Βόλος: Απευθείας διαμεσολάβηση Κατρούγκαλου για τον ΙΜΑΝΤΑ

Απευθείας επαφή με τη Διοίκηση του Γερμανικού Ομίλου της Continental, στον οποίο ανήκει το εργοστάσιο του ΙΜΑΝΤΑ, θα έχει ο υπουργός Εργασίας, κ. Κατρούγκαλος, προκειμένου να ανακαλέσει την απόφασή της για κλείσιμο της επιχείρησης που ανακοινώθηκε στους εργαζόμενους, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Αυτό προέκυψε ως αποτέλεσμα της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι, στο Υπουργείο Εργασίας, στην οποία πάντως, δεν έδωσε το παρών εκπρόσωπος της Εταιρείας. Στην σύσκεψη συμμετείχαν, ο υπουργός, κ. Κατρούγκαλος, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, κ. Νεφελούδης, η υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Μαρ. Χρυσοβελώνη, οι πέντε βουλευτές Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και του ΚΚΕ (Αλ. Μεϊκόπουλος, Κ. Παπανάτσιου, Μάκης Μπαλλής, Χρ. Μπουκώρος και Κ. Στεργίου), ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Κ. Αγοραστός και βέβαια, εκπρόσωποι του ΕΚΒ  (οι κ.κ. Βασιλείου και Κουκλουμπέρης) και του σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο.

Κατά την σύσκεψη αποφασίσθηκε όπως αναληφθούν γενικότερες πρωτοβουλίες για να αποσοβηθεί το κλείσιμο του ΙΜΑΝΤΑ, έστω και την ύστατη στιγμή, με βασική την απευθείας επαφή που προτίθεται να έχει ο υπουργός με τη Διοίκηση του Ομίλου. Παράλληλα, θα γίνουν ενέργειες και σε ελληνικό επίπεδο, όπως ελέγχου της νομιμότητας της απόφασης για το λουκέτο και διαβουλεύσεις με τον γενικό διευθυντή της επιχείρησης στο Βόλο. Η υφυπουργός Υποδομών Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ζήτησε να εξεταστεί το νομικό πλαίσιο και το υπουργείο να κινηθεί νομικά εναντίον της απόφασης της εταιρίας, ενώ οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση για να αποφασίσουν αν θα αποδεχτούν το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, που πρότεινε η εταιρία και εκπνέει την ερχόμενη Τρίτη 22 Μαρτίου.

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε αργά το απόγευμα χθες, τονίζεται η απαξιωτική συμπεριφορά της διεύθυνσης της εταιρίας, που δεν παρέστη στην τριμερή συνάντηση και αναφέρεται ότι ο υπουργός κ. Κατρούγκαλος θα ασκήσει πίεση για να ακυρωθεί η απόφαση της εταιρίας για διακοπή της λειτουργίας του εργοστασίου στο Βόλο, που πετά στο δρόμο 138 εργαζόμενους.
Το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι η απόφαση της διεύθυνσης είναι εκδικητική και ακατανόητη στα οικονομικά χαρακτηριστικά της και οι απολύσεις είναι παράνομες και καταχρηστικές. «Έγιναν στη μέση της διαβούλευσης που δεν ολοκληρώθηκε, χωρίς καμία προειδοποίηση για το ενδεχόμενο αυτό, όταν οι εργαζόμενοι προσήλθαν με συμφωνία για τις απαιτήσεις τις εταιρίας», τονίζεται.
Προσθέτει δε ότι η ανακοίνωση στις 11/3 για τη διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου, ήρθε πριν τη λήξη της διαβούλευσης που είχε ορίσει ο μεσολαβητής του ΟΜΕΔ, που έληγε στις 15 Μαρτίου και το υπουργείο θα τη διερευνήσει νομικά, όπως και την απόφαση για ομαδικές απολύσεις, μέσω της απόφασης της 11/3 για λύση των συμβάσεων εργασίας.
Το υπουργείο Εργασίας επικαλείται το νόμο που απαγορεύει τις ομαδικές απολύσεις και καλεί το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, να πάρει σχετική απόφαση.
«Με βάση το Νόμο, η επιχείρηση πρέπει να ακυρώσει την επιλογή της για τις εθελούσιες αποχωρήσεις και να προσέλθει σε διάλογο με τους εργαζόμενους, ώστε να βρεθεί λύση για την επαναλειτουργία του εργοστασίου Τα τελεσίγραφα δεν είναι καλός σύμβουλος και η αυθαιρεσία δεν μπορεί να γίνει δεκτή από την κυβέρνηση», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου που εκφράζει την αμάριστη συμπαράστασή του στους εργαζόμενους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος