Του Γιώργου Διονυσόπουλου
Την πρόθεσή του Υπουργείου Εξωτερικών να φιλοξενήσει το ερχόμενο καλοκαίρι στις κατασκηνώσεις του 20 παιδιά από τη Ζάμπια, μετέφερε στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ζάμπιας Ιωάννη, ο Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας κ. Γιάννης Χρυσουλάκης, σημειώνοντας πως ιδιαίτερα οι χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής βρίσκονται πολύ ψηλά στις προτεραιότητες του ΥΠΕΞ τόσο σε ότι αφορά την προώθηση της ελληνικής γλώσσας, όσο και την ενδυνάμωση των σχέσεων των εκεί ελληνικών κοινοτήτων με την Ελλάδα.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Ιωάννης περιέγραψε στον κ. Χρυσουλάκη τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Μητρόπολη Ζάμπιας, αλλά και τα βασικά ζητήματα που αφορούν την ελληνική κοινότητα, απευθύνοντας σχετική πρόσκληση στον πρώτο προκειμένου μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα και εφόσον το επιτρέψει το πρόγραμμά του, να επισκεφθεί την κεντροαφρικανική χώρα.
Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε παράλληλα και στις δράσεις της Μητρόπολης Ζάμπιας και ιδιαίτερα στην προσπάθεια που καταβάλει ο ίδιος προκειμένου και με τη βοήθεια του Συλλόγου Φίλων της Ιεράς Μητροπόλεως Ζάμπιας «ο Σπορέας» (παρών στη συνάντηση ήταν και ο δημοσιογράφος της “Φωνής της Ελλάδας” και μέλος του “Σπορέα” Γιώργος Διονυσόπουλος), να υλοποιήσει το πρόγραμμα δημιουργίας ενός «ιεραποστολικού χωριού» στην περιοχή όπου βρίσκεται η λεγόμενη «φυλή των Βλαχάκηδων» στις όχθες του Ζαμβέζη ποταμού στα σύνορα με τη Ζιμπάμπουε.
Πρόκειται για τους απογόνους ενός Έλληνα κρητικού, ονόματι Νικόλαου Βλαχάκη ο οποίος μαζί με τον αδελφό του Δημήτριο έφτασαν στην Ζάμπια στα τέλη του 19ου αιώνα, έκαναν αρκετά παιδιά με ντόπιες με αποτέλεσμα σήμερα οι απόγονοί τους, που εμφανίζονται ως μέλη της «φυλής των Βλαχάκηδων», να ανέρχονται σε 3.500 άτομα, διασκορπισμένα όχι μόνο στην Αφρική, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Μάλιστα, ο πρώτος πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ζάμπιας και θεωρούμενος ως ο πατέρας όλων των κινημάτων ανεξαρτησίας στην αφρικανική ήπειρο, Κένεθ Καούντα, σε δημόσια ομιλία απένειμε στους Βλαχάκηδες τον τιμητικό τίτλο της «64ης φυλής της Ζάμπιας»!
«Θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορία αυτής της “φυλής” τα μέλη της οποίας αν και δεν μιλούν την ελληνική γλώσσα, έχουν πλήρη γνώση της ελληνικότητάς τους, ξέρουν την ιστορία του Έλληνα προγόνου τους και φέρουν με καμάρι το επώνυμό τους» ανέφερε σχετικά ο κ. Ιωάννης, ζητώντας παράλληλα τη βοήθεια της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού έτσι ώστε να εκδοθεί το βιβλίο με την ιστορία της φυλής.
Να σημειώσουμε πως ο Σύλλογος Φίλων της Ιεράς Μητροπόλεως Ζάμπιας στις 12 Δεκεμβρίου πρόκειται να διοργανώσει στη ΛΑΕΔ στη Ρηγίλλης, σχετική εκδήλωση, στο πλαίσιο της οποίας θα παρουσιαστούν οι στόχοι και οι δράσεις του για το επόμενο έτος και πιο συγκεκριμένα το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του «ιεραποστολικού χωριού».
Ο κ. Ιωάννης ενημέρωσε επίσης τον κ. Χρυσουλάκη για μια σειρά από ζητήματα που αφορούν τη Μητρόπολη Ζάμπιας, επισημαίνοντας ιδιαίτερα τη διείσδυση που επιχειρεί να πραγματοποιήσει τους τελευταίους μήνες η ρωσική Εκκλησία στη «Μαύρη Ήπειρο», μέσω της δημιουργίας της λεγόμενης «Πατριαρχικής εξαρχίας Αφρικής» ως απάντηση στην αναγνώριση της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.
Από την πλευρά του, ο κ. Χρυσουλάκης, τόνισε στον Σεβασμιώτατο κ. Ιωάννη ότι η Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμoύ και Δημόσιας Διπλωματίας έχει αυξημένο ενδιαφέρον για τις χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής, τρέχοντας ήδη σχετικά προγράμματα στήριξης τόσο της ορθόδοξης Εκκλησίας όσο και των ελληνικών κοινοτήτων. Παράλληλα, εμφανίστηκε ενήμερος για τις προσπάθειες της ρωσικής Εκκλησίας να επεκταθεί στην Αφρική. Εξήρε το ιεραποστολικό έργο της Μητρόπολης Ζάμπιας, ενώ κλείνοντας εξέφρασε την πρόθεσή του στις αρχές του επόμενου έτους να επισκεφθεί την κεντροαφρικανική χώρα.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος