Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Πέμπτη 18 Μαρτίου 1921

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα: Μανιώ Μάνεση

Οι χαρακτηρισμοί ‘’τιτάνειος’’ ή ‘’λυσσωδέστατος αγών’’, ‘’γιγαντομαχία’’, επιχειρούν να μεταφέρουν στον ελληνικό λαό τις θετικές εξελίξεις στο μικρασιατικό μέτωπο. Την ίδια ώρα πληθαίνουν τα δημοσιεύματα περί σερβο-βουλγαρικής προσέγγισης εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων, ενώ η ελληνο-σερβική συμμαχία θεωρείται δεδομένη. Στον ημερήσιο Τύπο, δεν λείπουν άρθρα για τα περίεργα του κόσμου, όπως η ευγένεια με την οποία αντιμετωπίζουν οι Ιάπωνες τους κλέφτες ή για τις Ελληνίδες νύφες που πηγαίνουν μαζικά στην Αμερική προκειμένου να προλάβουν το νέο νόμο που περιορίζει τη μετανάστευση…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Πέμπτη 18 Μαρτίου 1921

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

ΝΑ ΔΙΑΦΩΤΙΣΘΗ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΓΝΩΜΗ
ΤΕΤΑΡΤΗ ΕΚΔΟΣΙΣ
Ο ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΝ
Η ΑΓΓΛΙΑ ΕΔΕΧΘΗ ΝΑ ΕΙΣΕΛΘΗ ΕΠΙ ΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ Ο ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΛΙΝ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ
ΤΡΙΤΗ ΕΚΔΟΣΙΣ
ΤΟ ΕΣΚΗ ΣΕΧΗΡ ΕΚΥΚΛΩΘΗ ΚΑΙ ΑΠΕΚΟΠΗ Η ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑΝ
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΣ ΤΟΥ ΝΕΛΛΥ ΧΑΝ (ΓΟΡΔΙΟΝ)

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Πέμπτη 18 Μαρτίου 1921

ΑΣΤΡΑΠΗ

ΟΥΔΕΙΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ
«Η είδησις περί Σερβο-βουλγαρικής προσεγγίσεως, τεινούσης να λάβη μορφήν συνεννοήσεως στρεφομένης κατά της Ελλάδος, και αν υποτεθή ότι περιέχει στοιχεία τινα αληθείας, πρέπει να θεωρηθή ότι δεν είνε πιστευτόν, σήμερον τουλάχιστον, να είνε πραγματική κατά την έκτασιν, υφ’ ην εμφανίζεται… Ο Ελληνικός λαός δεν πρέπει να δοκιμάζη κανένα φόβον εξ ειδήσεων ομοίας φύσεως… Η κοινή γνώμη δύναται να είνε απολύτως ήσυχος»
ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΣ ΕΞΑΓΩΓΗ ΧΡΥΣΟΥ ΕΙΣ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗΝ. Η ΜΩΡΑΪΤΙΚΗ ΠΟΝΗΡΙΑ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Πέμπτη 18 Μαρτίου 1921

ΕΘΝΟΣ

ΔΙΑΤΙ ΕΙΝΕ ΜΕΓΑΣ
«Επί τη καταλήψει του Αφιόν Καραχισσάρ, εάν είχον στοιχειώδη ευσυνειδησίαν οι αποτελούντες το κυβερνητικόν συγκρότημα θα έπρεπε να δώσουν εντολήν εις τας ομάδας των να εξέλθουν εις τας οδούς και τας πλατείας και να φωνάζουν ‘’ζήτω ο Βενιζέλος’’. Διότι δεν δύνανται να λησμονούν τι έλεγον εις τα 1915 και 1916. Απεκάλουν τότε τον κ. Βενιζέλον ‘’φαντασιόπληκτον’’… Το κέντρον της πανεθνικής ζωής των Ελλήνων, από πολλών αιώνων… ήτο και είνε η Κωνσταντινούπολις… Αλλά πώς ηθέλομεν φθάση εις την Κωνσταντινούπολιν; Επί τούτου διεφώνησεν ο Μέγας Βενιζέλος προς τους μικρούς πολιτικούς αντιπάλους του. Διότι όλοι εκείνοι απέβλεπον προς την Κωνσταντινούπολιν διά της Θράκης. Ενώ ο βενιζέλος απέβλεπε προς την Κωνσταντινούπολιν διά της Μικράς Ασίας»
ΙΑΠΩΝΙΚΑ ΕΘΙΜΑ – ΕΥΓΕΝΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΚΛΕΠΤΑΣ!

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Πέμπτη 18 Μαρτίου 1921

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Ο ΤΙΤΑΝΕΙΟΣ ΠΡΟ ΤΟΥ ΕΣΚΗ-ΣΕΧΗΡ ΑΓΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
ΤΑ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΦΙΟΝ-ΚΑΡΑΧΙΣΣΑΡ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΘΕΝΤΑ ΔΙΕΣΚΟΡΠΙΣΘΗΣΑΝ ΕΚ ΝΕΟΥ. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ. ΒΕΒΑΙΑ Η ΠΤΩΣΙΣ ΤΟΥ ΕΣΚΗ-ΣΕΧΗΡ
«Ο αγών μεταξύ των αντιπάλων εξακολουθεί λυσσώδης εις τα προς του Εσκή Σεχήρ υψώματα. Το κέντρον της Ελληνικής παρατάξεως και η βορεία φάλαγξ συνεχίζουσαι τους ηρωικούς των αγώνας εκτοπίζουν εκ των αλλεπαλλήλων χαρακωμάτων του τον εχθρόν… Ο αγών είνε φανερόν ότι είνε δυσχερέστατος και η σπατάλη του αίματος άφθονος»
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
«Τώρα που ήρχισαν επιχειρήσεις νέαι, γίνεται τίποτε; Και τι ακριβώς; Δεν ακούμε. Δε βλέπουμε. Απεναντίας οι εχθροί μας χαλούν τον κόσμο. Φίλος μένων εις το εξωτερικόν, μου έστειλε με το χθεσινόν ευρωπαϊκόν ταχυδρομείον, ένα ενδιαφέρον δείγμα της εργασίας των. Είνε παλαιού μας γνωρίμου –του Γκαλήπ Κεμαλή, του άλλοτε Τούρκου πρεσβευτού εις Αθήνας : «Η δολοφονία ενός λαού». Είνε βιβλιαράκι προπαγανδιστικόν υπέρ των δικαίων του Οθωμανικού λαού και του κράτους του. Είνε αξιοσημείωτον, ότι χρησιμοποιεί τέτοιους ανθρώπους η Τουρκία εις έργα παρόμοια»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Πέμπτη 18 Μαρτίου 1921

ΕΜΠΡΟΣ

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΙΚΗ ΠΤΕΡΥΓΙΖΕΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΣΚΗ-ΣΕΧΗΡ
ΤΑ ΥΨΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΒΑΛΙΤΖΑΣ ΥΠΕΡΕΦΑΛΑΓΓΙΣΘΗΣΑΝ. ΤΑ ΟΧΥΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΤΕΣΚΑΦΗΣΑΝ ΥΠΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΥΡΟΣ
ΤΟ ΕΣΚΗ-ΣΕΧΗΡ Ο ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΚΕΜΑΛ
«Δεν εκπλήττει κανένα η λυσσαλέα και απεγνωσμένη αντίστασις, την οποίαν αντέταξεν ο εχθρός εις το βορείως του Εσκή-Σεχήρ αμυντικόν συγκρότημα της πόλεως… Αν διά τον Μουσταφά Κεμάλ η πτώσις του Αφιόν-Καρά-Χισσάρ απέκοψε τον ένα εκ των βραχιόνων του, η κυρίευσις του Εσκή-Σεχήρ δεν θα απετέλεσε μόνον την αποκοπήν και του ετέρου βραχίονος, αλλά θα έπληττεν αυτόν αμέσως εις την καρδίαν. Πτώσις του εσκή-Σεχήρ είνε η πτώσις αυτής της Αγκύρας»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Πέμπτη 18 Μαρτίου 1921

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

Η ΕΠΙΘΕΣΙΣ ΚΑΙ Η ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΙΣ
«Και ο Ελληνικός Λαός είνε ο πρώτος, ο οποίος λύει μόνος τας δυσχερείας του δίδων τον λόγον εις τα όπλα του. Είναι τούτο η τελευταία πράξις της τραγωδίας, η οποία έκαμε ν’ αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις του Λονδίνου… Η Διάσκεψις ωνειρεύθη να επιβάλη εις την Μικράν Ασίαν ειρήνην εις βάρος των Ελληνικών δικαίων και θυσιών… Η αδυναμία των Κυβερνώντων και ιδία η αδυναμία αυτών από του να αντιληφθώσι την αδυναμία των είνε η πρώτη αιτία όλων των δεινών, τα οποία μας περιστοιχίζουν. Αλλ’ η τελευταία λέξις ανήκει εις τους λαούς»
ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΠΕΡΙΕΡΓΑ
Ένας φοβερός μάγος – Η αύξησις καταναλώσεως κρέατος – Το παιδαγωγικόν σύστημα των Μπολσεβίκων – Το ασύρματον τηλέφωνον

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Πέμπτη 18 Μαρτίου 1921

ΕΣΤΙΑ

Η ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΜΑΣ ΘΕΣΙΣ
«Η βελτίωσις της Βαλκανικής Θέσεως της Ελλάδος ηδύνατο να επιτευχθή διά της Ελληνοσερβικής συμμαχίας, η οποία κατήρτιζε μίαν ισχυράν δύναμιν, ρίπτουσα ένθεν και ένθεν τους Βουλγάρους και τους Αλβανούς και εξασφαλίζουσα την Ελλάδα από τας βλέψεις των Βουλγάρων προς Νότον, την Σερβίαν από των κινδύνων του Βορρά και των Ανατολών. Η συνεννόησις όμως εκείνη υπέστη διακυμάνσεις δυσαρέστους. Έργον πολιτικής πορνοίας είνε να στερεωθή και πάλιν…»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Πέμπτη 18 Μαρτίου 1921
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

ΑΓΡΙΟΣ ΑΓΩΝ ΕΝ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ
ΑΛΗΘΙΝΗ ΓΙΓΑΝΤΟΜΑΧΙΑ ΔΙΕΞΑΓΕΤΑΙ ΠΡΟ ΤΩΝ ΥΨΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΣΚΗ ΣΕΧΗΡ
ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΞΟΡΜΟΥΝ ΜΕ ΑΛΛΑΛΑΓΜΟΥΣ. ΟΙ ΦΑΝΤΑΡΟΙ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΤΡΕΠΟΥΝ ΔΙΑΡΚΩΣ ΕΙΣ ΦΥΓΗΝ. ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΓΑΛΑ ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΕΒΕΝΤΙΑΣ
«Τηλεγραφείται εκ Σμύρνης, ότι η μάχη προ των οχυρωμάτων του Εσκή Σεχήρ συνεχίζεται ΑΓΡΙΩΣ. Ο εχθρός υπερασπίζεται τα τελευταία οχυρώματα, ενισχυόμενος διαρκώς υπό νέων δυνάμεων. Προ του Εσκή Σεχήρ διεξάγεται αληθής γιγαντομαχία»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Πέμπτη 18 Μαρτίου 1921

ΠΑΤΡΙΣ

ΠΕΡΙ ΤΟ ΕΣΚΗ ΣΕΧΗΡ, ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΛΥΣΣΩΔΕΣΤΑΤΟΣ Ο ΑΓΩΝ
ΠΡΟΤΙΜΗΣΙΣ Ή ΑΝΑΓΚΗ;
«Το Ελληνικόν συμφέρον, η ανάγκη αυτή της υπάρξεως της Ελλάδος ως Δυνάμεως Ανατολικής και Βαλκανικής, διαφωνεί ριζικώς προς τον τρόπον, με τον οποίον εξετάζουν το ζήτημα της Ελληνοσερβικής συμμαχίας οι κυβερνητικοί μας κύκλοι… Πού ηκούσθη ποτέ να θέλη ένα Κράτος την σύναψιν ή την διατήρησιν μιας συμμαχίας, εκ της οποίας θ’ αναλαμβάνη την υποχρέωσιν να θυσιάζη το αίμα του Λαού του χάριν ενός άλλου κράτους, από λόγους απλής προτιμήσεως και όχι από αίτια ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΟΥ ΑΝΑΓΚΗΣ;»
ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑΙ ΦΛΥΑΡΙΑΙ ΠΕΡΙ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΕΩΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΚΑΙ ΣΕΡΒΙΑΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Πέμπτη 18 Μαρτίου 1921

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Η ΕΞΕΛΙΞΙΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ
ΕΝ ΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΕΙ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤ’ ΑΥΤΗΝ. ΕΙΣ ΠΟΙΟΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΥΡΕΘΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ. Η ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΙΣ ΤΩΝ ΓΑΛΛΩΝ ΚΑΙ Η ΑΓΓΛΙΚΗ ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΤΗΣ
«Ως ελέχθη ήδη, η συνθήκη αύτη (των Σεβρών) απεδείκνυε την επικράτησιν των βλέψεων της Μεγάλης Βρεττανίας επί του Ανατολικού… Η μετεκλογική εν Ελλάδι μεταβολή παρέσχεν αφορμήν εις τους Συμμάχους της Μεγάλης Βρεττανίας όπως κινηθώσι πορς επιδίωξιν αναθεωρήσεως της συνθήκης αυτής… Η Γαλλική Κυβέρνησις εζήτησε την αναθεώρησιν χρησιμοποιούσα ως δικαιολογίαν αυτής την σοβαρωτάτην όντως κατάπληξιν και αγανάκτησιν την οποίαν παρήγαγε […] η εκλογική συντριβή του κ. Βενιζέλου και η επάνοδος του Βασιλέως Κωνσταντίνου εις τον Ελληνικόν Θρόνον. Η Ιταλία εζήτησε την αναθεώρησιν προβάλλουσα ως δικαιολογίαν αυτής την γνώμην ότι η Ελλάς ήτο αδύνατον να κρατήση τα δυσβάσταχτα στατιωτικά και οικονομικά βάρη πορς εξασφάλισιν των εις αυτήν κατακυρωθέντων εδαφών…»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Πέμπτη 18 Μαρτίου 1921

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

ΔΙΑ ΤΟΝ κ. ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΔΑΚΗΝ
«Ένας μήνας και πλέον επέρασε από τότε που ως τρίτος πρωθυπουργός ανέλαβε την προεδρίαν της Κυβερνήσεως… Μέσα στην Αθήνα, την πρωτεύουσα του κράτους σας, χωρίς στρατιωτικόν νόμον απαγορεύονται αι συνελεύσεις των εργατικών σωματείων και εκτελεστικοί επίτροποι του Εργ. Κέντρου συλλαμβάνονται τη υποδείξει των μπράβων της αστυνομίας… Έτσι κ. Πέτρε Πρωτοπαπαδάκη, το κράτος ‘’των ελευθεριών’’, όπως το φημίζετε, μετατρέπεται αμέσως σε κράτος τυραννίας»
Η ΣΥΖΗΤΗΣΙ ΔΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Πέμπτη 18 Μαρτίου 1921

ΣΚΡΙΠ

ΤΕΤΑΡΤΗ ΕΚΔΟΣΙΣ
ΚΑΤΕΛΗΦΘΗ ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ Η ΣΤΕΝΩΠΟΣ ΤΗΣ ΚΟΒΑΛΙΤΣΑΣ
ΚΑΤΟΠΙΝ ΛΥΣΣΩΔΟΥΣ ΔΙΑ ΤΗΣ ΛΟΓΧΗΣ ΕΠΙΘΕΣΕΩΣ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ ΜΑΣ
Ο ΕΧΘΡΟΣ ΑΜΥΝΕΤΑΙ ΑΠΕΓΝΩΣΜΕΝΩΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΝ ΓΡΑΜΜΗΝ ΤΩΝ ΩΧΥΡΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ
«Αργά κατά τας μεταμεσονυκτίους ώρας ήρχισεν η διαβίβασις εκ Σμύρνης μακρού ραδιοτηλεγραφικού ανακοινωθέντος του αρχιστρατήγου Παπούλα περί της εξελίξεως των επιχειρήσεων. Δυστυχώς, λόγω των ανωμαλιών περί την διαβίβασιν και της παρεμβολής του ‘’Αβέρωφ’’, η μεταβίβασις του ανακοινωθέντος διεκόπη περί την 3ην μεταμεσονυκτιακήν διά να συνεχισθή την πρωίαν. Εκ των όσων μετεβιβάσθησαν, καταφαίνεται ότι οι Τούρκοι κάμπτονται περισσότερον ολοέν…»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Πέμπτη 18 Μαρτίου 1921

ΣΦΑΙΡΑ

ΔΕΝ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΟΜΕΝ
«Η Σερβία πιστή σύμμαχος μέχρι της ώρας προς την Ελλάδα και μνήμων του σφαγιασμού τον οποίον υπέστη μέχρι της χθες υπό της Βουλγαρίας δεν είνε δυνατόν ποτέ να πορσχωρήση εις την ιδέαν και κατά φαντασίαν απλήν της συνεννοήσεως προς την Βουλγαρίαν και του κράτους εις το οποίον οφείλει μέγιστα ωφελήματα, διά να μη είπωμεν το όλον»
ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΝΥΜΦΑΙ
«Εις εν από τα χθες ληφθέντα εις γραφεία μας φύλλα μας της ‘’Ατλαντίδος’’ της Ν. Υόρκης εδιαβάσαμε τα κατωτέρω… Με τον προχθές καταπλεύσαντα ‘’Βασιλέα Αλέξανδρον’’ αφιχθησαν και 300 Ελληνίδες νύμφαι, εκ των οποίων αι περισσότεραι έρχονται να συναντήσουν νέους τους οποίους ποτέ δεν είδον, αλλ’ εγνώρισαν διά της αμοιβαίας ανταλλαγής φωτογραφιών… Λέγεται ότι η αθρόα άφιξις τόσων Ελληνίδων νυμφών οφείλεται εις το νέον νομοσχέδιον περί περιορισμού της μεταναστεύσεως»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος