Το Aristotelous Project μας συστήνει νέους καλλιτέχνες

15 καλλιτέχνες ανταποκρίνονται στην ιστορία ενός χαρακτηριστικού χώρου με κάθε εικαστικό μέσο…

Τρεις επιμελητές (Παναγής Κουτσοκώστας, Αρετή Λεοπούλου, Ειρήνη Παπακωνσταντίνου) προτείνουν 15 καλλιτέχνες και μοιράζονται έξι δωμάτια στον χώρο του Αριστοτέλους Project, με πρωτοβουλία των Kalfayan Galleries  (Αριστοτέλους 26στη Θεσσαλονίκη. Σε δύο δωμάτια κάθε επιμελητής συστήνει νέους καλλιτέχνες μέσα από θεματικές ξεχωριστές μεν, αλλά ενιαία στραμμένες και οι τρεις στις δυνατότητες, τη δυναμική και την ιστορία εντός και εκτός του χώρου όπου πραγματοποιείται η έκθεση.

Ο Παναγής Κουτσοκώστας επιμελείται την ενότητα με τίτλο Ανταγωνισμός, στην οποία παρουσιάζονται γλυπτά και εγκαταστάσεις τεσσάρων νέων καλλιτεχνών: του Βασίλη Αλεξάνδρου, του Ανέστη Ιωάννου, του Βαγγέλη Σάββα και του Δημήτρη Τζικόπουλου. Η εκθεσιακή αυτή ενότητα επιχειρεί να παρουσιάσει εικαστικά τις δυνατότητες που αναπτύσσονται στη δημόσια σφαίρα. Στον θεματικό πυρήνα της έκθεσης βρίσκεται η αναζήτηση του λόγου ύπαρξης της δημοκρατικής κοινωνίας μέσα στο πλαίσιο της ενεργοποίησης και της συντήρησης διαφορετικών αντιλήψεων και ιδεών, συγκρούσεων και ανταγωνισμών. Ο δημόσιος χώρος, παραμένει πολιτικός, όταν υφίσταται ως πεδίο άσκησης θεμελιωδών αρχών της δημοκρατίας και της ελευθερίας, αλλά και ως περίπλοκο περιβάλλον διεκδίκησης δικαιωμάτων και αυτοπροσδιορισμού της ταυτότητας του ατόμου. Στην ενότητα αυτή, οι τέσσερις καλλιτέχνες χρησιμοποιούν υλικά από το αστικό περιβάλλον ή από την ευρύτερη δημόσια σφαίρα και τα μετατρέπουν σε σύμβολα διεκδίκησης, σε μνημεία εξέγερσης, σε χώρους αμφισβήτησης και σε χειρονομίες ενάντια σε κάθε μορφή καταπίεσης και επιβολής.

Η Αρετή Λεοπούλου παρουσιάζει την ενότητα Greek Post (μτφρ. ελληνικό ταχυδρομείο, αλλά και ελληνικό «μετά»), η οποία θεμελιώνεται στα έργα των εξής καλλιτεχνών: Δημοσιοϋπαλληλικό Ρετιρέ (μουσική-ήχος), Ηλίας Μαμαλιόγκας (σχέδιο – βλ. ΦΩΤΟ “εξώφυλλου”), Βιργινία Μαστρογιαννάκη (εικαστική δράση, βίντεο), Νατάσα Μπιζά (εικαστική εγκατάσταση), Αναστάσης Στρατάκης (σχέδιο, animation), Μαρίνος Τσαγκαράκης (φωτογραφία). Στην ενότητα αυτή επιχειρείται με τα έργα των καλλιτεχνών ένα παιχνίδι με την πρότερη χρήση του χώρου, καθώς στο κτήριο αυτό προϋπήρχαν τα διοικητικά γραφεία των Ελληνικών Ταχυδρομείων που έχουν καταφανώς αφήσει σημάδια πολυετούς χρήσης στους τοίχους, στην αισθητική, σε κάθε σπιθαμή του ορόφου όπου λειτουργούσε ο κρατικός οργανισμός. Παρουσιάζονται λοιπόν έργα με έμμεσες ή άμεσες αναφορές στον ελληνικό κοινωνικοπολιτικό ορίζοντα (ιστορικό, οικονομικό, καλλιτεχνικό, αισθητικό, δημόσιο, όσο και ιδιωτικό), που σταχυολογούν ποικιλοτρόπως σημεία και καταστάσεις της ελληνικής ιστορίας και διαφορετικές όψεις του κρατικού μηχανισμού, μέσα σε έναν χώρο που κάποτε η χρήση του σχετιζόταν αμιγώς με αυτόν.

Η Ειρήνη Παπακωνσταντίνου παρουσιάζει την ενότητα It began as a mistake, και περιλαμβάνει έργα των εξής καλλιτεχνών: Λάμπρος Ασημάκης (σχέδιο), Ευστάθιος Μιχαηλίδης (σχέδιο), Στέλλα Ουζουνίδου (εγκατάσταση), Δημήτρης Φραγκάκης (ψηφιακές εκτυπώσεις), Βασίλης Χατζόπουλος (βίντεο). Ο τίτλος της έκθεσης προέρχεται από την πρόταση με την οποία αρχίζει ο Charles Bukowski το βιβλίο του «Το Ταχυδρομείο». Με αφορμή την παλαιότερη χρήση του χώρου της έκθεσης όπου πριν από κάποια χρόνια στεγαζόταν το ταχυδρομείο στο κέντρο της πόλης, οι καλλιτέχνες εκκινούν και «διαβάζουν» ένα κλασικό βιβλίο και σχολιάζουν την οδυνηρή συνθήκη της ανθρώπινης ύπαρξης μέσα στο ασφυκτικό περιβάλλον των κρατικών οργανισμών, όπου οι δυνατότητες δημιουργίας ή ελεύθερης έκφρασης είναι περιορισμένες. Αντιδρούν στην ολοκληρωτική υποδούλωση και αδράνεια του ανθρώπου στον βωμό της τυποποιημένης εξυπηρέτησης αλλά και της ωμής γραφειοκρατίας. Αντιστέκονται στην αφαίμαξη της ανθρώπινης ψυχής και την εργαλειακή λειτουργία του ατόμου μέσα στα ψυχρά και απρόσωπα δωμάτια εργασίας όπου οι διαπροσωπικές σχέσεις προσβάλλονται και κατακερματίζονται ανεπανάληπτα.  Καταγράφουν τον μαρασμό και την αποξένωση που βιώνει ο σύγχρονος άνθρωπος, τις αλλεπάλληλες και χωρίς αποτέλεσμα προσπάθειές του για αυτοπροσδιορισμό και λύτρωση από τον καταναγκασμό στον τυποποιημένο τρόπο ζωής και εργασίας που επιβάλλει το σύστημα.

 Εγκαίνια: 18 Νοεμβρίου 2016, 18.00 – 21.00 μ.μ.

Διάρκεια έκθεσης: 18 Νοεμβρίου – 3 Δεκεμβρίου

Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή 13.00 – 18.00 μ.μ. / Σάββατο 11.00 – 15.00 μ.μ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος