Warning: Undefined array key "frameborder" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 77
Warning: Undefined array key "scrolling" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 78
Warning: Undefined array key "width" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 86
Warning: Undefined array key "height" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 86
«Δεν νομίζω ότι θα πρέπει να μας απασχολεί παραπάνω από όσο χρειάζεται, μία συνάντηση ενός πολύ σημαντικού Αμερικανού αξιωματούχου με έναν πολύ σημαντικό Τούρκο αξιωματούχο. Δεν πρόκειται οι δύο να συζητούν ζητήματα τα οποία θα θίξουν τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα» υπογράμμισε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κώστας Υφαντής, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις», αναφορικά με τη νέα τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ως σύμβουλος εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ κ. Σάλιβαν με τον εκπρόσωπο της Τουρκικής προεδρίας κ. Καλίν.
Υπενθυμίζεται ότι αυτό που ειπώθηκε και διέρρευσε από τουρκικής πλευράς είναι ότι δόθηκε σημασία στη συνεργασία των δύο χωρών. Αυτό που εκφράστηκε σύμφωνα με τουρκικές πηγές, είναι η προσδοκία της τουρκικής πλευράς να ολοκληρωθεί η διαδικασία με την αναβάθμιση των F-16.
Ο κ. Υφαντής πρόσθεσε σχετικά ότι, σε αυτό το επίπεδο οι συναντήσεις έχουν πάντοτε πολύ ουσιαστικό περιεχόμενο, ενώ συνέχισε λέγοντας: «Μιλάμε για δύο χώρες, οι οποίες συνεργάζονται εν πάση περιπτώσει, παρά το κακό και την κακή κατάσταση των διμερών σχέσεων τα τελευταία χρόνια εξαιτίας των S-400. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι επαφές μεταξύ των δύο χωρών υπάρχουν. Δεν υπάρχουν ίσως αυτές που θα ήθελε ο πρόεδρος Ερντογάν στο ανώτατο επίπεδο με τον με τον πρόεδρο Μπάιντεν, έτσι ώστε να μπορέσει να το “πουλήσει” και στο εσωτερικό και στον περίγυρό του. Αλλά εν πάση περιπτώσει, δεν είναι κάτι περίεργο. Η Τουρκία, προφανώς όπως θα έκανε κάθε άλλη χώρα, θα θέσει τα ζητήματα και τα θέτει τα ζητήματα στον Λευκό Οίκο. Έχει τις δικές της απαιτήσεις. Το πόσο μπορεί ο κύριος Σάλιβαν να προωθήσει στην Ουάσιγκτον τα τουρκικά αιτήματα, γιατί τα συμμερίζεται ή γιατί υπάρχει μία κοινότητα, κυρίως στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ που υποστηρίζει ότι η Τουρκία δεν πρέπει να αποξενωθεί άλλο από τη Δύση, αυτό είναι μία μεγάλη μεγάλη συζήτηση.
Υπάρχουν άλλα μέτωπα τα οποία τα οποία φέρνουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και τους δύο, όπως είναι το ζήτημα της Συρίας και όχι μόνο. Προφανώς είναι το ζήτημα της Μαύρης Θάλασσας και της διαμεσολάβησης που παίζει η Τουρκία, αν και και εδώ νομίζω έχει υπερεκτιμηθεί ο ρόλος της. Η ατζέντα των τουρκο-αμερικανικών σχέσεων είναι πολύ μεγάλη».
«Σε κάθε περίπτωση η Τουρκία αδιαφορεί για τις ανθρώπινες ζωές με τον τρόπο που διαχειρίζεται το μεταναστευτικό. Και σε κάθε περίπτωση η συγκεκριμένη περίπτωση με τους γυμνούς στον Έβρο ενεργοποιεί όχι μόνο τα ανθρωπιστικά αντανακλαστικά όλης της Ευρώπης, αλλά δίνει και επιχειρήματα υπέρ της νέας νομοθεσίας που υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, όπως την είδαμε και στην περίπτωση της Λευκορωσίας που υπήρχε ένα πρόβλημα εκεί», σημείωσε μιλώντας στην ίδια εκπομπή ο υποναύαρχος εν αποστρατεία, Στέφανος Φενέκος.
«Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι για εμάς είναι μεγάλη υπόθεση αυτή η εικόνα που παράγεται. Όπως επίσης και το γεγονός ότι υπάρχει ένα παράνομο κύκλωμα που κινείται εκτός των 6 ναυτικών μιλίων της χωρικής μας θάλασσας, που είναι δύσκολο να το ελέγξουμε, και που καταλήγει είτε σε νησιά πιο κοντά στην ενδοχώρα είτε και στην ίδια την ενδοχώρα μας. Αυτό δημιουργεί και τις εκατόμβες θυμάτων. Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να το δούμε από πλευράς Λιμενικού και Ακτοφυλακής, για το πώς θα το χειριστούμε», πρόσθεσε σχετικά ο ίδιος, ενώ συνέχισε λέγοντας:
«Είναι γεγονός και είναι χρυσή ευκαιρία για μας, ενδεχομένως να επικαλεστούμε και την έννοια της συνορεύουσας ζώνης για τις παράνομες δραστηριότητες που μπορεί να αναπτυχθούν πέραν των χωρικών υδάτων – και βέβαια με την ουσιαστική επιχειρηματολογία ότι το κάνουμε για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές. Σε συνδυασμό με την έρευνα και στη διάσωση που έχουμε αρμοδιότητα σε όλη την περιοχή».
«Το οικοσύστημα της Ουάσιγκτον το το ξέρουμε πάρα πολύ καλά. Κάθε δύο χρόνια οι συσχετισμοί ισχύος αλλάζουν. Είναι τέτοια η συχνότητα. Το ελληνοαμερικανικό λόμπι που εργάζεται συστηματικά τα τελευταία χρόνια, και έχει και πολύ σοβαρούς συμμάχους με άλλες ομάδες πίεσης, ξέρει πάρα πολύ καλά ότι σε αυτή την περίπτωση πού να ασκήσει πίεση, πώς να ελιχθεί. Ο Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ προφανώς στη συγκυρία αυτή είναι ίσως αναντικατάστατος, γιατί ποτέ δεν είχαμε έναν τόσο τόσο ακραιφνή και δυναμικό υποστηρικτή της σύγκλισης των αμερικανικών με τα ελληνικά συμφέροντα και δεν είχαμε ποτέ κάποιον που να αντιλαμβάνεται το ρόλο της Τουρκίας και τη μη αξιοπιστία της ως συμμάχου. Αλλά η δουλειά των Ελληνοαμερικανών θα συνεχιστεί και με μία ρεπουμπλικανική πλειοψηφία τα πράγματα ενδεχομένως δεν θα είναι τόσο απλά όσο είναι τώρα, αλλά τίποτα δεν θα έχει τελειώσει» πρόσθεσε ακόμη ο κ. Υφαντής.
«Η έννοια των λόμπι στην διεθνή πραγματικότητα αποκτάει μεγαλύτερη υπόσταση όταν κινείται σε κάποιο τρόπο αφανώς. Παρά το γεγονός ότι είναι θεσμοθετημένος στην αμερικανική πολιτική η έννοια του λόμπι. Εντούτοις, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί πώς το επικαλούμεθα για να μην “κάψουμε” τον ίδιο τον Μενέντεζ. Διότι όταν περνάει στην αμερικανική αντίληψη ότι το ελληνικό λόμπι τον επηρεάζει τόσο σημαντικά, αδυνατίζει και ο λόγος του. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί πως το προβάλλουμε αυτό» ανέφερε στην σχετική του τοποθέτηση ακολούθως, ο κ. Φενέκος.
Ο υποναύαρχος ε.α. σημείωσε ακόμη, ως προς τους χειρισμούς του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν: «Είναι γεγονός πλέον ότι ο Ερντογάν με όλες αυτές τις ρητορικές επιδιώκει να βελτιώσει το εκλογικό του κοινό. Υπάρχουν φωνές μέσα στην Τουρκία που λένε ότι θα τις πάρει τις εκλογές ούτως ή άλλως, γιατί πλέον το πρόβλημα του εθνικισμού στην Τουρκία είναι δομικό. Δεν έχει να κάνει δηλαδή μόνο με τη ρητορική Ερντογάν. Έχει ελέγξει όλο τον κρατικό μηχανισμό, έχει διασπείρει αυτή την αντίληψη αυταρχισμού σε όλο τον διοικητικό μηχανισμό, οπότε σε ένα μεγάλο βαθμό ελέγχει το σύστημα».
Πηγή: ΕΡΤ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος