Βόλος: Ρωμανιάς: “Να αφήσουν τα Ταμεία να χρησιμοποιήσουν τα λεφτά τους”

Δυσοίωνοι σε σχέση με το μέλλον, τόσο του νέου ασφαλιστικού συστήματος, όσο και με την απόδοση του νέου φορολογικού νόμου εμφανίστηκαν, ο πρώην γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Γιώργος Ρωμανιάς και ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών, κ. Αντώνης Μουζάκης, κατά τη διάρκεια ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο στα Μελισσάτικα με θέμα τον νέο ασφαλιστικό – φορολογικό νόμο που διοργάνωσε ο Σύλλογος Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Μαγνησίας.

Συγκεκριμένα, ο μεν κ. Ρωμανιάς ξεκαθάρισε πως η μόνη λύση για το ασφαλιστικό είναι να αφήσουν τα ταμεία να χρησιμοποιήσουν τα λεφτά τους που σήμερα είναι δεσμευμένα από την Τράπεζα της Ελλάδος, ο δε, κ. Μουζάκης προέβλεψε πως δεδομένου ότι η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει εξαντληθεί, θα οδηγηθούμε σε αύξηση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, ενώ ταυτόχρονα θα οδηγηθούμε σε ένα φαύλο κύκλο μείωσης των προϋπολογιζόμενων εσόδων που θα μεταφραστεί σε ελλείμματα και θα επιφέρει την ανάγκη για εκ νέου δανεισμό.

Βόλος: Ρωμανιάς: “Να αφήσουν τα Ταμεία να χρησιμοποιήσουν τα λεφτά τους”

«Η μυθολογία αλωνίζει τους πάντες τον τελευταίο καιρό. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ευθυγραμμιστεί με την λογική της προηγούμενης κυβέρνησης ότι πρέπει να ακολουθήσουμε τον συγκεκριμένο δρόμο στο ασφαλιστικό. Και οι προηγούμενοι και οι τωρινοί λένε ψέματα όταν λένε ότι τα ασφαλιστικά ταμεία δεν έχουν χρήματα» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ρωμανιάς, προσθέτοντας πως το πρόβλημα είναι ότι αυτή τη στιγμή τα ταμεία δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν την περιουσία τους, ύψους 20,3 δις ευρώ. Αν αυτό γινόταν – όπως είπε –θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αυτή η περιουσία για να εξοικονομηθούν τα χρήματα που κάθε χρόνο κόβουν από τις συντάξεις και για τουλάχιστον δέκα χρόνια δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα. Κι αυτό διότι οι συντάξεις δεν πληρώνονται μόνο από τα αποθεματικά των ταμείων αλλά και από τις τρέχουσες εισφορές και από τις αποδόσεις της περιουσίας των ταμείων.

«Είχα ενημερώσει προσωπικά τον σημερινό πρωθυπουργό πριν αναλάβει την εξουσία και του είχα εξηγήσει την ανωμαλία που συμβαίνει να εκμεταλλεύονται άλλοι τα χρήματα των ταμείων» δήλωσε ο κ. Ρωμανιάς και συμπλήρωσε πως η ΤτΕ έχει μεταρέψει με δική της πρωτοβουλία τα μερίσματα σε ομόλογα κι αν είναι να πωληθεί κάποιο ομόλογο χρεώνονται τα ταμεία.

Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο κ. Ρωμανιάς, σήμερα παρουσιάζεται το φαινόμενο, από την μία να πολλαπλασιάζονται οι ασφαλιστικές εισφορές και κρατήσεις και οι από την άλλη οι συντάξεις των νέων συνταξιούχων να έχουν καταντήσει φιλοδωρήματα, ενώ έπεται και συνέχεια, καθώς – όπως είπε – από τον λεγόμενο «κόφτη» που προβλέπεται ότι θα λειτουργήσει από τον Μάιο του 2017 δεν εξαιρούνται οι συντάξεις.

Βόλος: Ρωμανιάς: “Να αφήσουν τα Ταμεία να χρησιμοποιήσουν τα λεφτά τους”

Από την πλευρά του, ο κ. Μουζάκης τόνισε – μεταξύ άλλων – σε σχέση με τον φορολογικό νόμο πως αν δει κάποιος τις φορολογικές κλίμακες σε συνάρτηση με τις κλίμακες της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και αν δει συναθροιζόμενα τα ποσοστά των φορολογικών επιβαρύνσεων με τα ποσοστά των ασφαλιστικών εισφορών θα διαπιστώσει ότι μεγάλο μέρος του εισοδήματος (ίσως και μεγαλύτερο των 2/3 σε κάποιες περιπτώσεις) πηγαίνει για την εξυπηρέτηση αυτών των οφειλών. Αποτέλεσμα είναι – όπως παρατήρησε – το εναπομείναν εισόδημα να μην μπορεί σε καμία περίπτωση να καλύψει ανάγκες βιοπορισμού και άλλα έξοδα.

«Με τέτοιου είδους μεθοδεύσεις και λογικές το σίγουρο είναι πως θα καταφέρουμε να οδηγήσουμε τον κόσμο σε φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή γιατί γνωρίζουμε όλοι ότι όσο αυξάνονται οι φορολογικοί συντελεστές ή οι συντελεστές στην ασφάλιση, ο μόνος τρόπος άμυνας – τον οποίο δεν επικροτούμε – είναι να προβεί ο κόσμος σε τέτοιου είδους ενέργειες. Και με τους λοιπούς έμμεσους φόρους και φορολογίες είναι εύλογο το συμπέρασμα ότι πιθανά να φθάσουμε σε αντίθετο αποτέλεσμα» δήλωσε ο κ. Μουζάκης, προσθέτοντας πως αυτό φαίνεται και από τα έξοδα, καθώς τα τελευταία χρόνια βλέπουμε ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξάνονται κατά μέσο όρο κατά 1 δις ευρώ το μήνα. Άρα στο δωδεκάμηνο θα έχουμε 12 δις απώλειες όπως και πέρυσι.

«Αυτό καταδεικνύει το αυτονόητο, ότι δεν υπάρχει φοροδοτική ικανότητα και θα οδηγήσει σε μη συλλογή των προϋπολογιζόμενων εσόδων και άρα σε ελλείμματα και κατά συνέπεια σε εκ νέου δανεισμό» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μουζάκης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος