Τρόποι ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους, διεθνή διδάγματα του παρελθόντος και προοπτικές, βρέθηκαν στο επίκεντρο της ημερίδας για το χρέος στην Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη, που διοργάνωσε η ευρωομάδα της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η εκδήλωση άνοιξε με την τοποθέτηση και τα εισαγωγικά σχόλια της Προέδρου της Ευρωομάδας της Αριστεράς GUE/NGL, Gabi Zimmer, η οποία μιλώντας από την σκοπιά της Γερμανίδας πολιτικού, έλαβε σαφή θέση υπέρ της πολιτικής αντιμετώπισης του ζητήματος του δημόσιου χρέους γενικά και του ελληνικού δημόσιου χρέους ειδικότερα, επισημαίνοντας ότι η αποπληρωμή του δεν πρέπει να προκαλεί την κατάρρευση της οικονομίας μιας χώρας. «Έχω διαπιστώσει πόσο μεγάλη διαφορά κάνει αν υπάρχει ελάφρυνση χρέους και πόσο σημαντικό ήταν να μην χρειαστεί η Γερμανία να επωμιστεί το σύνολο του χρέους της μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» επισήμανε, ενώ κατηγόρησε ευθέως τις κυρίαρχες ελίτ ότι εμποδίζουν σκόπιμα την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε βιώσιμα επίπεδα.
Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης ξεκίνησε την τοποθέτηση του διαπιστώνοντας ότι το δημόσιο χρέος δεν είναι μόνον ελληνικό, αλλά συνολικά ευρωπαϊκό πρόβλημα, το οποίο οφείλεται στην αποτυχία ενός νεοφιλελεύθερου πρότυπου ανάπτυξης, που στηρίχτηκε στο μοντέλο της υπερχρέωσης αλλά και στις ατέλειες της νομισματικής ένωσης.
Παρατήρησε, πως δεν υπάρχει η πολιτική που θα εξισορροπεί τις ανισότητες ή θα τις μειώνει, τις οποίες γεννά η κοινή αγορά και το κοινό νόμισμα και έτσι έχουμε ελλείμματα και χρέη στον ευρωπαϊκό Νότο και ισχυρά πλεονάσματα στον Βορρά και κυρίως στην Γερμανία. Το φετινό πλεόνασμα της Γερμανίας ξεπέρασε το 8% και αυτό συνιστά παράβαση των συνθηκών και του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, προσέθεσε και επισήμανε, πως ουδείς τολμά όμως, να επιβάλλει κυρώσεις, να ζητήσει διόρθωση και τόνωση της ζήτησης.
Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, έβαλε στο τραπέζι προτάσεις που έχουν κατατεθεί, όπως τη μερική αμοιβαιοποίηση του χρέους, τα ευρωομόλογα και την δημιουργία ενός ισχυρού δανειστή ύστατης καταυγής, ενός ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου. «Είναι σκάνδαλο για την Ευρώπη να χρειάζεται το ΔΝΤ, ως τον ειδικό για να αντιμετωπίσει θέματα που το αφορούν», σημείωσε και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, πως αν συνεχίσει η Ευρώπη με το «business as usual», κινδυνεύει από μια διαλυτική αποδόμηση, καθώς ανέρχεται δυναμικά η ατζέντα της ευρωβοφικής, αντιευρωπαϊκής λαϊκίστικης Άκρας Δεξιάς.
Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και συντονιστής του πρώτου πάνελ των ομιλητών της ημερίδας Στέλιος Κούλογλου. «Τα διδάγματα που έχουμε βγάλει εμείς από την τελευταία κρίση, είναι ότι όταν ξεσπάει το θέμα του χρέους, πρέπει να το αντιμετωπίσεις καλά εκείνη την ώρα και καλό θα είναι να αποφύγεις το ΔΝΤ», ανέφερε.
Ο πρόεδρος της ευρωομάδας των Πρασίνων Philippe Lamberts,σημείωσε ότι στη ρίζα του προβλήματος του ελληνικού χρέους βρίσκονται οι ανεύθυνες ελληνικές κυβερνήσεις του παρελθόντος, αλλά και οι ανεύθυνοι δανειστές της Ελλάδας. Εστιάζοντας στους τρόπους ελάφρυνσής του υποστήριξε ότι «οι κάτοχοι του κεφαλαίου πρέπει να φορολογηθούν» και μέσω αυτού του τρόπου να μειωθεί.
Υπέρ μιας λύσης για το ελληνικό δημόσιο χρέος, η οποία θα ξεκινά από την παραδοχή ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% για δέκα χρόνια που ζητείται από τη χώρα μας, δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί από κανένα κράτος-μέλος, όχι μόνο από την Ελλάδα, τάχθηκε ο Έλληνας πρώην υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης.
Πηγή ert.gr, ΑΜΠΕ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος