Κέρκυρα – Περιφερειάρχης: «Ευκαιρία να ακυρωθεί η πώληση του Ερημίτη»

Να ακυρώσει την παραχώρηση του Ερημίτη, κάλεσε την ελληνική πολιτεία ο Περιφερειάρχης Θόδωρος Γαλιατσάτος, με αφορμή την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου να μην εγκρίνει τη μεταφορά του Ναυτικού Οχυρού στο στενό Κέρκυρας – Αλβανίας. Η συγκεκριμένη επένδυση, όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Περιφφερειάρης, δημιουργεί προβλήματα στην εθνική ασφάλεια, δεν θα προσφέρει θέσεις εργασίας αφού από τουριστική επένδυση μετατρέπετε σε real estate πολυτελών βιλών και δεν έχει να προσθέσει τίποτε στην τοπική ή εθνική οικονομία.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο

Ο Περιφερειάρχης στάθηκε ιδιαίτερα σε δύο σημεία της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου σύμφωνα με το οποίο η σύμβαση μεταξύ του ΓΕΝ και της εταιρείας μετεγκατάστασης του ναυτικού οχυρού στον Ερημίτη, δεν μπορεί να προχωρήσει αφού η έκταση στην οποία πρόκειται να μεταφερθεί δεν βρίσκεται στην απόλυτη κυριότητα του δημοσίου, όπως ο νόμος ορίζει αλλά αποτελεί χρησιδάνειο του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο δεν βρίσκεται ούτε στον στενό ούτε στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, σύμφωνα με την απόφαση του Επιτρόπου.

Παράλληλα, το Ελεγκτικό Συνέδριο αναφέρει ότι στο Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού συμφωνήθηκε στις 12.12.2012 ότι το ΤΑΙΠΕΔ αναλαμβάνει να καλύψει το κόστος κατασκευής των εγκαταστάσεων του νέου οχυρού και μετεγκατάστασης του υφιστάμενου με πρόβλεψη κόστους από το ΓΕΝ 750.000 ευρώ. Ωστόσο προκύπτει (από τη διακήρυξη και την απόφαση ανάληψης υποχρέωσης) ότι το κόστος θα βαρύνει τις πιστώσεις του Γενικού Επιτελείου, φορέας 11-300, ΚΑΕ 1919”.

Θ. Γαλιατσάτος: Αντί να εισπράττουμε, πληρώνουμε

Για τους λόγους αυτούς το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε ότι συντρέχει νόμιμος λόγος ο οποίος κωλύει την υπογραφή του υποβληθέντος σχεδίου σύμβασης καθόσον υπάρχουν σε αυτό ουσιώδεις πλημμέλειες, μεταξύ του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και της εργοληπτικής εταιρείας για την εκτέλεση των εργασιών μετεγκατάστασης του Ναυτικού Παρατηρητηρίου στον Ερημίτη Κασσιώπης Κέρκυρας.
“Όλα τα οχυρωματικά έργα πρέπει να γίνονται σε χώρους που είναι αποκλειστικής ιδιοκτησίας του ελληνικού δημοσίου”, δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θ. Γαλιατσάτος, “διότι σε αντίθετη περίπτωση σύμφωνα με το νόμο θα πρέπει να εκτελεστούν απαλλοτριώσεις ή επίταση του χώρου ή οικοπέδου. Οι πράξεις που έγιναν προσκρούουν στο νόμο, όπως επισημάνθηκε και από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Επιπλέον το ΤΑΙΠΕΔ είχε αναλάβει με απόφαση του 2012 την ευθύνη μετεγκατάστασης του Ναυτικού Οχυρού με δικά του έξοδα συνεπώς παραβιάστηκε ακόμη ένας πρόσθετος όρος καθώς τώρα αποκαλύπτεται ότι το κόστος εντέλει θα βαρύνει το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού με ποσό 750.000 ευρώ, ποσό που στερείται από ένα ευαίσθητο κομμάτι του κρατικού προϋπολογισμού, εκείνο της Εθνικής Άμυνας, για να δαπανηθεί υπέρ του ιδιώτη επενδυτή. Αντί δηλαδή να εισπράττουμε από αυτή την πολυδιαφημισμένη “επένδυση” καλούμαστε να σπαταλήσουμε αρκετές χιλιάδες ευρώ”.

Το έγγραφο στο Υπουργείο Εθν. Άμυνας και η απάντηση του Αρχηγού ΓΕΝ

Ο κ. Γαλιατσάτος αναφέρθηκε και στο έγγραφο που είχε αποστείλει από τον Αύγουστο του 2016 στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας επισημαίνοντας την πληθώρα προβλημάτων στην εθνική ασφάλεια και τη ναυσιπλοΐα που υπάρχουν στην επιχειρούμενη μετεγκατάσταση του Ναυτικού Οχυρού σε νέα θέση, με σημαντικότερα εκείνα της έλλειψης ορατότητας και της αδυναμίας επόπτευσης από τα ραντάρ.
Στην επιστολή του αυτή απάντησε τον Απρίλιο του 2017 ο Αρχηγός ΓΕΝ, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου το Νοέμβριο του 2012 για την μετεγκατάσταση του Ναυτικού Οχυρού, δεν αποτελεί προϊόν μονομερούς συνθέσεως από πλευράς ΤΑΙΠΕΔ αλλά ελήφθη μετά από συσκέψεις για την επίτευξη κοινά αποδεκτών λύσεων. “Η πορεία αποδεικνύει ότι κάθε άλλο παρά ενδελεχή και αξιόπιστη λύση είχε βρεθεί σε αυτές τις συσκέψεις” τόνισε ο Περιφερειάρχης, υπενθυμίζοντας ότι οι επισημάνσεις της ΠΙΝ ήταν ορθότατες βάσει και της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Κανένα συμφέρον για τον ελληνικό λαό

“Τα ζητήματα που μας ενοχλούν ιδιαίτερα και θέλουμε να γίνουν γνωστά είναι εδώ επιχειρήθηκαν δύο πράγματα: η καταστρατήγηση εθνικών δικαιωμάτων υπέρ του ιδιωτικού συμφέροντος και η διαδικασία κατασπατάλησης εθνικών πόρων, της άμυνας μάλιστα, για εξυπηρέτηση των δήθεν επενδυτικών σχεδίων της NCH Capital” δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γαλιατσάτος. “Η εξέλιξη αυτή προσφέρει νέες δυνατότητες στην κατεύθυνση της ακύρωσης της συμφωνίας αυτής διότι, εμείς το λέμε ξεκάθαρα κι αν θέλουν μας ακούνε, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και η κυβέρνηση μπορούν να πάρουν πίσω τις υπογραφές από μια δήθεν επένδυση, η οποία δεν πρόκειται να προσδώσει τίποτα στην περιοχή, ούτε πρόσθετη αξία, ούτε καν θέσεις εργασίας, όπως ισχυρίζονται. Είναι γνωστό, κι αυτό είναι ακόμη ένα θέμα προς διερεύνηση ότι η αρχική λογική της διαγωνιστικής διαδικασίας για την κατασκευή ξενοδοχειακού συγκροτήματος και διαμερισμάτων προς τουριστική εκμετάλλευση εντέλει μετατρέπονται σε μεγάλο βαθμό σε πώληση κατοικιών, δηλαδή σε real estate. Περιορίζεται έτσι κατ’ ελάχιστον η προσφορά θέσεων εργασίας και ο τουριστικός χαρακτήρας της επένδυσης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος