Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Πέμπτη 11 Μαρτίου 1921

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Η έναρξη της αναμενόμενης επίθεσης του Ελληνικού στρατού στο μικρασιατικό μέτωπο καταγράφεται στον ημερήσιο Τύπο με την ευχή η νίκη να είναι μεγάλη και να έρθει γρήγορα. Άρθρα σχετικά με την ανεπαρκή ενημέρωση εκ μέρους της κυβέρνησης αναφορικά με το μέλλον των επιχειρήσεων, τη γαλλική εχθρότητα έναντι της Ελλάδας, τους στόχους των εορτασμών της εκατονταετηρίδας, αλλά και το ζήτημα της καταδίωξης των ‘’ελαφρών ηθών γυναικών’’ από την αστυνομία, γεμίζουν τα πρωτοσέλιδα της ημέρας.

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Πέμπτη 11 Μαρτίου 1921

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

ΛΥΣΑΤΕ ΤΗΝ ΣΙΩΠΗΝ
«Όπως οι υπεφίαλοι εκείνοι μυστικοσύμβουλοι των μεσαιωνικών δεσποτών, οι οποίοι ουδέποτε υπεβάλλοντο εις τον κόπον να διαφωτίζουν περί των τελουμένων τους τους ‘’αγαθούς των υπηκόους’’, οίτινες ώφειλον μόνον να πληρώνουν τους φόρους και να στρατεύωνται, κατά παρόμοιον ακριβώς τρόπον και η Κυβέρνησις της λαϊκής εμπιστοσύνης, διέκοψε πάσαν επικοινωνίαν μετά των αγαθών εκλογέων της 1ης Νοεμβρίου και περιεχαρακώθη διά του μυστηρίου»
ΠΡΟΩΡΟΣ Η ΣΥΖΗΤΗΣΙΣ
«Η κοινή γνώμη οφείλει να δυσπιστή προς πάσαν έντεχνον επιχειρηματολογίαν και ν΄αναμένη μετά ψυχραιμίας και εμπιστοσύνης τας επισήμους ανακοινώσεις της Κυβερνήσεως. Επί τούτων και μόνο δύναται να βασισθή η συζήτησις επί παρομοίων ζητημάτων και ο έλεγχος των υπευθύνων»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Πέμπτη 11 Μαρτίου 1921

ΑΣΤΡΑΠΗ

Ο ΘΕΟΣ ΣΚΕΠΟΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑ
«Οσάκις το Ελληνικόν Έθνος ήτο ηθικώς άρτιον και επάλαισεν εναντίον της βαρβάρου βίας πάντοτε ενίκησε. Σήμερον ευρίσκεται εν τη ακμή της ηθικής του ευρωστίας, ήτις αποτελεί το ακαταμάχητον όπλον αυτού… Ο Ελληνικός στρατός, αρξάμενος ήδη της επιθέσεως εναντίον του απολιτίστου εχθρού, θα άρη τον θρίαμβον, τον οποίον αναμένει εξ αυτού όλον το Έθνος, και όστις θ’ αποκαταστήση την Ελληνικήν φυλήν εις την προτέραν ένδοξον σταδιοδρομίαν της. Ο Θεός σκέποι τα Ελληνικά όπλα»
ΑΙ ΙΕΡΕΙΑΙ
«Το ζήτημα της καταδιώξεως των ελαφρών ηθών γυναικών υπό της Αστυνομίας συζητείται κατ’ αυτάς σφοδρώς… Πρέπει να μετριασθούν αι καταπιέσεις αυταί εναντίον δυστυχισμένων, αθλίων και αξιοδακρύτων υπάρξεων, διά τας οποίας η κοινωνία έκλεισε διά παντός τας πύλας της. Με την αυστηρότητα ουδέν κατορθούται και μάλιστα η αυστηρότης αυτή, ουδέν αποτέλεσμα φέρει όταν πρόκειται να εφαρμοσθή εναντίον ατόμων, εναντίον προσώπων, τα οποία έχουσι στρεβλωθή και ψυχικώς»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Πέμπτη 11 Μαρτίου 1921

ΕΘΝΟΣ

Η ΕΠΙΘΕΣΙΣ
«Η Ελλάς προλαμβάνει ήδη την σχεδιαζομένην δράσιν του Κεμάλ και καταφέρει δειν΄ν πλήγμα εναντίον του, προωρισμένον να παραλύση τας δυνάμεις του, να εκμηδενίση κάθε περαιτέρω ενέργειάν του. Ο Ταρταρίνος, μπλοφάρων πάντοτε, εφαντάσθη ότι θα εκβιάση την Ελλάδα εις αδυνάτους υποχωρήσεις. Ήδη όμως θα λάβη ένα οδυνηρόν μάθημα, το οποίομ θα τον εξαγάγη άπαξ διά παντός εκ της πλάνης του»
ΘΡΑΥΣΙΣ ΕΙΣ τους ΟΡΝΙΘΩΝΑΣ
«Εξακολουθούν αι λεηλατήσεις των ορνιθώνων εντός της πόλεως και εις τα προάστεια αυτής. Καθ’ εκάστην πρωίαν θρήνοι και οδυρμοί ακούγονται… Το περιεργότερον όμως όλων είνε πού ευρίσκουν οι ορνιθοκλέπται να κλέπτουν όρνιθας, αφού πρό ολίγου καιρού, που είχαν τα αυγά 80 λεπτά, μες έλεγαν οι ορνιθοτρόφοι ότι δεν απέμεινε ζωντανή κότα»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Πέμπτη 11 Μαρτίου 1921

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
«Έτερον μέλημα της κυβερνήσεως, εκ των επειγόντων και τούτο, είνε να φροντίση από τούδε περί των μέσων της δημοσιότητος, περί του τρόπου, κατά τον οποίον όχι μόνον θα παρέχει προς την ευρωπαϊκήν κοινήν γνώμην τας ακριβείς επί των επιχειρήσεων πληροφορίας, αλλά και θα προλαμβάνη, θα εκμηδενίζη ή θα καθιστά ακίνδυνα τα σκόπιμα ψεύδη των καλοθελητών, οι οποίοι εσχάτως εδηλητηρίασαν ουκ ολιγον το ευρωπαϊκόν κοινόν διά δημοσιευμάτων ατίμων περί αποτυχιών του ελληνικού στρατού»
ΔΙΑ ΤΟΝ ΦΕΜΙΝΙΣΜΟΝ
«Πολύ απλοϊκός παρατηρητής θα ήτο εκείνος, ο οποίος θα εφαντάζετο ότι ο φεμινισμός έχει ως ιδεώδες την ανδροποίησιν της γυναικός. Η ισότης δικαιωμάτων, η ανάμιξις εις τα της πολιτείας, η ψήφος, η πολιτική επιρροή, όλαι του φεμινισμού αι διεκδικήσεις, είνε πλάνη να υποτεθή ότι αποτελούν σκοπόν. Είνε απλά μέσα. Ο σκοπός είνε άλλος. Είνε η επίτευξς της περιφήμου ελευθερίας εις τον έρωτα»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Πέμπτη 11 Μαρτίου 1921

ΕΜΠΡΟΣ

ΜΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΙΣ ΔΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΙΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ
Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΝ ΑΚΟΛΥΘΟΝ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ
Η ΕΙΡΗΝΗ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΚΑΙ Η ΕΙΡΗΝΗ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ
«Δεν γνωρίζομεν ποία είνε τα σχέδια του αρχιστρατήγου, διά των οποίων θα δεχθούν οι εχθροί θανάσιμα κτυπήματα εις την καρδίαν… Ο Κεμάλ, όστις ζητεί να λάβη την Θράκην, πρέπει να πεισθή ότι θα χάση την Βασιλίδα των Πόλεων. Δεν ηθέλησε την ειρήνην των Σεβρών, ούτε την ειρήνην της Διασκέψεως του Λονδίνου. Θα έχη λοιπόν την ειρήνην της Αγκύρας. Και η Ελλάς την ειρήνην της Κωνσταντινουπόλεως»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Πέμπτη 11 Μαρτίου 1921

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

ΓΑΛΛΟΙ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΑΙ ΚΑΙ ΠΛΑΝΑΙ
«Δεν υπήρξαν ποτέ οι Έλληνες εχθροί των Γάλλων, οι Γάλλοι εδημιουργήθησαν εχθροί των Ελλήνων… Οι Γάλλοι σήμερον εν τη εξακολουθήσει της πλάνης των ανίστανται εχθροί των συμφερόντων του Ελληνισμού και υβρίζουν τους Έλληνας, θηρεύοντας την Τουρκικήν φιλίαν, ήτις θάττον ή βράδιον θα στραφή αμείλικτος και θηριώδης κατ’ αυτών»
ΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΟΝ ΜΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΔΟΣ
ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΑΤΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑΙ ΚΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Πέμπτη 11 Μαρτίου 1921

ΕΣΤΙΑ

ΑΙ ΦΗΜΑΙ ΠΕΡΙ ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΕΩΣ
Η φήμη περί συντόνων Γαλλοϊταλικών συνεννοήσεων προς παρεμπόδισιν της Ελλάδος από του να λύση άπαξ διά παντός τους λογαριασμούς της με τον Κεμάλ και να στερεώση οριστικώς την θέσιν της εις την Μικράν Ασίαν δεν πρέπει να μας συγκινή υπερβαλλόντως… Η Διάσκεψις διά ν’ αποφύγη νέον κλονισμόν της ειρήνης έπρεπε να επιβάλη άμεσον την αποδοχήν των προτάσεών της εις τους Τούρκους… Εφ’ όσον τούτο δεν έγινε, δεν φανταζόμεθα ότι η Ελλάς θα εμποδισθή να αποκρούση τας εκπλήξεις, τας οποίας είνε ενδεχόμενον να ετοιμάζη ο Κεμάλ…»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Πέμπτη 11 Μαρτίου 1921ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

ΤΟ ΤΕΛΙΚΟΝ ΚΤΥΠΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΕΜΑΛ.
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΝ ΕΠΙΘΕΣΙΝ
ΠΟΙΟΝ ΣΧΕΔΙΟΝ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΘΗ ΠΡΟΣ ΕΞΟΝΤΩΣΙΝ ΤΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ

ΤΟ ΕΡΓΟΝ ΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
«Ουδείς καλής πίστεως ερευνητής των καθ’ ημάς πραγμάτων δεν θα ομολογήση, ότι ημείς σήμερον νομικώς μόνον είμεθα ελεύθεροι. Ονομαστικώς μόνον. Δεν κατωρθώσαμεν ακόμη να αποκτήσωμεν ουδέ ίχνος συναισθήσεως της πολιτικής μας οντότητος… Την αλήθειαν ταύτην της πολιτικής ενώσεως του Μακεδονικού λαού, δέον να εννοήσουν πρώτοι οι Μακεδόνες βουλευτές… Πού βαίνομεν λοιπόν; Έως πότε θα είμεθα τα εύθραυστα αθύρματα του πρώτου αρχοντίσκου των Αθηνών…»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Πέμπτη 11 Μαρτίου 1921

ΠΑΤΡΙΣ

ΗΡΧΙΣΕ ΧΘΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ Η ΕΠΙΘΕΣΙΣ ΕΙΣ ΤΟ ΑΣΙΑΤΙΚΟΝ ΜΕΤΩΠΟΝ
ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ!
«Αι φάλαγγες των Ελλήνων στρατιωτών κινούνται ορμητικαί προς της Ασίας τα βάθη… Τα Ελληνικά στρατεύματα ήρχισαν χθες την επίθεσίν των. Ο Αρχιστράτηγος Παπούλας τα εκάλεσε προς την νέαν νίκην… Θέλομεν την ειρήνην. Και την ειρήνην θα την έχωμεν με την συντριβήν των Κεμαλικών στρατευμάτων»
Ο ΡΑΣΟΦΟΡΟΣ ΣΑΤΑΝΑΣ ΡΑΣΠΟΥΤΙΝ
Ο ΠΕΤΡΟΠΟΛΕΜΟΣ
«Μέσα από τις τούφες της κόμης μας ή εις την κορυφήν της απαστράπτουσας φαλάκρας μας υπάρχει χαραγμένη η ανάμνησις μιας πετράς που μας εκτύπησεν όταν ήμαστε μικροί στο κεφάλι και μένει εκεί εφ’ όρου ζωής ως εθνικός σύμβολον»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Πέμπτη 11 Μαρτίου 1921

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

ΕΠΙ ΝΕΑΣ ΝΙΚΑΣ
«Δεν έδειξε ποτέ μεγαλομανείς ιμπεριαλισμούς η Ελλάς. Ούτε δια κατακτητικούς τινας σκοπούς πολεμούμεν ημείς ακόμη συνεχώς από μιας οκταετίας και πλέον. Σπανίως ίσως Έθνος εν της ιστορία είχεν όσους λόγους ηθικής, λόγους ιερών υποχρεώσεων και δικαιοσύνης, η Ελλάς, όπως αποδυθή εις πόλεμον… Και όπου ηγωνίσθη, ενίκησε. Νικά συνεχώς νίκας ενδόξους, αφ’ ης υποχρεώσεις υπέρταται εκάλεσαν αυτήν εις αγώνας διαρκείς. Διατί δεν θα νικήσωμεν τώρα;»
ΑΙ ΕΟΡΤΑΙ ΤΗΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΕΤΗΡΙΔΟΣ
«Η ευκαιρία των εορτών πρέπει να γίνη αφετηρία πνευματικής τινος καλλιτεχνικής κινήσεως και καταντήση σταθμός του νεοελληνικού πολιτισμού, ο οποίος θα συμπληρωθή ή θα δημιουργηθή αμέσως μετά την ειρήνευσιν της Ανατολής»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Πέμπτη 11 Μαρτίου 1921

ΣΚΡΙΠ

Η ΕΝΑΡΞΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΣΕΩΣ
Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΠΡΟΕΛΑΥΝΕΙ ΕΞ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΝ. ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΠΙΛΕΤΖΙΚ, ΤΗΝ ΚΙΟΥΤΑΧΙΑΝ, ΤΟ ΑΦΙΟΝ ΚΑΡΑΧΙΣΣΑΡ. ΟΙ ΚΕΜΑΛΙΚΟΙ ΘΑ ΣΥΜΠΤΥΧΘΟΥΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΣΕΒΑΣΤΕΙΑΝ. Η ΔΡΑΣΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΟΛΟΥ ΕΙΣ ΤΟΝ ΠΟΝΤΟΝ
ΜΕΤΑ 468 ΕΤΗ
«Χθες ανηγγέλθη η εξόρμησις των Ελληνικών λεγεώνων από των Μικρασιατικών πεδίων. Αύριον θα αναγγελθή και η προέλασις της ετέρας στρατιάς εκ των Θρακικών πεδίων προς την πόλιν, η από της πύλης του Ρωμανού της οποίας είσοδος ενός άλλου Κωνσταντίνου, του Κωνσταντίνου του ΙΒ, θα θέση την σφραγίδα της οριστικής καταδίκης μιας βαρβαρότητος, η οποία επί 468 έτη εμίαινε την Ευρώπην και την Εγγύς Ανατολήν»Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Πέμπτη 11 Μαρτίου 1921

ΣΦΑΙΡΑ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΙΝ
Η ΕΠΙΘΕΣΙΣ
«Ο στρατός μας ήρχισε –κατά πάσαν πιθανότητα- την επίθεσιν εναντίον των Κεμαλικών ορδών εφ’ ολοκλήρου του Μικρασιατικού μετώπυ, με την χαρακτηριστικήν του ορμήν. Αυτή είνε η καλλιτέρα και θετικωτέρα απάντησις προς τας υπερφιάλους αξιώσεις των Τούρκων πληρεξουσίων»
ΤΑ ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΑΝΑΧΩΡΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος