Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Τρίτη 23 Μαρτίου 1921

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

 Η δημοσιογραφική πένα αφήνει τους διθυραμβικούς τόνους και επιχειρεί να προσγειώσει το αναγνωστικό κοινό στην πραγματικότητα, μέσω σειράς επιχειρημάτων. Όπως ότι η κατάληψη του Εσκή Σεχήρ δεν ήταν ο σκοπός, καθώς αυτός επετεύχθη με την κατάληψη του Αφιόν Καραχισάρ. Η ελλιπής και κακή ενημέρωση εκ μέρους της Ελλάδας, στο εσωτερικό και το εξωτερικό, είναι διαμετρικά αντίθετη με την έντονη και πειστική τουρκική προπαγάνδα. Την ίδια ώρα, μερίδα του Τύπου τροφοδοτεί συστηματικά το κλίμα του διχασμού …

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Τρίτη 23 Μαρτίου 1921

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΩΖΕΙ
«Δεν είνε εύκολον να εννοηθή από τους κοινούς θνητούς, τους μη μεμνημένους εις τα μυστήρια της πολιτικής, ο τρόπος καθ’ όν αντιλαμβάνεται η Κυβέρνησις την υποχρέωσιν, την οποίαν έχει προς διαφώτισιν της κοινής γνώμης… Είνε απολύτως εξηκριβωμένον και δεν πιστεύομεν ν’ αμφισβητηθή υπό κανένα, ότι εν Λονδίνω απεφασίσθη η συντριβή, η εκμηδένισις της Κεμαλικής οργανώσεως. Απεδείχθη αφ’ ετέρου ότι αι υπάρχουσαι υπό τα όπλα δυνάμεις δεν είνε αρκεταί διά να καταφέρουν το τελειωτικόν χτύπημα..»
ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΩΝ ΕΥΠΟΡΟΥΣΩΝ ΤΑΞΕΩΝ
«Μένει επομένως εν πάση περιπτώσει ακεραία η υποχρέωσις της ευπορούσης κοινωνικής τάξεως όπως διά παντός μέσου συντρέξη εις την ανακούφισιν των ερήμων προστατών οικογενειών των στρατευθέντων.

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Τρίτη 23 Μαρτίου 1921

ΑΣΤΡΑΠΗ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΝ ΤΟΥ ΝΙΚΗΝ
«Ο αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος ήρε διπλωματικήν νίκην κατορθώσας να κατανικήση τας αντιδράσεις ταύτας και εξαγάγη του κλοιού αυτών την εθνικήν υπόθεσιν. Από της στιγμής εκείνης ετερματίσθη κατ’ ουσίαν το πολιτικόν έργον της κυβερνήσεως. Σήμερον το εθνικόν ζήτημα είνε εμπεπιστευμένον εις χείρας όλου του Έθνους»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Τρίτη 23 Μαρτίου 1921

ΕΘΝΟΣ

ΗΜΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ
«Έχομεν αρκετήν πείραν της Τουρκικής πονηρίας, διά να γνωρίζωμεν πού τείνουν αι προσπάθειαι αύται του Κεμάλ προς παγίδευσιν των Ελλήνων. Η Κεμαλική προπαγάνδα εις το εξωτερικόν δεν ζητεί παρά να της παράσχη αφορμάς η αφέλειά μας, διά να μας διαβάλη και να μας συκοφαντήση πλησίον εκείνων, των οποίων η ευμένεια μας είνε απαραίτητος υπό τας παρούσας μάλιστα συνθήκας… Οι Βούλγαροι εργάζονται ευστοχώτατα διά ν’ ανακτήσουν την εμπιστοσύνην των χθεσινών εχθρών των, ενώ ημείς προσπαθούμεν ν’ αποξενωθώμεν εντελώς και των τελευταίων υπολειμμάτων της συμπαθείας των συμμάχων μας»
ΤΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝΤΑ
«Επιβάλλεται απολύτως η τακτική δημοσίευσις καθημερινών ανακοινωθέντων, κατά την αρχήν, την καθιερωθείσαν υπό όλων των εμπολέμων κρατών… Η Κεμαλική προπαγάνδα οργιάζει δυστυχώς εις το εξωτερικόν κ’ εκμεταλλεύεται την σιγήν του Στρατηγείου μας, διά να καταστήση πιστευτάς τας εξωφρενικάς διαδόσεις περί Ελληνικών αποτυχιών»Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Τρίτη 23 Μαρτίου 1921

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΔΙΑΤΙ ΣΥΝΕΠΤΥΧΘΗ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΣ ΕΙΣ ΤΑΣ ΠΡΩΤΑΣ ΘΕΣΕΙΣ
ΚΥΡΙΟΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΣ ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΕΩΣ ΗΤΟ Η ΚΑΤΑΛΗΨΙΣ ΤΟΥ ΑΦΙΟΝ-ΚΑΡΑΧΙΣΣΑΡ
«Αφού όθεν ο κύριος σκοπός της όλης ταύτης επιχειρήσεως επετεύχθη διά της καταλήψεως του Αφιόν-Καρά-Χισσάρ […] τα δε στρατεύματα του Κεμάλ διαιρούνται ήδη εις δύο στρατιάς […] η βορεία ομάς συνεπτύχθη ως ώφειλε επί των προτέρων αυτής οχυρών θέσεων αναμένουσα να ενισχυθή καταλλήλως διά ν’ αναλάβη προσεχέστατα την κατά του Εσκή-Σεχήρ επίθεσιν, ήτις θα στεφθή υπό πλήρους επιτυχίας»
ΠΕΡΙ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥ
ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ. ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΕΡΑΓΙΕΒΟ (Διαλέξις Ρ. Πουανκαρέ)

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Τρίτη 23 Μαρτίου 1921
ΕΜΠΡΟΣ

ΠΤΩΜΑ ΓΑΛΛΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΕΙΣ ΤΑ ΧΑΡΑΚΩΜΑΤΑ
ΑΙ ΟΧΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΤΕΣΚΕΥΑΣΘΗΣΑΝ ΥΠΟ ΓΑΛΛΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ
ΑΠΟΠΛΟΥΣ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΣΤΟΛΟΥ ΔΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ
Η ΝΕΑ ΦΑΣΙΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΟΣ
«Η κατάληψις του σημείου τούτου (Εσκή-Σεχήρ) ήτις θα έδιδε το τελειωτικόν πλήγμα εις την καρδίαν του εχθρού και θα έθετε τέρμα εις τον όλον αγώνα, δεν ήτο ζήτημα περιπάτου. Ο εχθρός γνωρίζων ότι εκεί έπαιζε το τελευταίον του ατού, και τας ανεπανορθώτους συνεπείας τας οποίας θα είχε διά την υπόστασιν του κράτους της Αγκύρας και της Κων/πόλεως η πτώσις του Εσκή-Σεχήρ, συνεκέντρωσεν όλας του τας δυνάμεις εις το φρουριακόν συγκρότημα το καλύπτον την πόλιν από βορράν… Αν η πτώσις του τελευταίου αποτελεί την κατδίκην της Αγκύρας, αλλ’ η πτώσις του Αφιόν-Καρά-Χισσάρ απετέλεσε τον βέβαιον πρόλογον της πτώσεως του Εσκή-Σεχήρ»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Τρίτη 23 Μαρτίου 1921

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

Ο ΕΠΑΝΕΛΘΩΝ ΛΑΟΠΡΟΒΛΗΤΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
«Ο κ. Γούναρης επανήλθεν εκ του εις Ευρώπην διπλωματικού ταξειδίου του. Ουδέποτε πολιτικός ανήρ επέστρεψε με μεγαλυτέρας διπλωματικάς επιτυχίας»
ΖΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΝΟΝΤΑΙ ΟΣΟΙ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟΥΝ
«Ετονίσαμεν ότι δεν μαχόμεθα, ούτε θα πολεμήσωμεν μόνον κατά των Τούρκων, αλλά και κατά τω ν υπόπτων φίλων μας, και διά τούτο η νίκη ημών είναι περιφανής, διότι θα συντρίψωμεν όχι τους φανερούς εχθρούς μας, αλλά και τους κακώς κρυπτομένους φίλους μας»
ΤΑΦΟΙ ΗΡΩΩΝ
«Οι τάφοι των είναι εγκαταλελειμένοι. Κανείς ποτέ δεν εσκέφθη να περάση απ’ εκεί και να ανάψη ένα κερί επάνω από την πτωχήν πλάκα που καλύπτει μίαν δόξαν της νεωτέρας Ελλάδος»
ΤΟ ΚΑΚΟ ΠΕΡΑΣΜΑ
ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΑΤΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΑΙ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ. ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ
ΚΑΙ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑΤΑ Επί της συνωμοτικής δράσεως του Βενιζέλου εν Θεσ/νίκη

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Τρίτη 23 Μαρτίου 1921

ΕΣΤΙΑ

ΕΠΙ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ κ. ΓΟΥΝΑΡΗ
«Από του 1912 δεν κατωρθώσαμεν να έχωμεν την πυκνήν και έγκαιρον συγκέντρωσιν των πληροφοριών, τας οποίας θα ηδυνάμεθα να χρησιμοποιήσωμεν όχι μόνον διά το εσωτερικόν, αλλά και έξω της Ελλάδος… Εκ των σημερινών ανακοινώσεων καταφαίνεται ότι πάν άλλο ή δυσάρεστος είνε η θέσις των στρατευμάτων μας εις την Μ. Ασίαν… ΄Οπωσδήποτε, η Μικρασιατική εκστρατεία εξακολουθεί τον δρόμον της, δύσκολος βέβαια, αλλά με εξησφαλισμένον το αποτέλεσμα»
ΤΑ ΠΑΡΑΞΕΝΑ
ΜΕ ΕΣΒΕΣΜΕΝΟΥΣ ΦΑΝΟΥΣ
«Από τινος σούστες, κάρρα και άλλα πλεούμενα της ξηράς διατρέχουν τας εξοχικάς ιδίως οδούς με εσβεσμένους φανούς, ως να ήσαν πλοία εν ώρα πολεμικών επιχειρήσεων… Εκτός των αμαξών, όλα σχεδόν τα άλλα δίτροχα και τετράτροχα κατήργησαν την πολυτέλειαν των φανών»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Τρίτη 23 Μαρτίου 1921
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

ΑΓΩΝ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΣΚΗ-ΣΕΧΗΡ
ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΡΟΣΒΛΗΘΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΜΕΤΩΠΟΝ Ο ΚΕΜΑΛΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ
ΓΑΛΛΟΙ ΚΑΙ ΙΤΑΛΟΙ ΣΥΜΠΟΛΕΜΟΥΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΕΜΑΛΙΚΟΥΣ
ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ
«Αν ο κυβερνητικός τύπος, κυβερνητικού χαλινού μη υπάρχοντος, δεν έσπευδεν εις αναγγελίαν επιθέσεων γενικής μορφής, αν δεν εκυρίευε δις της ημέρας το εσκή-Σεχήρ, αν δεν ωμίλει περί ενεργείαν προκατάληψιν της περιμαχήτου πόλεως… Αν εγίνετο τούτο όλος ο κόσμος θα εγνώριζεν εκ των προτέρων, ότι ο στρατός μας θα επέστρεφεν εις τας θέσεις του, μετά την επιτυχή διαξαγωγήν της ανατεθείσης εις αυτόν εντολής ενώπιον του Εσκή Σεχήρ και δεν θα υπήρχεν ανάγκη να χύνεται τόση μελάνη, προς διασκέδασιν αμφιβολιών»
ΔΕΚΑ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΕΙΣ ΤΑΣ ΦΥΛΑΚΑΣ ΤΗΣ ΓΚΙΟΥΜΟΥΛΤΖΙΝΗΣ
ΕΨΑΛΛΑΝ ΤΟΝ ΥΜΝΟΝ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ. ΑΠΕΡΡΙΦΘΗ ΑΙΤΗΣΙΣ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ.
ΕΙΣ ΠΟΣΟΝ ΚΑΤΕΔΙΚΑΣΘΗΣΑΝ ΟΙ … ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑΙ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Τρίτη 23 Μαρτίου 1921

ΠΑΤΡΙΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΠΙΤΕΛΑΡΧΟΥ κ. ΓΟΥΒΕΛΗ ΕΠΙ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΠΛΗΤΤΗ ΚΑΝΕΝΑ Η ΣΥΜΠΤΥΞΙΣ ΕΙΣ ΤΟΝ ΒΟΡΕΙΟΝ ΤΟΜΕΑ. Η ΚΙΝΗΣΙΣ ΕΙΝΕ ΜΕΜΕΛΕΤΗΜΕΝΗ ΕΚ ΤΩΝ ΠΟΡΤΕΡΩΝ, ΤΗΝ ΟΠΟΙΑΝ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΑΝΕΜΕΝΟΜΕΝ. ΔΕΝ ΗΤΟ Ο ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΣ ΜΑΣ ΣΚΟΠΟΣ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩΜΕΝ ΤΟ ΕΣΚΗ-ΕΣΧΗΡ ΑΛΛΑ ΤΟ ΑΦΙΟΝ ΚΑΡΑΧΙΣΑΡ. ΑΛΛΑ ΤΟΥΤΟ ΕΠΕΤΕΥΧΘΗ Η ΒΟΡΕΙΑ ΟΔΟΣ ΣΥΝΕΠΤΥΧΘΗ ΕΙΣ ΤΑΣ ΟΧΥΡΑΣ ΤΗΣ ΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΩΣ ΤΗΣ ΠΡΟΥΣΣΗΣ ΔΙΑ Ν’ ΑΝΑΛΑΒΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ ΕΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΣΚΗ ΣΕΧΗΡ ΕΠΙΘΕΣΙΝ;
ΑΙ ΦΗΜΑΙ ΠΕΡΙ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΠΩΛΕΙΩΝ ΕΙΝΕ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΣ
ΕΤΣΙ ΑΝΑΧΩΡΟΥΝ
«Παίζοντες και γελώντες, εύθυμοι και ψάλλοντες κατέβαιναν και χθες προς τους σταθμούς από την πόλιν οι άνδρες των τελευταίων ηλικιών κατά τμήματα. Μετέβαιναν να ενισχύσουν τους νεωτέρους συντρόφους των εις τας σκληράς μάχας της Μικρασίας»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Τρίτη 23 Μαρτίου 1921
ΠΟΛΙΤΕΙΑ

ΜΕ ΠΕΠΟΙΘΗΣΙΝ ΕΠΙ ΤΗΝ ΝΙΚΗΝ
«Η Ελλάς ανέλαβεν από δύο περίπου εβδομάδων τον αγώνα της τελικής επιστέψεως πολυετών προσπαθειών και βαρυτάτων εθνικών θυσιών… Ο αντίπαλος, μη απατώμενος ως προς την έκβασιν του αρξαμένου αγώνος, μάχεται πεοσμόνως προσπαθών να κερδίση καιρόν και προσδοκών σωτηρίαν εξ ελπιζομένης ίσως υπ’ αυτού εξωτερικής παρεμβάσεως»
Η ΕΞΕΛΙΞΙΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ ΕΝ ΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΕΙ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤ’
ΑΥΤΗΝ. ΠΩΣ ΥΠΕΒΑΛΟΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΑΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑΣ ΤΩΝ. Η ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΣΑ ΣΥΖΗΤΗΣΙΣ. ΜΙΑ ΥΠΟΜΝΗΣΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ κ. ΜΠΡΙΑΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Τρίτη 23 Μαρτίου 1921

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

ΑΣ ΜΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΩΜΕΘΑ
ΟΙ ΕΡΓΑΤΑΙ ΚΑΒΑΛΑΣ ΕΝ ΔΙΩΓΜΩ
ΕΝΑ ΕΙΝΕ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΜΑΣ. ΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΔΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟΝ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
ΝΕΑ ΚΑΡΑΒΙΑ !
«Χθες πάλιν νέα καραβιά τραυματιών. Έξω διαδίδεται ότι ο αριθμός των εκτός μιας μάχης είνε μεγάλος, ότι ανέρχεται εις χιλιάδας! Άγνωστον! Η Κυβέρνησις της ελευθερίας, αφήνει ελευθερίαν δράσεως εις τον καθένα πληροφοριοδότην…»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Τρίτη 23 Μαρτίου 1921

ΣΚΡΙΠ

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΝΩΤΕΡΑΣ ΕΝ ΣΜΥΡΝΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΟΣ ΔΙΑ ΤΑΣ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΧΘΕΣ ΔΙΑΚΟΜΙΣΘΕΝΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΜΑΣ
ΕΚ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΚΑΛΚΟΥΤΑΝ
«Η Ελληνική επίθεσις εν Μικρά Ασία δεν κατέληξεν εισέτι εις οριστικόν αποτέλεσμα. Αι αποστάσεις είνε πολύ μεγάλαι και τα στρατιωτικά γεγονότα δεν δύνανται να εξελιχθούν ταχέως. Τα πολιτικά όμως γεγονότα δεν επιβραδύνονται ποσώς εκ της αποστάσεως και δύνανται να προκύψουν απηχήσεις μέχρι των Ινδιών εκ του πολέμου τον οποίον επανήρχισαν οι Έλληνες»
ΤΡΙΤΗ ΕΚΔΟΣΙΣ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΠΙΤΕΛΑΡΧΟΥ κ. ΓΟΥΒΕΛΗ ΔΙΑ ΤΟΥ ‘’ΣΚΡΙΠ’’
ΠΑΡΑΜΕΝΟΜΕΝ ΠΑΝΤΟΤΕ ΕΠΙ ΤΗΣ ΚΟΒΑΛΙΤΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΜΕΘΑ ΔΙΑ ΤΕΛΙΚΗΝ ΕΠΙΘΕΣΙΝ. Ο ΚΥΡΙΟΣ ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΣ ΟΣΤΙΣ ΕΠΕΤΕΥΧΘΗ ΗΤΟ Η ΚΑΤΑΛΗΨΙΣ ΤΟΥ ‘’ΚΟΜΒΟΥ’’ ΤΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝΑκριβώς πριν από έναν αιώνα: Τρίτη 23 Μαρτίου 1921

ΣΦΑΙΡΑ

ΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
«Η αγορά των ναύλων εξακολουθεί νεκρωμένη εκτός σπασμωδικής κινήσεως επί φορτίων σιτηρών εκ των λιμένων του Μεξικανικού κόλπου… Εννοείται ότι η συνέχεια της παροπλίσεως των σκαφών θα αυξηθή έτι μάλλον και θα κινητοποιηθώσι τα πλοία έστω και αν τα ταξείδια ήθελον καλύψει τα έξοδα, διότι πολύ φοβούμεθα ότι πολύς καιρός θα παρέλθη διά να επιτευχθή ναύλος επωφελής»
ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΙ
«Δεν μου φαίνεται πως η εντύπωσις που αισθάνομαι άμα συναντώ εις τον δρόμον μου τραυματίας των πολέμων μας, διαφέρει πολύ από την εντύπωσιν που αισθάνομαι όταν ευρίσκωμαι εις την εκκλησίαν και κλίνω την κεφαλήν πρό των ιερέων, οι οποίοι εξάγουν τα άγια και επικαλούνται κατά την ιεράν εκείνην στιγμήν, την θείαν αντίληψιν διά τον κόσμον»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος