Διάσωση εκατοντάδων εγκλωβισμένων από την σεισμόπληκτη Καϊκούρα (video)

Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και στρατιωτικοί άρχισαν την απομάκρυνση εκατοντάδων τουριστών και κατοίκων από την κωμόπολη Καϊκούρα της Νότιας Νήσου της Νέας Ζηλανδίας, που έχει μετατραπεί σε ζώνη καταστροφής από τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ, με απολογισμό δύο νεκρούς και “καταστροφές δισεκατομμυρίων δολαρίων”.

Τέσσερα μεγάλα ελικόπτερα της εθνικής άμυνας χρησιμοποιήθηκαν μαζί με πλοίο του ναυτικού για την αεροδιακομιδή των ανθρώπων που έχουν εκλωβιστεί στη περιοχή. Μεταξύ των βρίσκονται και περίπου 1.200 τουρίστες.

Οι διασώστες δυσκολεύτηκαν από τους ισχυρούς ανέμους και τη βροχή, ενώ εκατοντάδες μετασεισμοί συνεχίζονται, από την Κυριακή όπου “σηκώθηκε και τσουνάμι δύο μέτρων”.

Η Καϊκούρα, δημοφιλές θέρετρο για εκδρομές με πλοία για την παρακολούθηση φαλαινών, που βρίσκεται περίπου 150 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Κράισττσερτς και κοντά στο επίκεντρο, αποκόπηκε εντελώς από “τεράστιες κατολισθήσεις”, αφήνοντας εγκλωβισμένη σε “νησίδα εδάφους” και μια οικογένεια αγελάδων.

Ο Μαρκ Σόλομον, αρχηγός της τοπικής φυλής των Μαορί, Νγκάι Τάχου, η οποία ασχολείται με τουριστικές επιχειρήσεις και ιχθυοκαλλιέργειες, είπε ότι δόθηκε στέγη σε 1.000 άτομα. Η φυλή ταίζει όσους έχουν εγκλωβιστεί με καραβίδες, που θεωρούνται ιδιαίτερο προϊόν της κωμόπολης.

Με την διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος, οι τρόμπες στις δεξαμενές που κρατούν τα ακριβά μαλακόστρακα σταμάτησαν να λειτουργούν. “Είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσουμε το φαγητό από το να το πετάξουμε στα σκουπίδια, γι’ αυτό το στέλνουμε στο (κέντρο) για να ταίσουμε τον κόσμο”, είπε ο Σόλομον στο πρακτορείο Reuters τηλεφωνικά.

Η χώρα δέχθηκε επίσης βοήθεια από δύο αμερικανικά ελικόπτερα που απογειώθηκαν από αεροπλανοφόρο καθώς και τη βοήθεια του ιαπωνικού στρατού.

https://twitter.com/DRUDGE_REPORT/status/798151129632632832

Εικόνες και βίντεο που περιγράφουν “αναλαμπές άσπρες και πράσινες πάνω από τη θάλασσα”, τη στιγμή του σεισμού των 7,8 Ρίχτερ, συνοδεύουν τις εικόνες της καταστροφής. Τo “ανεξήγητο φαινόμενο”, δεν έχει επιστημονική ερμηνεία, αν και έχει παρατηρηθεί σε προηγούμενους σεισμούς, αναφέρεται σε αναρτήσεις στο Twitter.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετική είδηση:Νέα Ζηλανδία: Η επόμενη μέρα της καταστροφής – Ανταπόκριση (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος