“Σταθμός” για το χρέος η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ (video)

Η εφαρμογή μέτρων και αντιμέτρων μετά το 2018 προϋποθέτει μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, έχει διαμηνύσει η κυβέρνηση, τονίζοντας ότι μόνο έτσι θα υπάρχει θετική έκθεση βιωσιμότητας από το ΔΝΤ ώστε να μπει στο πρόγραμμα. Οι ελληνικές θέσεις βρίσκουν σύμφωνους κορυφαίους ευρωπαίους αξωματούχους, ενώ, την ίδια ώρα η αντιπολίτευση μιλά για επαχθές τέταρτο μνημόνιο.

Οι αποφάσεις στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ 21-23 Απριλίου στην Ουάσιγκτον εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν τον βασικό σταθμό διευθέτησης του ελληνικού χρέους πριν από το τακτικό eurogroup στις 22 Μαΐου. Λίγες ώρες μετά τη συνάντηση Μέρκελ – Λαγκάρντ στο Βερολίνο η Αθήνα υπενθυμίζει ότι ο οδικός χάρτης της Μάλτας προβλέπει την συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, πριν από την εφαρμογή μέτρων και αντιμέτρων
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε ότι « ο προσδιορισμός εξάλλου των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος αποτελεί την αναγκαία αλλά και ικανή συνθήκη ώστε το ΔΝΤ να καταλήξει σε θετική μελέτη βιωσιμότητας του χρέους και το διοικητικό του συμβούλιο να αποκτήσει τη νομική δυνατότητα να εγκρίνει τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.»

Από τη στιγμή που οι θεσμοί και οι ελληνικές αρχές καταλήξουν σε μια συνολική συμφωνία πρέπει να προσδιοριστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος τονίζει κορυφαίος ευρωπαίος αξιωματούχος μιλώντας στην ΕΡΤ: «Η συνολική συμφωνία περιλαμβάνεται στο SLA. Κάθε SLA περιέχει μια ενημερωμένη ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους (debt sustainability analysis -DSA). Η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους στη συνέχεια θα αναθεωρηθεί λαμβάνοντας υπόψιν τη συνολική συμφωνία, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος για μετά τη λήξη του προγράμματος, με βάση τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup Μάιος του 2016.» Ο Σκα Κέλερ δηλώνει στην κάμερα: «Παρατηρούμε επίσης ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και κάποιες χώρες μέλη πιέζουν συνεχώς για όλο και περισσότερα μέτρα, κατά την άποψη μας το ότι πιέζουν για περισσότερα επώδυνα μέτρα για την Ελλάδα και το λαό της είναι απαράδεκτο».

Την ίδια ώρα με έγγραφο του στην Ολλανδική Βουλή ο Γ. Ντάισελμπλουμ υπενθυμίζει ότι το ΔΝΤ για να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να πληρούνται τα κριτήρια του χρέους και να συμφωνηθούν οι παρεμβάσεις σε φορολογία, συντάξεις και αγορά εργασίας: «Η απόφαση θα ληφθεί από το διοικητικό συμβούλιο με βάση την επικαιροποιημένη ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, συμπεριλαμβανομένης της αξιολόγησης των παρεμβάσεων στο χρέος, στη βάση όσων έχουν συμφωνηθεί στη συνάντηση του Eurogroup της 24ης Μαΐου του 2016″

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς δήλωσε στον real fm ότι η κουβέντα για το χρέος, αυτήν τη στιγμή, αποσυνδέεται από το ενδεχόμενο περαιτέρω μέτρων λιτότητας. Αυτός ήταν ο κίνδυνος τον οποίο βιώναμε, δηλαδή, να έρχεται το ΔΝΤ, ο υπέρμαχος της αναδιάρθρωσης του χρέους και να λέει “αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά χρειάζεται παραπάνω λιτότητα”. Μάλιστα, ζήταγε λιτότητα τέτοια που θα ακύρωνε και οποιαδήποτε ευεργετική επίπτωση θα έχει η αναδιάρθρωση του χρέους».

Στα όσα συμφωνήθηκαν στη Μάλτα για την Ελλάδα αλλά και στις θυσίες του ελληνικού λαού αναφέρεται ο Πιέρ Μοσκοβισί με άρθρο του που δημοσίευσε στο προσωπικό του ιστολόγιο: «Από το καλοκαίρι του 2015, περισσότερα από 200 μέτρα έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα για τη μεταρρύθμιση της χώρας – κάτι που κανείς δεν μπορούσε να το φανταστεί για άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας»,

Αντιδράσεις στην Ελλάδα

Φέρνουν απο το παράθυρο ένα τέταρτο μνημόνιο, το οποίο μαλιστα δεν θα συνοδεύεται με χρηματοδότηση, τονίζει η NΔ και ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Η Φώφη Γεννηματά δηλώνει στον REAL FM ότι “εμείς δεν είπαμε ποτέ «κλείστε τώρα την αξιολόγηση όπως όπως». Εδώ και ένα χρόνο έχουμε ζητήσει την παραίτηση αυτής της κυβέρνησης γιατί ακριβώς έχουμε δει ότι δεν είναι ικανή να κλείσει την αξιολόγηση προς όφελος του ελληνικού λαού”.

Η Χρυσή Αυγή τονίζει ότι “στην πλήρη βουλγαροποίηση οδηγεί την χώρα ο Τσίπρας με συντάξεις 200 ευρώ και παράδοση όλων των εθνικών υποδομών στον ξένο παράγοντα, με μοναδικό αντάλλαγμα να παραμείνει στην εξουσία μαζί με τον συνεταίρο και συνένοχό του Καμμένο”.

Ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, τονίζει στην εκπομπή Focus ότι η καθυστέρηση στη συμφωνία ήταν θέμα διαχείρισης με το κόμμα και τους ψηφοφόρους.

Από το Ποτάμι ο εκπρόσωπος τύπου Δημήτρης Τσιόρδας αναφέρει ότι ο λογαριασμός είναι δεδομένος: 3.6 δισ. Όσος ήταν εδώ κι ένα χρόνο. Σε αυτόν να προσθέσουμε το βαρύ κόστος που έχει πληρώσει και πληρώνει η πραγματική οικονομία λόγω της παρατεταμένης αβεβαιότητας.

Ο Βασίλης Λεβέντης της Ένωσης Κεντρώων μιλάει στον ΣΚΑΙ για “περιοριστικά μέτρα από την κυβέρνηση αντί μεταρρυθμίσεις”.

Πηγή: ΕΡΤ1

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος