Κομοτηνή: Δύο δάσκαλοι «Φιλοτέχνες»

Έναν ξεχωριστό τρόπο έχουν βρει δύο δάσκαλοι του 3ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής να γεμίζουν δημιουργικά το χρόνο τους. Και οι δύο λάτρεις της παράδοσης και της μουσικής, του τραγουδιού και του πολιτισμού, βρέθηκαν στους «Φιλοτέχνες» της Ροδόπης, στην Στέγη Πολιτισμού, Παράδοσης και Λαογραφίας, «συμπαρασύροντας» κι άλλους στη δημιουργία.

Η Μαίρη Παρασκευούδη και ο Σάββας Παρασκευαϊδης είναι δάσκαλοι με αληθινό μεράκι για τον πολιτισμό, τη δημιουργία και τα κοινά. Η πρώτη, μέλος του ΔΣ των «Φιλοτεχνών», ο δεύτερος διευθυντής της Χορωδίας. «Η αγάπη μου για τα παραδοσιακά όργανα, παίζω ούτι, είναι μεγάλη και με συντροφεύει από παλιά» δηλώνει εξηγώντας τον τρόπο με τον οποίο βρέθηκε να διευθύνει μια Χορωδία με μέλη άτομα όλων των ηλικιών, άνδρες και γυναίκες, χωρίς οι περισσότεροι από αυτούς να έχουν σχέση με το τραγούδι. «Αγάπη μόνο, αγάπη για τον πλούτο του τόπου μας» εξηγεί ο διευθυντής της Ορχήστρας προσθέτοντας ότι ερμηνεύουν τραγούδια από την Μικρά Ασία, την Ανατολική Θράκη, την Ανατολική Ρωμυλία, την Καππαδοκία, τον Πόντο, αλλά και από την Ελλάδα, τραγούδια της παράδοσης, που κάποτε ήταν στα χείλη των παππούδων και των γιαγιάδων, μα τα τελευταία χρόνια λησμονήθηκαν.

Εκεί, στους κόλπους των «Φιλοτεχνών», εκτός από παραδοσιακό τραγούδι τα 150 μέλη διδάσκονται, όπως εξηγεί η κα Παρασκευούδη, και παραδοσιακό χορό (τμήμα παιδικό, αρχαρίων ενηλίκων, προχωρημένων ενηλίκων, τμήμα παραστάσεων), αλλά και παραδοσιακό κέντημα. Με τους χορευτές να είναι ήδη έτοιμοι να δώσουν το δικό τους στίγμα στις εκδηλώσεις των Ελευθερίων, το βράδυ της 13ης Μαϊου, στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής, μια μικρή γεύση για τις εκπλήξεις που ετοιμάζουν με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους λειτουργίας και δημιουργίας.
Φώτο: Η Μαίρη Παρασκευούδη και ο Σάββας Παρασκευαϊδης Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος