τους άγνωστους και ταυτόχρονα τόσο οικείους ελληνικούς τόπους όπου βρέθηκαν.

Ο αναγνώστης αφουγκράζεται τους ήχους του πολέμου, και βιώνει την αβεβαιότητα και την αγωνία των στρατιωτών για το μέλλον των αδελφών τους μικρασιατών, όταν έβλεπαν να πλησιάζει το τέλος της εκστρατείας.

Όπως σημειώνει ο κ. Σαραντάκης, δεν είναι εμπορικοί οι λόγοι να κυκλοφορήσει αυτό το βιβλίο. Σκοπός μεταξύ άλλων είναι να φτάσει το μήνυμα εκείνων των ανδρών στους σύγχρονους Έλληνες και ενδεχομένως κάποιοι να αναγνωρίσουν συγγενείς και φίλους, που συμμετείχαν στην μεγάλη περιπέτεια.

Έστω και μετά από τόσα χρόνια κάποιοι που δεν μπόρεσαν να επιστρέψουν, στέλνουν την δική τους απάντηση με πολλούς αποδέκτες, μεταξύ των οποίων και στον ναύαρχο Mark Bristol, αρχηγό του αμερικανικού στόλου στα τουρκικά ύδατα και Ύπατο Αρμοστή στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ 1919-1923. Ο Bristol προτιμούσε τις ανέσεις και την χλιδή που του προσέφεραν οι Τούρκοι και  απεχθανόταν τους Έλληνες, τους Αρμένιους, τους Εβραίους, σχεδόν στον ίδιο βαθμό και τους Βρετανούς, που όλοι παρενέβαιναν στα συμφέροντά του! Έτσι, φρόντισε να συμβουλεύσει τις ΗΠΑ για το που θα έγερνε η ζυγαριά και ποιόν θα ευνοούσαν οι αποφάσεις της επομένης ημέρας στην Λωζάνη. Πάντα υπάρχουν πρόθυμοι, όταν η διακύβευση, π.χ. ενεργειακή παραμένει επίκαιρη.

Η ιστορία μπορεί να αργεί, αλλά περιμένει υπομονετικά να αποκαλύψει τις αθέατες πλευρές της. Ανάλογες εκδόσεις υπήρξαν ήδη στο εξωτερικό και μεταξύ αυτών ξεχωρίζει το ημερολόγιο του Βρετανού ταγματάρχη John Graham Gillam, που ξεκίνησε την περιγραφή του από την αποβίβαση των στρατευμάτων στην χερσόνησο της Καλλίπολης τον Απρίλιο του 1915, μια οδυνηρή εμπειρία για το Ην. Βασίλειο στην Μικρά Ασία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος