Felix Baumgartner: 10 χρόνια μετά, ο άνθρωπος που έπεσε στη Γη εξακολουθεί να συγκινείται από την εμπειρία του


Warning: Array to string conversion in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/content-single.php on line 56
Array

«Στέκομαι εκεί στην κορυφή του κόσμου έξω από μια κάψουλα στο διάστημα και στη στρατόσφαιρα. Κοίταξα γύρω μου, ο ουρανός από πάνω μου ήταν εντελώς μαύρος», δήλωσε ο Baumgartner στον Patrick Snell του CNN Sport, καθώς σκεφτόταν την ελεύθερη πτώση του Red Bull Stratos τον Οκτώβριο του 2012, καθώς κοίταζε τη Γη από ένα καταπληκτικό σημείο ύψους 127.852 ποδιών (περίπου 39 χιλιόμετρα).

«Προσπαθούσα πραγματικά να ανασάνω εκείνη τη στιγμή», πρόσθεσε ο Baumgartner.

Με περισσότερους από οκτώ εκατομμύρια ανθρώπους να το παρακολουθούν στο YouTube, ο Αυστριακός παράτολμος ξεστόμισε αυτές τις διάσημες λέξεις: «Μερικές φορές πρέπει να ανέβεις ψηλά για να καταλάβεις πόσο μικρός είσαι. Τώρα επιστρέφω σπίτι μου».

Του πήρε μήνες για να συνηθίσει να φοράει τη στολή του ο Baumgartner.

Έξι χρόνια προετοιμασίας

Ήταν ένα εγχείρημα που αρχικά αναμενόταν να διαρκέσει 24 μήνες από την αρχή μέχρι το τέλος, αλλά κατέληξε να πάρει αρκετά περισσότερα χρόνια.

«Σκεφτήκαμε ότι θα κατασκευάσουμε την κάψουλα, θα φτιάξουμε τη στολή πίεσης, θα εξασκηθούμε για λίγο και μετά θα ανέβουμε μέχρι τη στρατόσφαιρα και θα επιστρέψουμε στη Γη με υπερηχητική ταχύτητα», λέει ο Baumgartner.

«Μερικές φορές στις συναντήσεις μας αρχίσαμε να αντιμετωπίσουμε τρία προβλήματα και μετά φεύγαμε οκτώ ώρες αργότερα με άλλα πέντε  και χωρίς λύση για τα προηγούμενα προβλήματα».

Για να φτάσει ο Baumgartner στη στρατόσφαιρα, η ομάδα του έπρεπε να κατασκευάσει ένα μπαλόνι ηλίου στο μέγεθος 33 γηπέδων ποδοσφαίρου – βάρους 3,708 λιβρών – (1,681 κιλά). Χρειάστηκαν έως και 20 άτομα για να το μετακινήσουν πολύ προσεκτικά χωρίς να καταστραφεί το υλικό του μπαλονιού που ήταν 10 φορές λεπτότερο από μια σακούλα σάντουιτς.

Felix Baumgartner: 10 χρόνια μετά, ο άνθρωπος που έπεσε στη Γη εξακολουθεί να συγκινείται από την εμπειρία τουΑλλά, η μεγαλύτερη απειλή για το εγχείρημα ήταν ίσως η πιο απρόβλεπτη: το ψυχικό σθένος του Baumgartner.

Η στολή έπρεπε να έχει και πίεση και να μπορεί να αντέξει θερμοκρασίες μείον 72° κελσίου.

«Είναι πολύ άβολο», λέει ο Baumgartner. «Έχεις απόλυτη έλλειψη κινητικότητας. Είναι πάντα σαν να αναπνέεις μέσα από ένα μαξιλάρι. Είσαι εντελώς αποκομμένος από τον έξω κόσμο. Έτσι, όταν το γείσο είναι κατεβασμένο, το μόνο που μπορείς να ακούσεις είναι η αναπνοή σου».

Για να μπορέσει να αντέξει έως και οκτώ ώρες μέσα στη στολή πίεσης θα χρειαζόταν αρκετούς μήνες άσκησης και βοήθεια από ψυχιάτρους και αθλητικούς ψυχολόγους για να προσαρμοστεί σε αυτό ο Baumgartner.

«Έπρεπε να βλέπω τη στολή σαν να είναι ο φίλος μου, όχι ο εχθρός μου», προσθέτει ο Baumgartner.

«Το μόνο πράγμα που δεν ήξερα όταν προσγειώθηκα ήταν: ξεπέρασα την ταχύτητα του ήχου», λέει ο Baumgartner.

Υπερηχητικός άνθρωπος

Ο Αυστριακός πήδηξε από το αερόστατο ουσιαστικά ενώ βρισκόταν στο διάστημα, όπου δεν ισχύουν οι συνήθεις κανόνες του sky diving (ελεύθερη πτώση από ψηλά).

Πέρασε τα επόμενα εννέα λεπτά πέφτοντας από τον ουρανό, τα μισά από τα οποία ήταν σε πλήρη ελεύθερη πτώση.

«Μόλις βρέθηκα στη πορεία μου, άρχισα σιγά σιγά να περιστρέφομαι προς μια κατεύθυνση, μετά άρχισα να περιστρέφομαι προς την αντίθετη κατεύθυνση και μετά άρχισα πραγματικά να περιστρέφομαι όλο και πιο γρήγορα και πιο γρήγορα», εξήγησε ο Baumgartner.

Ο Baumgartner δεν είχε εξασκηθεί για ελεύθερη πτώση στο διάστημα, οπότε αυτή η αίσθηση της περιστροφής ήταν εξαιρετικά ανησυχητική.

«Αυτή ήταν μια πολύ ανησυχητική στιγμή επειδή δεν υπάρχει πρωτόκολλο», δήλωσε ο 53χρονος καθώς έπεφτε με ταχύτητα 1357,64 χλμ. την ώρα – 1,25 φορές μεγαλύτερη από αυτή του ήχου. «Είναι σαν να πλέεις χωρίς άνεμο που σημαίνει ότι όποιες οι ικανότητές σου δεν λειτουργούν».

Τελικά πέρασα από τη γραμμή Armstrong, όπου ο αέρας γίνεται πιο πυκνός, και μπόρεσα να σταθεροποιηθώ και άρχισα να «απολαμβάνω την ελεύθερη πτώση μου».

Το ρεκόρ του Baumgartner για την υψηλότερη ελεύθερη πτώση από το διάστημα είχε έκτοτε καταρριφθεί. Ο σημερινός κάτοχος του ρεκόρ ελεύθερης πτώσης από το διάστημα είναι ο Alan Eustace.

«Μόλις άνοιξα το αλεξίπτωτό μου, άνοιξα και το προστατευτικό κάλυμμα του κράνους μου και αυτή ήταν η πρώτη στιγμή μετά από επτά ολόκληρες ώρες που ανέπνεα εξωτερικό αέρα. Επανασυνδέθηκα με τον έξω κόσμο και αυτή ήταν μια πολύ ευτυχισμένη στιγμή.

«Το μόνο πράγμα που δεν ήξερα όταν προσγειώθηκα ήταν: έσπασα την ταχύτητα του ήχου; Διότι, όταν βρίσκεσαι σε ελεύθερη πτώση, ξέρεις ότι είσαι γρήγορος, αλλά δεν έχεις καμία απολύτως ένδειξη για το πόσο γρήγορος είσαι στην πραγματικότητα».

Ο Baumgartner υπέμεινε μια αγωνιώδη αναμονή 10 λεπτών – περισσότερο χρόνο από ότι βρισκόταν πραγματικά στον αέρα – πριν λάβει την επιβεβαίωση ότι πέτυχε μέγιστη ταχύτητα 1358 χιλιόμετρα την ώρα, πάνω από 120,7 χιλιόμετρα την ώρα ταχύτερα από την ταχύτητα του ήχου.

«Εκείνη τη στιγμή ήμουν πραγματικά χαρούμενος και ικανοποιημένος, γιατί για μένα το να σπάσω την ταχύτητα του ήχου ως άνθρωπος, ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία, αυτό ήταν σίγουρα κάτι σπουδαίο».

Πηγή: CNN

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος