«Ο κινηματογράφος ως καθρέφτης της ταυτότητας» στην Ταινιοθήκη (video)

«Ο κινηματογράφος ως καθρέφτης της ταυτότητας» είναι ο τίτλος του κινηματογραφικού αφιερώματος  που πραγματοποιεί η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, την Κυριακή 22 Μαΐου, στις 18.00, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Art BrutOutsider Art: Η ετερότητα ως καθρέφτης της ταυτότητας», που διοργανώνουν η Εταιρεία Μελέτης Πολιτισμικής Ετερότητας (ΕΜΠΕ) και ο Δήμος Αθηναίων (ΟΠΑΝ).

Η ετερότητα ως καθρέφτης της ταυτότητας

Το τίμημα της ενικότητας

Η σχέση Ετερότητας και Ταυτότητας ως αμοιβαίος καθορισμός και ορισμός το ένα του άλλου καταρρίπτει τα στεγανά, τους τοίχους, τις λέμβους, τους φράχτες, τα κυρίαρχα σημαίνοντα και το άσυλο για να προσφέρει ασυλία και άνοιγμα στο υποκείμενο του «παράλογου» ως έδρα του υποκειμένου του σημαίνοντος.

Η Ετερότητα είναι το βλέμμα του Άλλου ως Ταυτότητα εντός μας. 

Η «φυσιολογικότητα» δεν είναι η φύση του ανθρώπου, είναι η άμυνα ενάντια στη φύση του.

Η Art Brut – Outsider Art ως συνιστώσα του οράν συναντά τη Σύγχρονη Τέχνη μέσω της αγωνίας της διάρρηξης της φόρμας για την ανάδειξη της υποκειμενικότητας, έστω τρελής, έστω απελπισμένης, ως τελευταίο καταφύγιο εξέγερσης του υποκειμένου έναντι του αποπροσωποποιημένου ατόμου της αγοράς.

Ο τόπος συνάντησης της Art Brut-Outsider Art με τη Σύγχρονη Τέχνη αναδεικνύει τον έτερο τόπο της ψυχής μας ως την ουσιώδη συνθήκη της Ταυτότητάς μας, σημασιοδοτώντας την επιθυμία ως νόημα χρόνου. Φώτης Καγγελάρης, πρόεδρος της ΕΜΠΕ.
Πρόγραμμα προβολών

ΠΥΡΟΒΑΣΊΑ ΣΕ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΔΡΑΣΗ

Σενάριο- Σκηνοθεσία: Λάκη Παπαστάθη & Εύας Στεφανή

Το ντοκιμαντέρ καταγράφει δύο διαφορετικού τύπου πυροβασίες. Η μία διαδραματίζεται στα Αναστενάρια της Αγίας Ελένης Σερρών και η άλλη στο Λονδίνο από ένα γκρουπ “πιστών” που ακολουθούν έναν “πυροβάτη γκουρού”. Τι κοινό έχουν αυτές οι δύο πυροβασίες; Σε τι πιστεύουν οι μεν και οι δε; Η ταινία επιχειρεί να θέσει αυτά τα ερωτήματα.

Ο Λάκης Παπαστάθης παρακολουθεί τα Αναστενάρια στην Αγία Ελένη Σερρών και η Εύα Στεφανή στο Λονδίνο. Διάρκεια: 27’

https://youtu.be/I_uYtfRaMyw

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΕΝΟΧΛΗΣΕ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Σταύρος Ψυλάκης

Το ντοκιμαντέρ μάς ξεναγεί στα εσωτερικά της ψυχιατρικής δομής των Χανίων. Πρωταγωνιστούν οι πάσχοντες και χρήστες αυτών των υπηρεσιών, περιγράφοντας την προσωπική τους ιστορία σχετικά με την εισαγωγή τους στο άσυλο. Διάρκεια: 65’

«ΝΙΚΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ-Ένας ζωγράφος στη σκιά της ιστορίας»

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Κλεώνη Φλέσσα

Ο Νίκος Δραγούμης, γιος του Στέφανου Δραγούμη και αδελφός του Ίωνα, σπούδασε ζωγραφική στο Παρίσι το 1900. Ένας αντικομφορμιστής γνήσιος καλλιτέχνης τόσο αυθεντικός όσο ο Βαν Γκονγκ και ο Γκογκέν που υπηρετούσε την τέχνη του χωρίς να θέλει να τη χρησιμοποιεί. Διάρκεια: 30′

«ψ»

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Καλλιόπη Λεγάκη

Η κατάσταση της ψυχικής υγείας στην Ελλάδα μέσα από εξομολογήσεις ασθενών που έχουν αποϊδρυματοποιηθεί και παρακολουθούν προγράμματα κέντρων υγείας και κοινωνικής επανένταξης. Διάρκεια: 67΄

«Ο κινηματογράφος ως καθρέφτης της ταυτότητας» στην Ταινιοθήκη (video)

«ΣΡΕΜΠΕΡ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΣΡΕΜΠΕΡ»

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Πέπη Ρηγοπούλου

Δύο ταυτότητες σε πόλεμο. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου Ντάνιελ Πάουλ Στρέμπερ παθαίνει μια σειρά από ψυχικές κρίσεις που θα τον οδηγήσουν στην παράνοια. Στα απομνημονεύματα ενός νευροπαθούς καταγράφει τη δική του πορεία και την πολλαπλή σύγκρουση ταυτοτήτων που βιώνει, ενώ θέτει ερωτήματα για τα όρια ψυχικής υγείας και νόσου. Διάρκεια: 15’

Η σκηνοθέτις Κλεώνη Φλέσσα, η οποία ανέλαβε την οργάνωση και την επιμέλεια του κινηματογραφικού αφιερώματος, αναφέρεται στις δυσκολίες, εξωτερικές και εσωτερικές, που καλείται να αντιμετωπίσει ένας δημιουργός για να γυρίαει μια ταινία.

Ο κινηματογράφος ως καθρέφτης της ταυτότητας

Δημιουργώ μια ταινία σημαίνει σκάβω βαθιά μες τα μύχια της ψυχής μου να ανακαλύψω τη δική μου αλήθεια ώστε να μπορέσω να την ανασύρω και στη συνέχεια αντιμετωπίζοντας πολλές δυσκολίες που έχουν να κάνουν με εξωγενείς παράγοντες (παραγωγής) να την ολοκληρώσω.

Αναζητώντας τον μίτο της Αριάδνης για την εσώτερη αλήθεια μια ταινία είναι πάντα μια εξομολόγηση, μια βαθύτερη κατάθεση ψυχής είτε πρόκειται για ταινία μυθοπλασίας, όπου ο ίδιος ο δημιουργός έχει γράψει και το σενάριο, και άρα καταθέτει τα θέματα που των απασχολούν, είτε πρόκειται για ταινία τεκμηρίωσης όπου την έρευνά του θα την φιλτράρει και κατευθύνει μέσα από τις δικές του βαθύτερες σκέψεις. Είναι, λοιπόν, μια ευτυχής συνάντηση μιας εξωτερικής ιδέας με αυτό που υπάρχει μέσα μας και ανταποκρινόμενο έρχεται να συναντηθεί και να αναπτυχθεί. Με επιτυχία ή όχι θα κριθεί από την έκθεσή του στο κοινό όπου λειτουργεί ως το καθρέφτισμα του κόσμου σου με το κοινωνικό σύνολο, το άλλο… Κλεώνη Φλέσσα, σκηνοθέτις

  • Στην εκδήλωση θα παρευρίσκονται οι δημιουργοί των ταινιών και στο τέλος των προβολών θα ακολουθεί συζήτηση με το κοινό.
  • Είσοδος ελεύθερη
  • Ώρα έναρξης: 18.00

ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136

(Μετρό Κεραμεικός) 104 35 Αθήνα

Τ. (210) 36 09 695, 36 12 046,  6940099221

tickets@tainiothiki.gr

www.tainiothiki.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος