ΗΠΑ: Σχολεία του Τέξας προμηθεύουν γονείς με κιτ DNA ώστε να αναγνωρίζουν τα παιδιά τους «σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης»

Η πολιτεία του Τέξας δίνει στους μαθητές των δημόσιων σχολείων κιτ DNA που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τους γονείς τους να ταυτοποιήσουν τα παιδιά τους «σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης».

Το 2021, το νομοθετικό σώμα της πολιτείας του Τέξας ψήφισε το νομοσχέδιο αριθ. 2158 της Γερουσίας, ένα νόμο που απαιτεί από την Υπηρεσία Εκπαίδευσης του Τέξας να «παρέχει κιτ αναγνώρισης σε σχολικές περιφέρειες και σχολεία τσάρτερ, για διανομή στους γονείς ή τους νόμιμους κηδεμόνες ορισμένων μαθητών».

Ο νόμος ψηφίστηκε μετά τη δολοφονία οκτώ μαθητών και δύο καθηγητών μέσα στο Λύκειο Σάντα Φε στη Σάντα Φε του Τέξας και σχεδόν ένα χρόνο πριν από τη δολοφονία 19 μαθητών δημοτικού και δύο καθηγητών μέσα στο Δημοτικό Σχολείο Ρομπ στο Ουβάλντε του Τέξας.

Στον απόηχο της δεύτερης πιο θανατηφόρας μαζικής δολοφονίας στην ιστορία των ΗΠΑ και της αποτυχημένης αντίδρασης της αστυνομίας που άφησε 19 μαθητές και δύο δασκάλους νεκρούς, γονείς στο Τέξας ανησυχούν για τα κιτ και το μήνυμα που στέλνουν στις οικογένειες του Τέξας.

Η Τρέισι Ουόλντερ, πρώην πράκτορας της CIA και του FBI και νυν καθηγήτρια πανεπιστημίου που δίδασκε ιστορία στο λύκειο για 16 χρόνια, δήλωσε ότι «συγκλονίστηκε» όταν έμαθε ότι η κόρη της στη δευτέρα τάξη θα γυρνούσε σπίτι της με ένα κιτ DNA.

«Πρέπει να καταλάβετε ότι είμαι πρώην αξιωματικός της αστυνομίας», δήλωσε η Ουόλντερ, η οποία ζει στο Τέξας εδώ και 14 χρόνια, στο TODAY Parents. «Ανησυχώ κάθε μέρα όταν στέλνω το παιδί μου στο σχολείο. Τώρα δίνουμε στους γονείς κιτ DNA, ώστε όταν το παιδί τους σκοτωθεί με το ίδιο πολεμικό όπλο που είχα εγώ όταν ήμουν στο Αφγανιστάν, οι γονείς να μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για να το αναγνωρίσουν;».

Η Ουόλντερ δήλωσε ότι προσπάθησε να «βρει τις σωστές λέξεις» για το πώς αισθάνεται, αλλά δεν νομίζει ότι μπορεί «γιατί μερικές φορές είναι ακατανόητο».

«Αυτό στέλνει δύο μηνύματα: Το πρώτο είναι ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει τίποτα για να λύσει το πρόβλημα. Αυτός είναι ο τρόπος τους να μας το πουν αυτό», δήλωσε η Ουόλντερ. «Το δεύτερο είναι ότι εμείς οι γονείς αναγκαζόμαστε τώρα να κάνουμε συζητήσεις με τα παιδιά μας για τις οποίες μπορεί να μην είναι συναισθηματικά έτοιμα. Η κόρη μου είναι 7. Τι να της πω;”».

Ο Μπρετ Κρος, του οποίου ο 10χρονος γιος Ουγίζια Γκαρσία σκοτώθηκε στους πυροβολισμούς στο δημοτικό σχολείο Robb, μοιράστηκε την απογοήτευσή του για τα κιτ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Ναι! Φοβερό! Ας ταυτοποιήσουμε τα παιδιά αφού έχουν δολοφονηθεί, αντί να διορθώσουμε ζητήματα που θα μπορούσαν τελικά να αποτρέψουν τη δολοφονία τους», έγραψε ο Κρος στο Twitter.

Ορισμένοι γονείς λένε ότι αισθάνονται άβολα να στείλουν DNA των παιδιών τους σε οποιονδήποτε για λόγους προστασίας της ιδιωτικής ζωής. Και μετά την τραγωδία στο Ουβάλντε, τα κιτ κάνουν πολλές μαμάδες και μπαμπάδες να αισθάνονται ακόμα πιο ανήσυχοι για να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο.

«Με αρρωσταίνει σωματικά», δήλωσε στο TODAY Parents η Ουέντι Άαρονς, μητέρα δύο παιδιών που ζει στο Τέξας από το 1999. «Δυσκολεύομαι ακόμη και να το αντιμετωπίσω ως κάτι πραγματικό που συμβαίνει. Οι γονείς των παιδιών του σχολείου θα έπρεπε να ανησυχούν για τους βαθμούς και για το αν αρέσει στο παιδί τους ό,τι σερβίρουν στην καφετέρια εκείνη την ημέρα, όχι για τη δολοφονία του παιδιού τους και αν πυροβολήθηκε τόσες φορές που το σώμα του δεν μπορεί να αναγνωριστεί».

Η Άαρονς έχει δύο παιδιά, ηλικίας 18 και 20 ετών, τα οποία φοίτησαν σε δημόσια σχολεία του Τέξας από την εποχή που ήταν στο νηπιαγωγείο μέχρι την αποφοίτησή τους από το λύκειο. Είπε ότι είναι ευγνώμων που τα παιδιά της δεν θα σταλούν στο σπίτι με κιτ DNA και δήλωσε ότι «δεν μπορεί να φανταστεί τον πανικό και το άγχος που αντιμετωπίζουν οι γονείς στέλνοντας τα παιδιά τους στο σχολείο κάθε μέρα χωρίς να ξέρουν αν θα επιστρέψουν».

«Είναι εκπληκτικό, να συνειδητοποιούμε ότι η πολιτεία του Τέξας όχι μόνο δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα για να προστατεύσει τα παιδιά και τους δασκάλους μας, αλλά πήρε το ανάλγητο, άκαρδο και σκληρό μέτρο να στείλει κιτ εξετάσεων DNA ώστε να μπορούμε να αναγνωρίσουμε τα σώματά τους αν ή όταν πέσουν θύματα μιας σφαγής», πρόσθεσε η Άαρονς. «Στέλνει το μήνυμα ότι τα όπλα είναι πιο σημαντικά από εμάς».

Τον Ιούνιο, η Έμιλυ Ουέστμπρουκς και η οικογένειά της μετακόμισαν στο Τέξας από την Ιρλανδία, όπου, όπως είπε, «η ένοπλη βία είναι αμελητέα και η αποστολή των παιδιών στο σχολείο δεν ήταν καθημερινός τρόμος».

«Με εξοργίζει το γεγονός ότι αυτά κιτ αποστέλλονται στις οικογένειες αντί για οποιαδήποτε συγκεκριμένη δράση για την αποτροπή τέτοιων τρομοκρατικών τραγωδιών», δήλωσε η Ουέστμπρουκς, η οποία έχει ένα 5χρονο παιδί στο νηπιαγωγείο και ένα 7χρονο παιδί στην πρώτη τάξη. «Νομίζω ότι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορείτε λογικά να στείλετε τα παιδιά σας στο σχολείο είναι απλά να πείτε στον εαυτό σας ότι αυτό δεν θα συμβεί στα παιδιά σας, το οποίο φυσικά είναι απλά ψέμα στον εαυτό σας».

«Οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι, τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και στο Τέξας, έχουν παραιτηθεί», πρόσθεσε. «Αποφάσισαν ότι τα παιδιά μας δεν αξίζουν τον περιορισμό των όπλων, αλλά μας προσφέρουν αυτό ως ένα είδος παρηγοριάς. Είναι αηδιαστικό που δεν μπορούν να κάνουν κάτι καλύτερο από το να παραδεχτούν ότι δεν θα προστατεύσουν τα παιδιά μας».

Πηγή: today.com

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος