Κυβερνητικός στόχος να κλείσει η 2η αξιολόγηση ως τα τέλη Νοεμβρίου

Η κυβέρνηση ελπίζει να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση του οικονομικού προγράμματος μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, αφήνοντας ένα μικρό περιθώριο καθυστερήσεων μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου, τόνισαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον. Οι ίδιοι πρόσθεταν ότι μ’ αυτό τον τρόπο δεν θα δοθεί πάτημα για περαιτέρω καθυστέρηση σε όσους δεν ευνοούν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει Eurogroup στις αρχές Δεκεμβρίου και η κυβέρνηση θα ήθελε να έχει κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση μέχρι τότε και να έχει βρεθεί λύση στη χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Οι ίδιοι ελπίζουν ότι στις 18 Οκτωβρίου που έχει προγραμματισθεί να ξεκινήσουν οι επαφές των θεσμών με την κυβέρνηση για την δεύτερη αξιολόγηση θα συνεχιστεί “η διαδικασία της συζήτησης για το μεσοπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο κομμάτι του χρέους, δεδομένου ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα έχουν ήδη πάρει το δρόμο τους.

Ο αξιωματούχος ανέφερε ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) συζητά με την Ελλάδα και άλλους εμπλεκόμενους, όπως το ΔΝΤ, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, επιβεβαιώνοντας σχετικό ρεπορτάζ του ert.gr την Παρασκευή που επικαλείτο πηγές του ESM.

Υπάρχουν προτάσεις (για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα)- έχει πάρει το δρόμο του,” τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι αυτοί που θέλουν λύση στο θέμα του ελληνικού χρέους είναι πολύ περισσότεροι από αυτούς που δεν θέλουν λύση χωρίς να διευκρινίσει ποιος ή ποιοι είναι οι τελευταίοι.

Ερωτηθείς ειδικότερα για τις θέσεις της κ. Λαγκάρντ και του κ. Σόϊμπλε, ο αξιωματούχος ανέφερε ότι η κ. Λαγκάρντ έχει ξεκάθαρη θέση στο ελληνικό ζήτημα, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα χρειάζεται ισχυρό πρόγραμμα και διαχειρίσιμο χρέος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, “ο Σόιμπλε έχει μια “νομικίστικη” ερμηνεία της συμφωνίας του Μαΐου. Υποστηρίζει, δηλαδή, ότι η συμφωνία του Μαΐου λέει ότι το DSA (μελέτη για τη βιωσιμότητα του χρέους) του ΔΝΤ είναι η βάση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ και όχι η προϋπόθεση. Δεν συμφωνούμε μ’ αυτό. Αλλά είτε είναι η βάση, είτε είναι η προϋπόθεση αυτό που έχει σημασία είναι ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να φτιάξει το DSA του αν δεν ανακοινωθεί από τώρα τι πρόκειται να κάνουμε το 2018, αν δεν δώσουμε αριθμούς. Οπότε η διαφοροποίηση που κάνει ο Σόιμπλε, μεταξύ βάσης για συμμετοχή και προϋπόθεση, δεν έχει και πολύ μεγάλη σημασία στην πράξη γιατί, έτσι και αλλιώς, πρέπει να πεις τι θέλεις να κάνεις για να φτιάξει το ΔΝΤ το DSA.

Οσον αφορά το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, ο αξιωματούχος εκτίμησε ότι ο στόχος για 3,5% του ΑΕΠ το 2018 πιάνεται με τα μέτρα που έχουν νομοθετηθεί και τους ρυθμούς ανάπτυξης που προβλέπει το πρόγραμμα.

Η διαφορά Ταμείου και Γερμανίας / Ευρώπης (1,5% με 3,5%) έχει ήδη γεφυρωθεί με τον μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης, τον λεγόμενο “κόφτη”. Αν το Ταμείο έχει δίκιο, που δεν έχει, και αποδειχθεί, εκ των υστέρων, ότι τα μέτρα δεν πιάνουν το στόχο, υπάρχει ο “κόφτης”. Άρα για ποιο λόγο να μιλάμε για μέτρα μέχρι το 2018;“, ρώτησε.

Μετά το 2018, ο αξιωματούχος ανέφερε, η ελληνική πλευρά προσπαθεί να δείξει ότι χαμηλότερα πλεονάσματα της τάξης του 2% ή 2,5% του ΑΕΠ είναι “συμβατή με μια μετριοπαθή ερμηνεία του μεσοπρόθεσμου πακέτου μέτρων αναδιάρθρωσης που προβλέπει η απόφαση του Eurogroup. Δηλαδή είναι απολύτως συμβατή με την απόφαση. Άρα δεν ζητάμε κάτι παραπάνω από αυτό που συμφωνήθηκε.

Λίπτον διαψεύδει Σόϊμπλε:Δεν έχουμε καταλήξει σε συμφωνία για συμμετοχή του Ταμείου

Δεν έχουμε καταλήξει σε συμφωνία για την συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, δήλωσε ο πρώτος αντιπρόεδρος του Ταμείου, Ντέιβιντ Λίπτον, στην Süddeutsche Zeitung, διαψεύδοντας τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι μέχρι το τέλος του έτους το ΔΝΤ θα έχει συναινέσει στην περαιτέρω συμμετοχή του.

Τόνισε όμως ότι το ΔΝΤ συνεχίζει να απαιτεί ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Δεν πρόκειται για κούρεμα, αλλά η Ελλάδα θα πρέπει να είναι σε θέση να υποστηρίξει μακροπρόθεσμα το χρέος της, δήλωσε στην εφημερίδα του Μονάχου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος