Χιλιάδες αστυνομικοί αποπέμφθηκαν τα μεσάνυχτα στην Τουρκία, ενώ προσήχθησαν πάνω από 20 στρατιωτικοί, στο πλαίσιο των κυβερνητικών επιχειρήσεων εναντίον του κινήματος του Φετουλάχ Γκιουλέν.
Συνολικά 12.801 άντρες της ασφάλειας και 37 υπάλληλοι του υπουργείου Εσωτερικών αποπέμφθηκαν τα μεσάνυχτα με βάση το κυβερνητικό διάταγμα που εκδόθηκε αμέσως μετά την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στις 20 Ιουλίου, σχετικά με την απομάκρυνση υπαλλήλων που «συνιστούν απειλή για την εθνική ασφάλεια».
Επιχείρηση πραγματοποιήθηκε και στην αεροπορική βάση της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στο Ικόνιο όπου προσήχθησαν 5 κατώτεροι αξιωματικοί και 16 στρατιώτες με τις κατηγορίες της «παραβίασης του συντάγματος, της παρεμπόδισης του έργου του νομοθετικού σώματος, της στάσης εναντίον της κυβέρνησης, της ένοπλης εξέγερσης και της δραστηριότητας υπέρ της τρομοκρατικής οργάνωσης Φετουλάχ Γκιουλέν».
Σημειώνεται ότι η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Σαμπάχ» γράφει ότι προσήχθη και ο συντονιστής του τάγματος του Γκιουλέν στην ‘Αγκυρα, δίχως να τον κατονομάζει. Στη Σμύρνη είχε προσαχθεί την Κυριακή ο Κουτμπετίν Γκιουλέν, δίχως μέχρι στιγμής να υπάρχει κάτι νεότερο. Σύμφωνα με τις νομοθετικές ρυθμίσεις που έγιναν μετά την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ο χρόνος κράτησης στην Τουρκία είναι ένας μήνας.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Τρίτη, αναφέρθηκε στις χιλιάδες προσαγωγές και συλλήψεις για να πει ότι «υπάρχουν χιλιάδες άτομα που σχετίζονται με την τρομοκρατική οργάνωση Φετχουλάχ. Ωστόσο δεν έχουν όλοι αναμειχθεί στην απόπειρα πραξικοπήματος».
Η υπόθεση Γκιουλέν συνεχίζει να είναι πηγή έντασης στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Η Άγκυρα ζητεί από την Ουάσιγκτον την έκδοση του Γκιουλέν. Τις τελευταίες μέρες πάντως αναπαράγεται στην Τουρκία η φημολογία περί ενδεχομένου να μην εκδοθεί ο Γκιουλέν, αλλά να καταφύγει σε άλλη χώρα.
Εν τω μεταξύ, η τουρκική αστυνομία εισέβαλε την Τρίτη στα γραφεία ενός από τα κυριότερα φιλοκουρδικά τηλεοπτικά δίκτυα στην Κωνσταντινούπολη και διέκοψε την εκπομπή του, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε απευθείας το ίδιο το κανάλι.
Η τουρκική δικαιοσύνη αποφάσισε την προηγούμενη εβδομάδα το κλείσιμο του τηλεοπτικού δικτύου IMCTV, που ιδρύθηκε το 2011, μια απόφαση που ελήφθη στο πλαίσιο της έρευνας που έχει ξεκινήσει για το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.
Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος