Κομοτηνή: Ως εδώ

«Το «Ως εδώ» αφορά στο πως η κρίση έχει πλήξει τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες» δηλώνει ο εμπνευσμένος δημοσιογράφος –κινηματογραφιστής Νίκος Μεγγρέλης για την νέα του ταινία σημειώνοντας ότι οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες είναι το 88% των ελληνικών επιχειρήσεων. «Έχουν κλείσει 250.000 επιχειρήσεις οριστικά από το ξεκίνημα της Κρίσης και το χειρότερο είναι ότι συνεχίζουν να κλείνουν γιατί τους «τσακίζει» αφενός η μείωση της κατανάλωσης, αφετέρου η υπερ-φορολόγηση και τα χρέη προς τις τράπεζες τα οποία πολλαπλασιάζονται με ραγδαίο ρυθμό, όχι επειδή τους δίνουν χρήματα, αλλά γιατί αυτά που χρωστάγανε αυξάνονται συνεχώς μες τους τόκους» δηλώνει σημειώνοντας ότι «οι επιχειρήσεις αυτές έχουν τσακιστεί».

Η ιδέα για το ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε πρόσφατα στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης ξεκίνησε από το γεγονός ότι ο δημοσιογράφος έκανε πολύ συχνά τη διαδρομή από το Σύνταγμα στην Ομόνοια είτε μέσω της οδού Ακαδημίας είτε μέσω της Σταδίου, δύο δρόμοι κεντρικοί στην Αθήνα.

«Υπάρχουν ολόκληρα τετράγωνα που δεν υπάρχει ένα ανοικτό μαγαζί . Ένα! Και βλέπεις την εγκατάλειψη όχι μόνο γιατί το μαγαζί είναι σκοτεινό και άδειο και έρημο, αλλά και οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες του μαγαζιού έχουν απελπιστεί πια ότι μπορεί κάποτε να το νοικιάσουν, οπότε τα αφήνουν βρώμικα, παρατημένα, σε κακό χάλι » δηλώνει ο κ. Μεγγρέλης που ακολούθησε τον ιδιοκτήτη ενός μικρού φωτοτυπάδικου να κάνει την ίδια διαδρομή. «Γυρίζει γύρω – γύρω από τη γειτονιά του, βλέπει όλα αυτά τα μαγαζιά τα κλειστά, τους ανθρώπους που είναι στους δρόμους και ψάχνουν μέσα στα σκουπίδια ή περιμένουν να τους μοιράσουν ένα κομμάτι ψωμί , άνθρωποι που ήταν σαν κι εμάς, όχι οι κλασικοί άνθρωποι που έχουμε συνηθίσει . Βλέπει όλα αυτά και υπολογίζει συνέχεια μέσα στο μυαλό του τι έχει να πληρώσει. Τόσα για τα ασφαλιστικά ταμεία, τόσα για το στεγαστικό, τόσα για τη ρύθμιση, τόσο για το ένα και τόσο για το άλλο και ψάχνει να βρει μέσα στο μυαλό του ποιος θα μπορούσε να τον βοηθήσει κι έτσι κάνουμε ένα ταξίδι σε τέσσερις επαγγελματίες , οι οποίοι αντιπροσωπεύουν ένα διαφορετικό κλάδο, αυτό που λέμε μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Κι όλοι αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα, είναι ένα βήμα πριν από την κατάρρευση την ολική» εξηγεί για την νέα του ταινία ο δημιουργός.

Αυτή η κατάρρευση μπορεί να αποτραπεί; τον ρωτάμε κι εκείνος σπεύδει να σημειώσει «Είναι πολύ δύσκολο. Το δυστύχημα είναι ότι δεν υπάρχει ένα σχέδιο για να βγούμε από την Κρίση κι αυτό διατυπώνεται από έναν άνθρωπο που είναι ζήτημα αν έχει τελειώσει το Γυμνάσιο, αλλά το λέει με εύστοχο τρόπο. Λέει ότι δεν είναι δυνατόν να μην μας πει κάποιος «το μέλλον της ελληνικής οικονομίας είναι αυτό, είναι να θρέψουμε γουρούνια ή κότες. Δεν είναι δυνατόν να εισάγουμε οδοντογλυφίδες από την Κίνα». Δεν υπάρχει ένα σχέδιο. Όσο δεν υπάρχει ένα σχέδιο, όσο δεν θα αξιοποιούμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας και όσο κι αν κόψουμε μισθούς και συντάξεις και μειώσουμε την ήδη μειωμένη ρευστότητα στην αγορά, δεν θα βγούμε από την Κρίση. Δεν θα βγούμε από την Κρίση αν δεν υπάρξει ένα σχέδιο .»
Φώτο: Νίκος Μεγγρέλης Φωτογράφος: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος