Ο ποιητής, στιχουργός και μεταφραστής, Νίκος Γκάτσος, γεννήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 1911 και θεωρείται ένας από τους κορυφαίους Έλληνες ποιητές έχοντας εκδώσει μία μόνο ποιητική σύνθεση την Αμοργό. Γεννήθηκε στα Χάνια Φραγκόβρυσης (Κάτω Ασέα), στην Αρκαδία, τελείωσε το σχολείο στην Τρίπολη και μετακόμισε με την οικογένειά του στην Αθήνα, όπου σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Τα πρώτα του ποιήματα δημοσιεύονται στις αρχές της δεκαετίας του ’30 στα περιοδικά «Νέα Εστία» (1931) και «Ρυθμός» (1933). Το 1943 κυκλοφορεί η ποιητική του σύνθεση «Αμοργός» και μέχρι το θάνατό του το 1992 ο Γκάτσος δημοσίευσε μόνο τρία ποιήματα: «Ελεγείο» (1946), «Ο Ιππότης και ο θάνατος» (1947) και το «Τραγούδι του παλιού καιρού» (1963). Ασχολήθηκε με τη στιχουργική τέχνη και τα έργα του μελοποιήθηκαν από μερικούς εκ των κορυφαίων Ελλήνων μουσικών, όπως οι Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Χατζιδάκις, Σταύρος Ξαρχάκος, Δήμος Μούτσης, Λουκιανός Κηλαηδόνης.
Σημαντικό υπήρξε και το μεταφραστικό του έργο, ιδίως σε σχέση με τα θεατρικά κείμενα των κορυφαίων Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, Αύγουστου Στρίνμπεργκ, Ευγένιου Ο’ Νηλ, Λόπε ντε Βέγκα και Τενεσί Ουίλιαμς, τα οποία μετέφρασε για το Εθνικό Θέατρο, το Θέατρο Τέχνης και το Λαϊκό Θέατρο, («Ματωμένος Γάμος», «Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα», «Ο Πατέρας», «Ταξίδι μακριάς ημέρας μέσα στη νύχτα», «Φουέντε Οβεχούνα», «Λεωφορείο ο Πόθος»). Έφυγε από τη ζωή στις 12 Μαΐου 1992.
Το Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή την επέτειο 110 ετών από τη γέννηση του ποιητή Νίκου Γκάτσου, παρουσιάζει την εκπομπή:
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΓΚΑΤΣΟ Α’ ΜΕΡΟΣ
(video)
Το πρώτο μέρος του αφιερώματος στον ποιητή Νίκο Γκάτσο αποτελεί μια αφήγηση της στιχουργού και συντρόφου του Αγάθης Δημητρούκα για αυτή την ξεχωριστή παρέα, καλλιτεχνών που σύχναζε στο πατάρι του Λουμίδη, χαρακτήρισε με τις δημιουργίες της μια ολόκληρη εποχή στην Ελλάδα με εμφανείς επιδράσεις ως τις μέρες μας. Είχε μέλη της τον Οδυσσέα Αλεπουδέλη (Οδυσσέα Ελύτη), τον Ανδρέα Εμπειρίκο, τον Νίκο Εγγονόπουλο, τον Μάνο Χατζιδάκι και άλλους. Σε αυτήν εντάχθηκε και ο Νίκος Γκάτσος, όταν έφτασε στην Αθήνα φοιτητής από την Ασέα Αρκαδίας.
Η Αγάθη Δημητρούκα, περιγράφει σημεία-σταθμούς στη ζωή και την καλλιτεχνική πορεία του ποιητή, τη σχέση του με τον Οδυσσέα Ελύτη, τον Μανο Χατζιδάκι, τον τρόπο με τον οποίο προσέγγιζε την ποίηση και τη στιχουργία, ενώ αναφέρεται και στην περίοδο των 16 ετών που έζησαν μαζί ως ζευγάρι.
Κατά τη διάρκεια της εκπομπής παρεμβάλλονται αποσπάσματα συνεντεύξεων από συνεργάτες, φίλους του Νίκου Γκάτσου αλλά και μελετητές του έργου του, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Νάνος Βαλαωρίτης, η Νανά Μούσχουρη και ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, οι οποίοι περιγράφουν αναμνήσεις που έχουν από τον Νίκο Γκάτσο μιλούν για την προσωπικότητά του, την καλλιτεχνική παρουσία του, την «Αμοργό» αλλά και τη μετάφραση του έργου του Φεντερίκο Γκαρσία Λόρκα «Ο ματωμένος γάμος».
Κατά τη διάρκεια της εκπομπής παρεμβάλλονται πλάνα όπου τραγουδιστές ερμηνεύουν τραγούδια σε στίχους του Νίκου Γκάτσου όπως η Νανά Μούσχουρη το «Χάρτινο το φεγγαράκι» (1948), «Τ’ αστέρι του βοριά» (1963), ο Χατζιδάκις «Έτσι κοιμάται ολόγυμνη» (1972), ο Βασίλης Γισδάκης «Τώρα νυφούλα μου χρυσή» (1965), ακούγεται η Μαίρη Λίντα στο «Σε πότισα ροδόσταμο» (1959) η Αλεξία Μουστάκα ερμηνεύει το «Αθανασία» (1976) και ο Μανώλης Μητσιάς το «Χρόνε νυχτοπούλι παγερό» (1986). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το ηχητικό ντοκουμέντο με τον ίδιο τον Γκάτσο να διαβάζει στα ισπανικά απόσπασμα από το έργο «Ο ματωμένος γάμος» του Λόρκα.
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΓΚΑΤΣΟ Β’ ΜΕΡΟΣ
(video)
Σε αυτό το επεισόδιο συνεχίζεται το αφιέρωμα στον ποιητή Νίκο Γκάτσο. Παρουσιάζονται αποσπάσματα από ποιητικές του συλλογές, ενώ φίλοι και συνεργάτες του μιλούν για το έργο και την προσωπικότητά του.
Ο Σταύρος Ξαρχάκος, η Νανά Μούσχουρη, ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Σωτήρης Μουστάκας και ο Γιώργος Σταθόπουλος περιγράφουν την προσωπικότητα του Νίκου Γκάτσου, θυμούνται στιγμές που έζησαν κοντά του και αναφέρονται σε περιστατικά ενδεικτικά του ιδιαίτερου χαρακτήρα του.
Η στιχουργός και σύντροφός του, Αγάθη Δημητρούκα, μιλά για τους φίλους του ποιητή, δίνοντας έμφαση στη φιλία του με τον Μάνο Χατζιδάκι. Θυμάται τη γνωριμία τους και τα χρόνια που είχαν περάσει μαζί. Το επεισόδιο περιλαμβάνει αποσπάσματα από ερασιτεχνικές λήψεις του Γιώργου Λεφεντάριου στο σπίτι του Νίκου Γκάτσου από γεύμα μαζί με τον Μάνο Χατζιδάκι και άλλους φίλους, ενώ κατά τη διάρκεια της εκπομπής παρεμβάλλονται πλάνα όπου τραγουδιστές ερμηνεύουν τραγούδια σε στίχους του Νίκου Γκάτσου, όπως ο Λουκιανός Κηλαηδόνης το “Ο βόμπιρας κι ο μπόμπιρας” (1972), απόσπασμα από την ταινία Ρεμπέτικο του Κ. Φέρρη όπου ο Ξαρχάκος ερμηνεύει το “Πρακτορείο“, η Αλεξία Μουστάκα το “Μια Παναγιά” (1965), ο Bασίλης Γισδάκης το “Ήσουν παιδί σαν τον Χριστό” (1966) και το “Ταξίδι” (1991), η Νανά Μούσχουρη το “Κεμάλ” (1968), και το “Gloria eterna” (1988).
Σκηνοθέτης: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΓΕΡΟΝΤΑΚΗΣ
Διεύθυνση Παραγωγής: ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΚΥΔΩΝΑΚΗΣ
Έτος παραγωγής: 2000
Ημερομηνίες πρώτης τηλεοπτικής εκπομπής: 15 και 22 Οκτωβρίου 2000 αντίστοιχα
Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος