Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Τετάρτη 17 Μαρτίου 1921

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα: Μανιώ Μάνεση

Η ‘’εποποιΐα του Εσκή-Σεχήρ’’, η σημασία της κατάληψής του για τη διακοπή της γραμμής εφοδιασμού και επικοινωνίας της κυβέρνησης της Άγκυρας, κυριαρχεί στα άρθρα του ημερήσιου Τύπου. Προβληματισμός επικρατεί ωστόσο τόσο από τη στάση των Συμμάχων, όσο και από πληροφορίες περί σερβο-βουλγαρικής συμφωνίας και κινήσεων κατά της Ελλάδας. Θέματα της καθημερινότητας, βρίσκουν τη δική τους θέση στα πρωτοσέλιδα της εποχής.

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Τετάρτη 17 Μαρτίου 1921

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

• ΕΠΙ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ κ. ΓΟΥΝΑΡΗ
«Θ’ απετέλει αποτυχίαν η μετά την συντριβήν των Κεμαλικών δυνάμεων απλή κατοχή σπουδαίων σημείων –καταληφθέντων μετ’ αγρίαν και αιματηράν πάλην- άτινα θα χρησιμεύσουν ως αρραβών διά την εκτέλεσιν της Συνθήκης των Σεβρών, την οποίαν φέρεται επαγγελθείς ο αρχηγός της πλειοψηφίας… Προτιμώμεν να πιστεύσωμεν ότι οι λόγοι του κ. Γούναρη απεδόθησαν κακώς. Διότι το αντίθετον θα εσήμαινεν ότι δεν ευρίσκεται εις το ύψος των εθνικών αξιώσεων, των δικαιοτάτων μετά τας αιματηράς θυσίας εις τας οποίας το Έθνος υποβάλλεται»
• ΤΡΙΤΗ ΕΚΔΟΣΙΣ – ΚΑΙ Ο ΑΓΓΛΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΟΙ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΙΝ ΠΕΡΙ
ΣΕΡΒΟΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ. ΟΙ ΜΕΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΝ ΟΙ ΔΕ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΕΔΕΑΓΑΤΣ
• ΑΠΟΔΩΣΑΤΕ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΑΣ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟΝ ΤΩΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Τετάρτη 17 Μαρτίου 1921
ΑΣΤΡΑΠΗ

• ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΠΕΙΘΕΙ
«Η λαϊκή ετυμηγορία του παρελθόντος Νοεμβρίου παρήγαγεν έκπληξιν εις τους Συμμάχους. Αλλ’ η έκπληξις αύτη ήτο απόρροια αγνοίας… Τη αληθεία δεν είνε μικράς πειστικότητος το φαινόμενον καθεστώτος διεξάγοντος πόλεμον δι’ όλων των δυνάμεών του και τηρούντος την τάξιν εν τω εσωτερικώ με ολίγους μόνον ναύτας, ενώ άλλοι επίστευον συνεπεία κακών πληροφοριών και δολίων εισηγήσεων ότι το καθεστώς αυτό εκάθητο επί ηφαιστείου!»
• ΜΙΑ ΠΛΗΓΗ
«Ο κ. Διευθυντής της Αστυνομίας είχε μίαν έμπνευσιν. Να εκδόση διάταξιν σχετικήν με τον χάρτην περιτυλίγματος και τας χαρτοσακκούλας των παντοπωλείων… Ήτο ευκολώτατον ν’ αγοράσετε τυρόν και φθάνοντες οίκοι να εύρετε επ’ αυτού αποτυπωμένας φράσεις ολοκλήρους από παμπάλαιον δικαστικόν έγγραφον… Πληροφορείται κανείς με λύπην ότι τα αρχεία της Επαναστάσεως επωλήθησαν ως επί το πλείστον εις τους παντοπώλας με την οκάν…»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Τετάρτη 17 Μαρτίου 1921

ΕΘΝΟΣ

• Η ΕΠΟΠΟΙΪΑ ΤΟΥ ΕΣΚΗ ΣΕΧΗΡ
«Ο Κεμάλ ζητεί παντί σθένει να κρατήση το Εσκή Σεχήρ. Γνωρίζει ότι πέραν τούτου ανοίγεται η οδός προς την Άγκυραν… Το Εσκή Σεχήρ πίπτει μαζύ με το ισχυρόν αυτό κέντρον της αμύνης, πίπτουν και οι Ισπανικοί πύργοι, τους οποίους έπλασαν οι ονειρευθέντες την εκμηδένισιν μιας συνθήκης διά των ταρταρινισμών του περιφήμου δικτάτορος της Ανατολής»
• ‘’Ο ΓΥΙΟΣ ΜΟΥ ΚΑΙ Η ΚΟΡΗ ΜΟΥ’’ – ΤΟ ΝΕΟΝ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΤΟΥ ‘’ΕΘΝΟΥΣ’’
• ΣΑΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΙΑ – ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Τετάρτη 17 Μαρτίου 1921

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

• Η ΛΥΣΣΩΔΗΣ ΠΑΛΗ ΠΡΟ ΤΟΥ ΕΣΚΗ-ΣΕΧΗΡ
Ο ΕΧΘΡΟΣ ΠΕΡΙΣΦΙΓΓΕΤΑΙ ΕΞ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ. Η ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΕΞΕΛΙΞΙΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ
«Διά της καταλήψεως του ο εχθρός χάνει πάσαν προς Β επικοινωνίαν και στερείται παντός εκείθεν εφοδιασμού. Πάσα προς την Κων/πολιν επαφή παύει διά της καταλήψεως του μόνου προς τούτο μέσου της σιδηροδρομικής γραμμής… Πρέπει να σημειωθή ενταύθα ότι, αποκοπείσης ούτω της διά της ξηράς επικοινωνίας ελήφθησαν παραλλήλως και ανάλογα μέτρα από θαλάσσης»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Τετάρτη 17 Μαρτίου 1921
ΕΜΠΡΟΣ

• Η ΑΓΡΙΑ ΚΑΙ ΛΥΣΣΩΔΗΣ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΕΣΚΗ-ΣΕΧΗΡ
ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΚΑΤΑΚΤΑΤΑΙ ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΒΗΜΑ ΔΙΑ ΤΗΣ ΛΟΓΧΗΣ. Ο ΑΓΩΝ ΔΙΑ ΧΕΙΡΟΒΟΜΒΙΔΩΝ. Η ΑΠΑΡΑΜΙΛΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΔΡΕΙΑ
• Η ΕΛΛΑΣ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΝ
«Η πτώσις του Αφιόν Καραχισσάρ και μετ’ ου πολύ η κατάληψις του Εσκή Σεχήρ, παρέχουν την απόδειξιν ότι ο Ελληνικός στρατός νικά και θα νικήση μέχρι τέλους! Οι Έλληνες λοιπόν θα κερδίοσυν το παιχνίδιον. Θα κερδίσουν δηλ. την νίκην της ελευθερίας και της ειρήνης, την νίκην των Ελληνικών Δικαίων, τα οποία είνε και τα τιμιώτερα και ζωτικώτερα δίκαια του πολιτισμού εις την Ανατολήν»
• ΝΕΩΤΕΡΑ ΠΕΡΙ ΦΤΕΡΟΥ
«Μοιραίως καταλήγομεν εις το συμπέρασμα των οπαδών της καταργήσεως του φτερού. Μας απαλλάσσει από την υποχρέωσιν να πίνωμεν τον καφέ μας καρυκευμένον από την σκόνην των παπουτσιών του πλησίον μας»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Τετάρτη 17 Μαρτίου 1921

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

• ΟΙ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΚΑΙ ΑΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
«Ουδείς αγνοεί ότι οι Βούλγαροι είνε εχθροί μας θανάσιμοι και αδιάλλακτοι και οι Σέρβοι τότε μόνον είνε φίλοι μας, όταν δεν δύνανται να είνε εχθροί μας… Η Ελλάς σήμερον, εργαζομένη ως εργάζεται και μαχομένη ως μάχεται, δεν αδικεί τους γείτονάς της, δεν εποφθαλμιά τας χώρας αυτών… Η Ελλάς σήμερον δύναται να ρίψη προς πάσας τας πλευράς αυτής τόσας δυνάμεις, όσαι αρκούν να επιβάλουν τον σεβασμόν προς πάντας εκείνος, οίτινες ως εκ των γεωγραφικών ορίων των, δύνανται να επιχειρήσουν απειλάς κατά του έργου αυτής»
• Η ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Τετάρτη 17 Μαρτίου 1921
ΕΣΤΙΑ

• Ο ΔΩΡΟΘΕΟΣ
• ΥΠΟ ΕΧΕΜΥΘΕΙΑΝ
«Η προσφιλής Ελληνική μέθοδος της διεξαγωγής του πολέμου υπό αξιοπρεπή εχεμύθειαν επαναλαμβάνεται και πάλιν. Ο Ευρωπαϊκός Τύπος είνε πλημμυρισμένος από Τουρκικά ανακοινωθέντα, τα οποία προηγούνται των Ελληνικών, αναγγέλλουν ψευδείς νίκας και προκαταλαμβάνουν την Κοινήν Γνώμην»
• ΚΕΜΑΛ
«Ο αντάρτης της Αγκύρας κατήντησε το δημοτικώτερον πρόσωπον της Αθήνας. Και το συμπαθητικώτερον ίσως. Δεν υπάρχει άνθρωπος, που να μη γνωρίζη το όνομά του και να μην έχη μίαν τρελλήν επιθυμίαν να γνωρίση και τον ίδιον προσωπικώς… Αλλά το περίεργον δενε ίνε αυτό. Το περίεργον είνε ότι κανείς δεν ομιλεί διά τον ένδοξον αυτόν άνθρωπον, όπως μιλούμεν δι’ ένα εχθρόν…»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Τετάρτη 17 Μαρτίου 1921
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

• ΝΕΟΙ ΘΡΙΑΜΒΟΙ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΜΑΣ
Η ΚΑΤΑΔΙΩΞΙΣ ΤΟΥ ΚΕΜΑΛΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΩΣ
ΔΙΑΨΕΥΣΙΣ ΑΝΑΙΣΧΥΝΤΩΝ ΚΕΜΑΛΙΚΩΝ ΨΕΥΔΩΝ
• Η ΣΤΑΣΙΣ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ
«Θέλομεν να πιστεύσωμεν εις την ιταλικήν διαβεβαίωσιν, ότι η Ιταλία δεν βοηθεί τον Κεμάλ… Αλλ’ όλη η καλή διάθεσις όλων των Ελλήνων, όπως πιστεύσουν εις την ιταλικήν διαβεβαίωσιν, προσκρούει εις μερικά γεγονότα, τα οποία γεννούν αμφιβολίας και ενδοιασμούς, ως προς την ιταλικήν ειλικρίνειαν.

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Τετάρτη 17 Μαρτίου 1921
ΠΑΤΡΙΣ

• Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΤΟ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΝ ΕΡΓΟΝ ΤΟΥ
Η ΕΞΕΛΙΞΙΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΒΟΡΕΙΟΝ ΤΟΜΕΑ. Η ΕΝΔΕΚΑΤΗ ΜΕΡΑΡΧΙΑ, ΚΑΤΟΠΙΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΕΧΘΡΟΥ ΚΑΤΕΛΑΒΕ ΤΟ ΑΔΑ-ΠΑΖΑΡ. ΕΙΣ ΤΟΝ ΝΟΤΙΟΝ ΤΟΜΕΑ Ο ΕΧΘΡΟΣ ΜΕΤΑ ΛΥΣΣΩΔΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΝ ΕΞΕΤΟΠΙΣΘΗ ΑΠΟ ΤΑΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΙΑ ΤΗΣ ΛΟΓΧΗΣ ΚΑΙ ΕΤΡΑΠΗ ΕΙΣ ΑΤΑΚΤΟΝ ΦΥΓΗΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΙΚΟΝΙΟΝ. Ο ΚΕΜΑΛ ΔΙΕΥΘΥΝΕΙ ΑΥΤΟΠΡΟΣΩΠΩΣ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΝ ΕΙΣ ΤΟ ΕΣΚΗ-ΣΕΧΗΡ
• ΤΟ ΔΙΠΤΥΧΟΝ ΤΟΥ ΑΓΩΝΟΣ
«Οι ήρωες που θα αναφέρω ούτε κατά το είδος της δράσεώς των ούτε κατά την χρονολογίαν αυτής κατατάσσονται εις την κυρίως επανάστασιν. Ο ένας υπήρξεν ο προάγγελος, ο εμψυχωτής, και ο άλλος ο αποδέκτης, ο συνεχιστής του τεραστίου έργου… Φερραίος και Σολωμός. Οι δύο ωραίοι ονειροπόλοι που ωραματίσθησαν καθένας με την σειράν του το μεγαλούργημα και το παρέδωσαν εις το Ελληνικόν με την λεπτοτέραν εκδήλωσιν της ανθρωπίνης ψυχής. Με τον στίχον»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Τετάρτη 17 Μαρτίου 1921
ΠΟΛΙΤΕΙΑ

• Η ΕΞΕΛΙΞΙΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ ΕΝ ΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΕΙ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤ’
ΑΥΤΗΝ. Η ΘΕΣΙΣ ΤΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΝ ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΙΝ. ΤΟ ΑΛΛΗΛΕΝΔΕΤΟΝ ΤΩΝ ΣΥΜΜΑΧΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΒΛΕΨΕΩΝ
«Αλλ΄αν εις την Εγγύς Ανατολήν υφίσταται διαφορά αντιλήψεων, μεταξύ των Αγγλίας και των ετέρων δύον Ευρωπαϊκών αυτής συμμάχων, των συμπαρακαθημένων εις τας Διασκέψεις, δεν πρέπει να λησμονήται ότι βάσις της μεταπολεμικής καταστάσεως, είναι η διατήρησις της Αγγλογαλλικής συμμαχίας, μόνης εγγυήσεως διά την εξασφάλισιν των πολιτικών και οικονομικών θεμελίων αυτής.

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Τετάρτη 17 Μαρτίου 1921
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

• Η ΕΙΡΗΝΗ ΜΕ ΤΗΝ ΡΩΣΣΙΑΝ
«Το φάσμα της πείνης απειλεί τους λαούς. Και ολοέν περισσότερον οι κυβερνώντες αναλογίζονται ότι χωρίς την παραγωγικήν και καταναλωτικήν αγοράν της Ρωσίας, η οικονομολογική ζωή του κόσμου αποβαίνη αδύνατος… Η Ελλάς ηδύνατο να έχη διπλούν πλεονέκτημα εκ του εμπορίου μετά της Ρωσίας»
• ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΓΕΝ. ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΔΙΑ ΤΗΝ ΣΥΛΛΗΨΙΝ ΤΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΟΥ ΤΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ
• Η ΣΥΖΗΤΗΣΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Τετάρτη 17 Μαρτίου 1921
ΣΚΡΙΠ

• ΑΙΜΑΤΗΡΟΣ ΑΓΩΝ ΠΡΟ ΤΟΥ ΕΣΚΗ-ΣΕΧΗΡ
ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΜΥΝΟΝΤΑΙ ΛΥΣΣΩΔΩΣ ΕΠΙ ΘΕΣΕΩΝ ΩΧΥΡΩΜΕΝΩΝ ΔΙΑ ΤΡΙΠΛΗΣ ΣΕΙΡΑΣ ΧΑΡΑΚΩΜΑΤΩΝ
• ΠΕΡΙ ΤΗΝ ΜΕΤΑΒΑΣΙΝ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΕΙΣ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟΝ
«Ευρισκόμεθα προ μίας Κοινής Γνώμης απαιτούσης όπως ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος ευρίσκεται εν τω μέσω του μαχομένου Εθνικού στρατού… Αλλά και επί του ζητήματος των ‘’τύπων’’ εάν ούτος είναι ο λόγος της μη εισέτι αναχωρήσεως του Βασιλέως… Τύποι απέναντι της επισήμου Τουρκίας της Κωνσταντινουπόλεως δεν δύνανται να υπάρξουν εφ’ όσον το Κράτος της Κωνσταντινουπόλεως προσαρτηθέν εις το της Αγκύρας, εκηρύχθη αλληλέγγυον προς ταύτην…»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Τετάρτη 17 Μαρτίου 1921
ΣΦΑΙΡΑ

• ΘΑ ΣΥΝΕΛΘΟΥΝ
«Τώρα η Τουρκία της Αγκύρας, αποθνήσκει υπό το πλήγμα της εξεγερθείσης Ελληνικής συνειδήσεως την οποίαν εκπροσωπεί κατά τον μάλλον αρρενωπόν και τίμιον τρόπον ο Ελληνικός στρατός. Τον θάνατον της Μικρασιατικής Τουρκίας παρακολουθεί ασπαίρουσα και η κατ’ επίφασιν υφισταμένη Τουρκία του Βοσπόρου. Αυτήν την στιγμήν δυνάμεθα ν’ αναγνωρίσωμεν και να ομολογήσωμεν ότι και αι δύο Τουρκίαι ήρχισαν να συνέρχωνται…»
• ΠΡΟ ΤΟΥ ΕΣΚΗ-ΣΕΧΗΡ
• ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΑΓΟΡΑ ΝΑΥΛΩΝ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος