Σαν σήμερα, 11 Ιουλίου, συμπληρώνονται φέτος 190 χρόνια από τη γέννηση του Χαρίλαου Τρικούπη (11 Ιουλίου 1832). Διπλωμάτης, πολιτικός και επτά φορές πρωθυπουργός της χώρας μεταξύ των ετών 1875 έως 1895, ο Χαρίλαος Τρικούπης έμεινε στην ιστορία για το σημαντικό εκσυγχρονιστικό του έργο, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων έργα όπως το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, η διάνυξη της διώρυγας της Κορίνθου κ.α. αλλά και την πτώχευση της χώρας το 1893, με την ιστορική ρήση που του αποδίδεται “Δυστυχώς επτωχεύσαμεν”.
Με αφορμή τη γέννηση της κορυφαίας αυτής πολιτικής προσωπικότητας της Ελλάδας, το Αρχείο της ΕΡΤ προτείνει μια εκπομπή της σειράς “Η Μηχανή του Χρόνου” αφιερωμένη στην πρωθυπουργία του Τρικούπη, και το γεγονός της πτώχευσης της χώρας.
Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
Η ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΤΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ
Επεισόδιο της σειράς εκπομπών «Η Μηχανή του Χρόνου» αφιερωμένο στην περίοδο πρωθυπουργίας του Χαρίλαου Τρικούπη και την πτώχευση του ελληνικού κράτους το 1893.
Στο ξεκίνημα της εκπομπής λόγος γίνεται για το περίφημο “Τις πταίει”, το ιστορικό άρθρο του Τρικούπη, και ακολουθεί μια παρουσίαση της περιόδου της πρωθυπουργίας του Χαρίλαου Τρικούπη, με παράλληλη αναφορά και στη σχέση του Χαρίλαου Τρικούπη με τον Θ.Δηλιγιάννη, που αποτέλεσε την αρχή του δικομματισμού.
Παρουσιάζονται τα μεγάλα έργα εκσυγχρονισμού και υποδομής που έλαβαν χώρα την περίοδο διακυβέρνησης του Τρικούπη, η προσπάθεια εξυγίανσης του δημόσιου τομέα, καθώς και τα σκληρά φορολογικά μέτρα που πήρε και επιβάρυναν κυρίως τα λαϊκά στρώματα, η μείωση μισθών και αύξηση διδάκτρων, καθώς και οι πρώτες μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις στην ιστορία της Νεότερης Ελλάδας, οι οποίες κατεστάλησαν με τις αντλίες νερού από την αστυνομία του Δ.Μπαϊρακτάρη. Τέλος, λόγος γίνεται για το ζήτημα της κρίσης της σταφίδας την περίοδο αυτή και η δανειοδότηση της χώρας, που οδήγησαν τελικά, στην πτώχευση της χώρας, που ανακοινώθηκε από τον Τρικούπη τον Δεκέμβριο του 1893.
Μιλούν ο ιστορικός και δημοσιογράφος ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ, o πολιτικός επιστήμονας ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΒΑΚΟΣ, οι ακαδημαϊκοί ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΣΤΗΣ, ΘΑΝΟΣ ΒΕΡΕΜΗΣ, ο συγγραφέας ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΕΛΗΣ ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΗΣ, και ο ιστορικός-ερευνητής ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΣΚΙΑΔΑΣ.
Το επεισόδιο περιλαμβάνει πλούσιο αρχειακό υλικό, όπως σκίτσα, γελοιογραφίες, δημοσιεύματα τύπου της εποχής, πολλά εξώφυλλα εφημερίδων, εισιτήρια λεωφορείων, φωτογραφικό υλικό καθώς και κινηματογραφικά πλάνα από την επεξεργασία σταφίδας.
Έτος παραγωγής:
2010
Σκηνοθεσία:
Γιώργος Νταούλης
Παρουσίαση-διεύθυνση σύνταξης:
Χρίστος Βασιλόπουλος
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος