Άφησε τη δουλειά στα χωράφια και βρέθηκε δίπλα σε έναν φούρνο να ψήνει στραγάλια. Ο κος Χαλήλ Χουσεϊν, 15 χρόνια τώρα, στέκεται όρθιος στο μικρό εργαστήριο επεξεργασίας ξηρών καρπών στο κέντρο της Κομοτηνής, συνεχίζοντας μια δουλειά που δίνει ξεχωριστό χρώμα κι άρωμα στην πόλη. «Αν έχεις όρεξη κι αγάπη για δουλειά όλα τα μαθαίνεις, δεν υπάρχει περίπτωση να μην τα μάθεις.Αρκεί να το θέλεις και να αγαπάς τη δουλειά» δηλώνει.
Τον συναντήσαμε σε ένα διάλειμμα της κοπιαστικής του ημέρας. Λίγο πριν είχε βγάλει από το φούρνο τα στραγάλια του. Θα ακολουθούσαν σπόρια, φουντούκια και φιστίκια. «Ό,τι ξηρούς καρπούς βρίσκεις στην Κομοτηνή, βρίσκεις και στο δικό μου φούρνο» δηλώνει με καμάρι κι αποκαλύπτει ότι η διαδικασία δεν είναι απλή, τουλάχιστον όχι τόσο απλή, όσο,ίσως, φαίνεται.
«Τα ρεβίθια θέλουν έξι μήνες δουλειάς και υπομονής για να γίνουν στραγάλια. Μουσκεύεις μια φορά φουσκώνουν. Την δεύτερη φορά φουσκώνουν ξανά, πάλι βγάζεις τη φλούδα, φουσκώνουν και πάλι και περιμένεις…» αποκαλύπτει τα μυστικά της δουλειάς του δηλώνοντας με καμάρι ότι έχει γίνει εξπέρ στο ψήσιμο του στραγαλιού.
Η Κρίση δεν άφησε ανέπαφη και την εμπορία ξηρών καρπών. Πριν λίγα χρόνια έψηνε 150 κιλά την ημέρα στραγάλια μόνο στο δικό του εργαστήριο, αλλά σήμερα η παραγωγή και η πώληση έχει μειωθεί κατακόρυφα.
«Το στραγάλι της Κομοτηνής εξακολουθεί να ξεχωρίζει, δεν ψήνεται με αέριο, αλλά με λαμαρίνες » δηλώνει και καλεί τους δύσπιστους να δοκιμάσουν. Σημάδι της πτώσης και η προμήθεια της πρώτης ύλης, των ρεβιθιών από την Τουρκία. «Κάποτε», όπως δηλώνει ο κος Χαλήλ, «στα γύρω χωράφια καλλιεργούνταν ρεβίθια τα οποία γίνονταν στραγάλια, μετά η καλλιέργεια αυτή λησμονήθηκε κι έτσι η πρώτη ύλη έρχεται από την γειτονική Τουρκία».
Στέκει ακούραστος, στο πλάι του φούρνου, καθημερινά από τις οκτώ το πρωί μέχρι το απόγευμα. Ξέρει πως το στραγάλι της Κομοτηνής, όσο ψήνεται, δεν πρέπει να το αφήσεις μόνο του, «συνέχεια θέλει ανακάτωμα για να ψηθεί σωστά…» λέει και σπεύδει να ρίξει μια ματιά στο φούρνο…
Φώτο: Χαλήλ Χουσεϊν φωτογράφος:Μαρία Νικολάου
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος