Καμπανάκι κινδύνου από την ΕΙΝΑΠ για την αιμοδοσία

Διογκώνονται τα προβλήματα στον τομέα της αιμοδοσίας την καλοκαιρινή περίοδο, ενώ οι υπάρχουσες υποδομές στα νοσοκομεία ήδη αντιμετωπίζουν θέματα υποστελέχωσης. Στο θέμα παρενέβη η ΕΙΝΑΠ με επιστολές που έστειλε στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Όπως αναφέρουν οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά: “Κάθε χρόνο χρειαζόμαστε στη χώρα μας 600.000 μονάδες αίματος για μετάγγιση για όλες τις ανάγκες (χειρουργεία, αιμορραγίες, μεσογειακή αναιμία κ.λπ.).

Το 60% με 70% των μονάδων αίματος προέρχεται από το συγγενικό περιβάλλον των ασθενών, το 30% με 35% από εθελοντές αιμοδότες και συλλόγους και το 5% εισάγεται κυρίως από την Ελβετία.

Το χαμηλό ποσοστό των εθελοντών αιμοδοτών δείχνει και την κουλτούρα που έχουμε αναπτύξει ως πολιτεία και κοινωνία για το μέγα ζήτημα της αλληλεγγύης. Προφανώς μιλάμε για αίμα για όποιον το χρειάζεται ανεξάρτητα από φύλο, εθνικότητα, θρησκεία, κοινωνική τάξη κ.λπ.

Εκτός όμως από τη μειωμένη κοινωνική ευαισθησία υπάρχει και εντονότατη κρατική αδιαφορία σε σχέση με τις αιμοδοσίες.

Το 2013 καταργήθηκαν τρεις μεγάλες αιμοδοσίες με την κατάργηση τριών νοσοκομείων:
Στο 1ο Θεραπευτήριο του Ι.Κ.Α.
Στο 3ο Θεραπευτήριο του Ι.Κ.Α.
Στο νοσοκομείο Πατησίων.

Ταυτόχρονα, σημαντική είναι η υπολειτουργία της αιμοδοσίας του ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΝΓΚ μετά την υποβάθμιση του νοσοκομείου και τη συγχώνευσή του με το ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ.

Οι αιμοδοσίες που υπάρχουν στα κρατικά νοσοκομεία έχουν τεράστια έλλειψη προσωπικού, χώρων αλλά και τεχνολογικού εξοπλισμού. Έχουν μετονομαστεί σε σταθμούς αιμοδοσίας από κέντρα αιμοδοσίας που ήταν, μιας και το κέντρο λειτουργεί στο Τατόι μετά από αδράνεια πολλών ετών.

Λόγω της έλλειψης προσωπικού όλων των κλάδων σε πολλές αιμοδοσίες έχει καταργηθεί η απογευματινή βάρδια, που στερεί τη χρονική δυνατότητα πρόσβασης στους αιμοδότες, ενώ σε άλλες αιμοδοσίες έχει καταργηθεί για τον ίδιο λόγο η βάρδια του Σαββάτου και της Κυριακής, που θα έδινε ευχέρεια στον κάθε εργαζόμενο να γίνει αιμοδότης.

Σημειώνουμε ότι όλα τα ιδιωτικά νοσοκομεία και θεραπευτήρια προμηθεύονται για τις ανάγκες τους μονάδες αίματος από τα δημόσια νοσοκομεία εντελώς δωρεάν και προφανώς όλο τον αναγκαίο εργαστηριακό έλεγχο που γίνεται στα δημόσια νοσοκομεία τον χρεώνουν στον ασθενή ή στον ασφαλιστικό του φορέα”.

Καμπανάκι κινδύνου από την ΕΙΝΑΠ για την αιμοδοσίαΣυνεχίζοντας η ΕΙΝΑΠ τονίζει ότι: “Σε αυτό το εμπορευματοποιημένο σύστημα υγείας είναι τεράστια υποκρισία να ισχυρίζονται κάποιοι ότι και η αιμοδοσία δεν εμπίπτει στους κανόνες κόστους-οφέλους.

Αν η Κυβέρνηση θέλει πραγματικά να ενισχύσει τις αιμοδοσίες πρέπει άμεσα να προσλάβει μόνιμο προσωπικό (γιατρούς, τεχνολόγους, νοσηλευτές) για να στελεχωθούν όλες οι αιμοδοσίες και να ανοίξουν και αυτές που έκλεισαν. Διαφορετικά, θα μείνουμε μόνο σε κάποιες διαφημίσεις που κυκλοφόρησαν πρόσφατα και προπαγανδίζουν την ανάγκη της εθελοντικής αιμοδοσίας.

Εδώ και τώρα να ενισχυθούν οι αιμοδοσίες και ειδικά ενόψει καλοκαιριού που οι ανάγκες είναι αυξημένες”.

Eπιστολή της ΕΙΝΑΠ προς το Υπ. Υγείας και τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό:

“Μετά από καταγγελία που έγινε στην ΕΙΝΑΠ από τον Συντονιστή Διευθυντή του Τμήματος Αιμοδοσίας, συνάδελφο Γ. Μπόλλα, και γνωρίζοντας πόσο ευαίσθητη είναι η υπηρεσία των Τμημάτων αυτών, το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ ομόφωνα κατέληξε στα παρακάτω:

1. Το Τμήμα δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει με τις υπάρχουσες συνθήκες. Δεν είναι λογικό οι εργαζόμενοι της αιμοδοσίας να μην πάρουν την καλοκαιρινή τους άδεια.

2. Είναι απαράδεκτο να σκεφτεί κανείς περικοπές δραστηριοτήτων του Τμήματος. Οι βάρδιες όμως, όπως ειπώθηκε, πλέον δεν βγαίνουν.

3. Η Διοίκηση του νοσοκομείου έπρεπε να είχε δώσει λύση σ’ ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα εδώ και καιρό. Το μόνο που πρέπει να γίνει άμεσα, τώρα, είναι να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό, ούτως ώστε να στελεχωθεί επαρκώς και να λειτουργήσει κανονικά το Τμήμα για την εξυπηρέτηση τόσο των ασθενών όσο και του εξουθενωμένου ιατρικού προσωπικού”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος