Ο δρόμος είχε τη δικιά του ιστορία – Σπάρτη 1934

Ήταν Κυριακή 18 Μαρτίου 1934 και τα βάλτωμα ενός έργου πνοής για την περιοχή της Λακωνίας και της Μεσσηνίας, του δρόμου Σπάρτης – Καλαμάτας, που θα βοηθούσε σημαντικά την οικονομική ζωή του τόπου, οδήγησε σε διαμαρτυρίες. Δυστυχώς δεν έληξαν ειρηνικά, αντίθετα έγιναν πεδίο συγκρούσεων, έκφραση αχαλίνωτης αστυνομικής βίας, φυλακίσεων και ενός μεγάλου κύματος διαμαρτυριών για την εξέλιξη αυτή.

Το συλλαλητήριο έγινε γιατί είχαν σταματήσει τα έργα οδοποιΐας του δρόμου Σπάρτης – Καλαμάτας, και μαζικό παρόν έδωσαν οι κάτοικοι του χωριού Τρύπη, με μία μαύρη σημαία που πάνω της έγραφε το όνομα του χωριού.
Ο δρόμος θα διευκόλυνε τη σύνδεση του χωριού με δύο νομούς, γεγονός σημαντικό για την αγροτική οικονομία και το εμπόριο της εποχής εκείνης.

Λάδι στη φωτιά έδωσε η εντολή της χωροφυλακής να συλληφθούν διαδηλωτές γιατί την ώρα που γίνονταν ομιλία, φώναξαν ότι πεινούσαν και ήθελαν ψωμί, την ώρα που ο ομιλητής αναφέρονταν στο αρχαίο μεγαλείο της Σπάρτης και όχι στα τρέχοντα προβλήματα.

Η σύλληψη δεν έγινε καθώς έγινε αντιληπτό από ανθυπασπιστή ότι έτσι θα χειροτέρευε η κατάσταση. Αυτό δεν πτόησε τον επικεφαλής μοίραρχο Οικονομόπουλο που πήγε και πήρε τη μαύρη σημαία σπάζοντας το καλάμι – κοντάρι της με αποτέλεσμα να του επιτεθεί ο σημαιοφόρος και έτσι να γενικευθούν τα επεισόδια με την εμπλοκή και άλλων αστυνομικών δυνάμεων όπως και διαδηλωτών.
Εκεί βλέπουμε μερικά χρόνια πριν τον πόλεμο του 1940 και την ιαχή «Αέρα» που φώναζαν οι συγκεντρωμένοι χωρικοί κατά τη διάρκεια της έντασης.

Ο δρόμος είχε τη δικιά του ιστορία – Σπάρτη 1934
20-3-1934 εφημερίδα Ελεύθερος Άνθρωπος

Ο εργάτης Καλλέργης συνελήφθη, εδάρη ανηλεώς, σύρθηκε από τα μαλλιά και οδηγήθηκε στο τμήμα, ενώ έγιναν και άλλες συλλήψεις και εκατοντάδες πολιτών συγκεντρώθηκαν έξω από το αστυνομικό τμήμα, από το οποίο ακούγονταν οι κραυγές όσων ακόμα ξυλοφόρτωναν οι χωροφύλακες.

Τα ονόματα των συλληφθέντων που έγραψε και ο αθηναϊκός Τύπος, πλην των τοπικών εφημερίδων, ήταν Κουρδούνης, Δελής, Καλλέργης, Τράγκας, Παναγάκης, Σεβδαλής, Κωνσταντίνου, Δακτυλίδης.Ο δρόμος είχε τη δικιά του ιστορία – Σπάρτη 1934

Συνελήφθη ο δικηγόρος Π. Μελετόπουλος την ώρα που πήγε να συνδράμει άλλους συλληφθέντες και το γεγονός καταδικάστηκε από την κοινή γνώμη, αλλά και την εφημερίδα Σπαρτιατικά Νέα ως πλήρης κατάργηση των ατομικών ελευθεριών και προσβολή προς το δικηγορικό σώμα. Μάλιστα στηλιτεύεται η αδράνεια του Εισαγγελέα όταν έμαθε το περιστατικό.
Οργανώσεις εμπόρων, βιοτεχνών, αγροτών και διανοούμενοι σε Λακωνία και Μεσσηνία, ανάστατοι από το σταμάτημα των έργων οδοποιΐας και τις βιαιότητες  σε βάρος διαδηλωτών, διαμαρτύρονται και για το βάλτωμα της οικονομικής ζωής, αλλά και για την ωμή βία της χωροφυλακής.

Ακολουθούν διαμαρτυρίες των δικηγόρων με έκτακτη γενική συνέλευση για τα γεγονότα, αλλά και τη σύλληψη του Μελετόπουλου.
Ο εισαγγελέας Σπάρτης Ηλίας Κουστέλος διαμαρτύρεται προς την εφημερίδα και αποδίδει τα επεισόδια σε δάκτυλο κομμουνιστών.
Ακολουθεί τις επόμενες ημέρες μπαράζ δημοσιευμάτων με επιστολές και δηλώσεις επιφανών παραγόντων της περιοχής που αναφέρονται στο θέμα και κοινή συνισταμένη τους είναι το οικονομικό όφελος της περιοχής με την εξέλιξη του έργου και οι αγριότητες των αστυνομικών οργάνων.

Οι ξυλοκοπηθέντες καταθέτουν μηνύσεις σε βάρος των αστυνομικών οργάνων, ενώ οι ιατροδικαστικές εκθέσεις είναι καταπέλτης κατά της αστυνομικής πλευράς.

Ως προς τον δρόμο που ήταν σε ημιτελή κατάσταση και δεν ολοκληρώνονταν τα έργα, πάρθηκε απόφαση συντήρησης και βελτιωτικών παρεμβάσεων – επισκευών, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν τεκμηριωμένα άρθρα και παρεμβάσεις, ότι το κόστος συντήρησης και αποκατάστασης φθορών σε ένα ημιτελές έργο, είναι πιο δαπανηρή  εξέλιξη από την ολοκλήρωση του συνόλου του έργου.

Έρευνα: Νάσος Μπράτσος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος