Λαχταριστό και μυρωδάτο παστίτσιο

Ενα φαγητό που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους! Οι συνταγές και οι παραλλαγές πολλές, όμως το κλασικό παστίτσιο με τα χοντρά μακαρόνια και την πλούσια μπεσαμέλ παραμένει σταθερή αξία. Ο βραβευμένος σεφ Κωνσταντίνος Μουζάκης μάς δίνει τη δική του συνταγή για πεντανόστιμο και μυρωδάτο παστίτσιο!

ΥΛΙΚΑ 

Βάση μακαρόνια

  • 1 πακέτο μακαρόνια Νο 2 χοντρά
  • 1 κτ. σούπας Φυτίνη

Για τη σάλτσα του παστίτσιου

  • 600 γραμμάρια κιμάς
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένα
  • λίγο μαϊντανό
  • 500 γραμμάρια ντοματοπελτέ
  • 1 ποτήρι κόκκινο κρασί
  • λίγη κανέλα
  • λίγο μπαχάρι
  • λίγο δυόσμο
  • λίγο πιπέρι
  • λίγο μοσχοκάρυδο
  • λίγο γαρίφαλο
  • λίγο μπούκοβο
  • 1 ποτήρι νερό

Για την μπεσαμέλ 

  • 1 λίτρο γάλα εβαπορέ
  • 1/2 λίτρο νερό
  • 10 κουταλιές της σούπας αλεύρι
  • 4 κουταλιές κορν φλάουερ
  • 6 κτ. σούπας βούτυρο
  • 5 αυγά
  • λίγο αλάτι
  • λίγο πιπέρι άσπρο
  • λίγο μοσχοκάρυδο

Για την επικάλυψη 

  • Κεφαλοτύρι ψιλοκομμένο

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

  • Χρησιμοποιούμε μια κατσαρόλα βαθιά και βράζουμε νερό μπόλικο ρίχνοντας μέσα διάφορα μπαχαρικά, και μόλις βράσει ρίχνουμε τα μακαρόνια μέχρι να γίνουν αλ ντέντε. Σουρώνουμε τα μακαρόνια και αμέσως τα ξαναβάζουμε μέσα στην κατσαρόλα, τα τσιγαρίζουμε με τη φυτίνη κι είναι έτοιμα. Τέλος τα απλώνουμε σε ένα βαθύ ταψί το οποίο πριν το έχουμε βουτυρώσει ελαφρά.
  • Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά για περίπου 5′ ανακατεύοντας συνέχεια. Ρίχνουμε αμέσως τα κρεμμύδια και το σκόρδο και σοτάρουμε, ανακατεύοντας συνέχεια, και τα σβήνουμε με το κόκκινο κρασί, αφήνοντας να πάρει μια βράση. Ρίχνουμε μετά όλα τα υπόλοιπα υλικά που έχουμε ανακατεύοντας συνέχεια και τέλος ρίχνουμε το νερό, αφήνοντάς το να πιει όλα τα υγρά του.
  • Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα και το νερό και με ένα σύρμα ανακατεύουμε συνέχεια να μην «πιάσει» στην κατσαρόλα. Μόλις αρχίζει και ζεσταίνεται, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα συνέχεια, και μόλις αναμίξουμε καλά, ρίχνουμε τα χτυπημένα αυγά ανακατεύοντας συνέχεια και τα υπόλοιπα υλικά που έχουμε, μέχρι να δέσει η κρέμα!
  • Στο ταψί που έχουμε βάλει τα μακαρόνια, ρίχνουμε λίγη μπεσαμέλ, ανακατεύουμε πολύ καλά και τα ξαναπλώνουμε μέσα στο ταψί. Ρίχνουμε τη σάλτσα με τον κιμά μέσα και την απλώνουμε ομοιόμορφα. Από πάνω ρίχνουμε την μπεσαμέλ απλώνοντάς την ομοιόμορφα και μέχρι να καλύψει όλο το ταψί.
  • Ψήνουμε στους 200ο C για περίπου 35′ και πάντα με την επίβλεψή μας.
  • Στη μέση του ψησίματος ρίχνουμε το κεφαλοτύρι.

* Ο Κωνσταντίνος Μουζάκης είναι διευθυντής Γαστρονομίας & Υπεύθυνος Δράσεων Επισιτισμού στις Μόνιμες Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας του Ομίλου UNESCO Πειραιώς και Νήσων, μέλος της Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων Ελλάδας, μέλος της Παγκόσμιας Ενωσης Αρχιμαγείρων (WACS), Μέλος της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας & Υπεύθυνος τμήματος της Επτανησιακής Διατροφής, «CHEF EUROPE 2015», πιστοποιητής στον ΕΟΤ για το σήμα της ελληνικής κουζίνας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος