Οι Εκδόσεις Μεταίχμιο σας προτείνουν για τα Χριστούγεννα

Ελληνική και μεταφρασμένη λογοτεχνία, δεξιοτεχνικές “σεξπιρικές” διασκευές, επετειακές επανεκδόσεις αλλά και ιστορικές μελέτες αποτελούν τις χριστουγεννιάτικες προτάσεις των Εκδόσεων Μεταίχμιο.

ΛΙΓΗ ΖΩΗ

Οι Εκδόσεις Μεταίχμιο σας προτείνουν για τα Χριστούγεννα
ΛΙΓΗ ΖΩΗ
Συγγραφέας: Hanya Yanagihara. Μετάφραση: Μαρία Ξυλούρη. Εκδόσεις: Μεταίχμιο. Σελ.: 896. Τιμή: 21,96 € (ebook: 12,99  €)

Τέσσερις φίλοι και συμφοιτητές μετακομίζουν, μετά την αποφοίτησή τους, στη Νέα Υόρκη για να φτιάξουν τη ζωή τους – άφραγκοι, χαμένοι, με μόνο τους στήριγμα τη φιλία τους και τις φιλοδοξίες τους: Ο ευγενής, ωραίος Γουίλεμ, επίδοξος ηθοποιός ο Τζέι Μπι, ζωγράφος από το Μπρούκλιν, που προσπαθεί να κατακτήσει τον καλλιτεχνικό κόσμο, ο Μάλκολμ, αρχιτέκτονας σε μια σημαντική εταιρεία και ο Τζουντ – ο ιδιοφυής, αινιγματικός Τζουντ.

Όπως περνούν οι δεκαετίες, οι σχέσεις τους βαθαίνουν, αλλά και σκοτεινιάζουν, καθώς τις χρωματίζουν ο εθισμός, η επιτυχία, η περηφάνια. Ωστόσο η σπουδαιότερη πρόκληση, συνειδητοποιούν όλοι, είναι ο ίδιος ο Τζουντ, πλέον ένας απίστευτα χαρισματικός δικηγόρος μα και ένας άνθρωπος ολοένα και πιο διαλυμένος, με το σώμα του και τον νου του σημαδεμένα από τους ανείπωτους τρόμους της παιδικής του ηλικίας – κυνηγημένος από τραύματα που φοβάται ότι όχι μόνο δεν θα ξεπεράσει ποτέ, αλλά και θα τον ορίζουν για πάντα.

Με πρόζα πλούσια και λαμπρή, η Γιαναγκιχάρα γράφει έναν τραγικό, υπερβατικό ύμνο στην αγάπη, μια αριστοτεχνική απεικόνιση του σπαραγμού, της τυραννίας της μνήμης και των ορίων της ανθρώπινης αντοχής.

Βραβεία:

Kirkus Prize for fiction

Fiction Book of The Year στα British Book Industry Αwards

Στις βραχείες λίστες για το βραβείο Booker και το National Book Award 2015

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε ένα απόσπασμα του βιβλίου

ΤΟ ΚΛΑΡΙΝΕΤΟ

Οι Εκδόσεις Μεταίχμιο σας προτείνουν για τα Χριστούγεννα
ΤΟ ΚΛΑΡΙΝΕΤΟ
Συγγραφέας: Βασίλης Αλεξάκης. Εκδόσεις: Μεταίχμιο. Σελ.: 464. Τιμή: 15,93 € (ebook: 9,99 €)

– Υπάρχει άραγε κάτι που δεν διαγράφεται ποτέ από τη μνήμη μας; σε ρώτησα.

Δεν χρειάστηκε να σκεφτείς πολύ.

– Η θάλασσα, είπες. Μπορεί κανείς να ξεχάσει τα βουνά, τις κοιλάδες, τα δάση, τα ποτάμια, ακόμη και τους καταρράκτες παρά τον θόρυβο που κάνουν, όχι όμως τη θάλασσα. Περικλείει όλα τα μυστήρια και ξέρει όλα τα παιχνίδια, είναι παμπάλαιη κι απίστευτα νέα. Κανένα άλλο τοπίο δεν μοιάζει τόσο με τη ζωή, να γιατί δεν μπορούμε να την ξεχάσουμε, επειδή θυμάται την παιδική ηλικία του κόσμου. Πρέπει να τη σεβόμαστε όσο και τη ζωή, και να την ατενίζουμε όρθιοι. Με κάνουν έξαλλο οι παραθεριστές που ξαπλώνουν στην άμμο, θέλω να τους πλακώσω στις κλοτσιές για να τους αναγκάσω να σηκωθούν, οφείλουμε όλοι να στεκόμαστε όρθιοι στις ακρογιαλιές.

Ο συγγραφέας ταξιδεύει από το Παρίσι -όπου αντιμετωπίζει τη μοιραία ασθένεια του φίλου και εκδότη του- στην Ελλάδα της κρίσης – όπου γνωρίζεται με ανθρώπους τσακισμένους από την οικονομική ανέχεια.

Ανάμεσα στη ζεστασιά των ημερών και τη θλίψη της απουσίας, ανάμεσα στο Παρίσι και την Αθήνα, ανάμεσα στη μητρική γλώσσα και τη γραφή ξεφυτρώνει αναπάντεχα το ερώτημα: Γιατί ξεχνάμε;

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε ένα απόσπασμα του βιβλίου

Η ΝΥΧΤΕΡΙΔΑ

Οι Εκδόσεις Μεταίχμιο σας προτείνουν για τα Χριστούγεννα
Η ΝΥΧΤΕΡΙΔΑ
Συγγραφέας: Jo Nesbo. Μετάφραση: Ε.Δ.Παπαγρηγοράκη. Εκδόσεις: Μεταίχμιο. Σελ.: 448. Τιμή :17,91 €

ΕΙΔΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΜΕ ΠΡΟΛΟΓΟ ΤΟΥ JO NESBO

Ο επιθεωρητής Χάρι Χόλε αποσπάται από τη Δίωξη Εγκλημάτων του Όσλο στο Σίδνεϊ για να παρακολουθήσει την έρευνα που διεξάγουν οι τοπικές αρχές για την εξιχνίαση ενός φόνου. Ο Χάρι μπορεί να προσφέρει τη βοήθειά του αλλά έχει ρητές οδηγίες να μην μπλέξει. Το θύμα είναι μια εικοσιτριάχρονη Νορβηγίδα που είναι διάσημη στην πατρίδα της. Φυσικά, ο Χάρι δεν μπορεί να μείνει απλός παρατηρητής και συνδέεται φιλικά με τον επιθεωρητή που είναι επικεφαλής της έρευνας καθώς και με έναν από τους μάρτυρες, με αποτέλεσμα να βρεθεί αναμεμειγμένος με την έρευνα. Οι τρεις αυτοί άνθρωποι θα ανακαλύψουν πως η δολοφονία της κοπέλας είναι μόνο ο τελευταίος κρίκος μιας αλυσίδας ανεξιχνίαστων φόνων. Έχουν λοιπόν να αντιμετωπίσουν έναν ψυχοπαθή που δρα σε όλη την Αυστραλία. Καθώς ο κλοιός αρχίζει να κλείνει γύρω από τον δράστη, ο Χάρι φοβάται ότι κανείς δεν είναι πια ασφαλής – ούτε καν αυτοί που ερευνούν την υπόθεση.

Για να διαβάσετε περισσότερα: www.jonesbo.com

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε ένα απόσπασμα του βιβλίου

Τα επόμενα τρία βιβλία εντάσσονται στη σειρά Hogarth Shakespeare Project: τα πιο αγαπημένα έργα του μεγαλύτερου δραματουργού όλων των εποχών, του Ουίλιαμ Σέξπιρ, ξαναγράφονται από τους σπουδαιότερους σύγχρονους συγγραφείς.

ΤΟ ΧΑΣΜΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Οι Εκδόσεις Μεταίχμιο σας προτείνουν για τα Χριστούγεννα
ΤΟ ΧΑΣΜΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
Συγγραφέας: Jeanette Winterson. Μετάφραση: Μυρσίνη Γκανά. Εκδόσεις: Μεταίχμιο. Σελ.: 384. Τιμή: 15,94 €

Σε μια ανεμοδαρμένη πόλη του αμερικάνικου Νότου, τη Νέα Βοημία, μια νύχτα ένας άγνωστος εγκαταλείπει ένα βρέφος στην είσοδο ενός νοσοκομείου. Είναι η μικρή Περντίτα, την οποία ο πατέρας της, τρελός από ζήλια, δεν αναγνωρίζει και εξορίζει για πάντα από τη ζωή του και από το Λονδίνο.

Δεκαεπτά χρόνια αργότερα η Περντίτα αγνοεί βασικά στοιχεία για την ταυτότητα και την καταγωγή της, αλλά σύντομα θα ανακαλύψει ποια είναι η οικογένειά της.

Η εκδοχή του σαιξπηρικού Χειμωνιάτικου παραμυθιού διά χειρός Jeanette Winterson αφηγείται μια σπαρακτική ιστορία για καρδιές που ράγισαν και καρδιές που γιατρεύτηκαν από τις πληγές τους, μια ιστορία για τη μανία της εκδίκησης και τη δύναμη της συγχώρεσης, μια ιστορία που αποδεικνύει πως ό,τι χάνεται δεν μένει χαμένο για πάντα.

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε ένα απόσπασμα του βιβλίου

ΤΟ ΞΙΔΟΚΟΡΙΤΣΟ

Οι Εκδόσεις Μεταίχμιο σας προτείνουν για τα Χριστούγεννα
ΤΟ ΞΙΔΟΚΟΡΙΤΣΟ
Συγγραφέας: Anne Tyler. Μετάφραση: Αύγουστος Κορτώ. Εκδόσεις: Μεταίχμιο. Σελ.: 272. Τιμή: 14,94 €

Η Κέιτ Μπατίστα νιώθει εγκλωβισμένη: Δεν μπορεί να καταλάβει πώς κατάντησε οικονόμος και παραδουλεύτρα στο πατρικό της όπου ζουν επίσης ο πατέρας της, ο εκκεντρικός δρ Μπατίστα και η αρκετά μικρότερη αδελφή της, η Μπάνι.

Επιπλέον πάντα μπλέκει σε μπελάδες στη δουλειά της ως βοηθός νηπιαγωγού – ενώ τα νήπια τη λατρεύουν, οι ενήλικες δεν εκτιμούν τις ασυνήθιστες απόψεις της και τον ευθύ της τρόπο.

Ο δρ Μπατίστα έχει άλλα θέματα. Ύστερα από χρόνια ακαδημαϊκής αφλογιστίας, είναι στο κατώφλι μιας σημαντικής επιστημονικής ανακάλυψης. Η έρευνά του μπορεί να βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους. Το πρόβλημά του όμως είναι πως ο ευφυέστατος και ικανότατος βοηθός του ο Πιοτρ δεν μπορεί να παραμείνει στη χώρα.

Έτσι καταστρώνει ένα σχέδιο στο οποίο εμπλέκεται φυσικά η Κέιτ.

Μια απολαυστική σύγχρονη εκδοχή της Στρίγκλας που έγινε αρνάκι για μια ανεξάρτητη γυναίκα την Κέιτ, που δεν ξέρει αν θα πρέπει να θυσιαστεί για έναν άντρα.

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε ένα απόσπασμα του βιβλίου

ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΑΪΛΟΚ

Οι Εκδόσεις Μεταίχμιο σας προτείνουν για τα Χριστούγεννα
ΤΟ ΧΑΣΜΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
Συγγραφέας: Jeanette Winterson. Μετάφραση: Μυρσίνη Γκανά. Εκδόσεις: Μεταίχμιο. Σελ.: 384. Τιμή: 15,94 €

Η γυναίκα του χαμένη. Η κόρη του εκτός ελέγχου. Ο έμπορος τέχνης Σάιμον Στρούλοβιτς χρειάζεται επειγόντως έναν άνθρωπο για να μιλήσει. Έτσι όταν συναντά τον Σάιλοκ σε ένα νεκροταφείο, δεν διστάζει να τον προσκαλέσει στο σπίτι του. Αυτή θα είναι η αρχή μιας ασυνήθιστης φιλίας…

Ο Στρούλοβιτς προσπαθεί να συμφιλιωθεί με το γεγονός ότι η κόρη του πρόδωσε την οικογένεια και την καταγωγή της, καθώς παρασυρμένη από τον ενθουσιασμό της υψηλής κοινωνίας του Μάντσεστερ έπεσε στην αγκαλιά ενός διαβόητου ποδοσφαιριστή, ο οποίος έχει χαιρετήσει ναζιστικά στο γήπεδο. Ο Σάιλοκ εναλλάσσει το πένθος του για τη σύζυγό του με την οργή του για το γεγονός ότι και η δική του κόρη απορρίπτει την εβραϊκή της ανατροφή.

Μια προκλητική και διεισδυτική ερμηνεία του Εμπόρου της Βενετιάς, γραμμένη με τη χαρακτηριστική ειρωνεία του Jacobson, με πρωταγωνιστή έναν Σάιλοκ που διαθέτει διεισδυτικό πνεύμα, πάθος και έντονους προβληματισμούς για θέματα ταυτότητας, πατρότητας, αντισημιτισμού και εκδίκησης.

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε ένα απόσπασμα του βιβλίου

ΧΙΤΛΕΡ

Οι Εκδόσεις Μεταίχμιο σας προτείνουν για τα Χριστούγεννα
ΧΙΤΛΕΡ
Συγγραφέας: Ian Kershaw. Μετάφραση: Γρηγόρης Κονδύλης, Στέφανος Ροζάνης. Επιμέλεια: Γεράσιμος Λυκιαρδόπουλος. Εκδόσεις: Μεταίχμιο. Σελ.: 1056. Τιμή: 25,92 € (ebook: 16,99 €)

Πρώτα απ’ όλα η βιογραφία στοχεύει να αποτελέσει μια μελέτη της εξουσίας του Χίτλερ. Προσπάθησα να απαντήσω σε δύο ερωτήματα. Το πρώτο ήταν πώς το φαινόμενο Χίτλερ κατέστη δυνατό. Πώς μπόρεσε αυτός ο αλλόκοτος απροσάρμοστος να καταλάβει την εξουσία στη Γερμανία, ένα μοντέρνο, περίπλοκο, οικονομικά και πολιτιστικά εξελιγμένο κράτος; Το δεύτερο ήταν πώς ασκούσε την εξουσία ο Χίτλερ.

Είχε αναμφισβήτητα εξαιρετικές δημαγωγικές ικανότητες σε συνδυασμό με τη δυνατότητα να αναγνωρίζει με σιγουριά και να εκμεταλλεύεται αδίστακτα τις αδυναμίες του αντιπάλου του. Ωστόσο ήταν ένας άξεστος αυτοδίδακτος χωρίς καμία εμπειρία στη διακυβέρνηση. […] Ο Χίτλερ δεν έμοιαζε με κανέναν άλλο. Ο ξεχωριστός τύπος του Χίτλερ αναμφισβήτητα επέδρασε σε κρίσιμες εξελίξεις με αναμφισβήτητο τρόπο. Αν στη θέση του ως καγκελαρίου του Ράιχ βρισκόταν ο Γκέρινγκ, για παράδειγμα, δεν θα ενεργούσε με παρόμοιο τρόπο. Μπορούμε αναμφίβολα να δηλώσουμε ότι χωρίς τον Χίτλερ η Ιστορία δεν θα ήταν η ίδια.

Απόσπασμα από τον πρόλογο του συγγραφέα

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε ένα απόσπασμα του βιβλίου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος