του Νάσου Μπράτσου
Τα πρώτα αθλητικά βήματα των Μικρασιατών προσφύγων στη Νέα Ιωνία Αττικής (η πόλη θεμελιώθηκε το 1923) θα παρουσιάσουμε σήμερα. Πρόκειται για μία σειρά δημοσιευμάτων – ερευνών και ξεκινάμε με το Α’ μέρος το οποίο μας έκανε την τιμή να δημοσιεύσει στο περιοδικό του το Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕΜΙΠΟ), του οποίου κάνουμε την πρώτη διαδικτυακή παρουσίαση. Το δεύτερο και τρίτο μέρος θα έχετε τη δυνατότητα να τα παρακολουθήσετε μέσα από το ert.gr και δεν έχουν δημοσιευθεί πουθενά.
Πριν περάσουμε στο αφιέρωμά μας, και εκτός από το δημοσίευμα του 1927 που ήδη βλέπετε παραπάνω, να πούμε ότι στις 26/6/1928 η “Αθλητική Εβδομάς” χωρίς αναλυτικό ρεπορτάζ αναφέρει ότι η Νίκη Αθηνών, αγωνίστηκε στο γήπεδο της Ν. Ιωνίας με την ομάδα “Ένωσις Φιλάθλων Νέας Ιωνίας, με τελικό αποτέλεσμα 4-4 “παρά την σκληράν προσπάθειαν της Ενώσεως Φιλάθλων”.
Επίσης στις 16/8/1928 η “Αθλητική Εβδομάς” αναφέρει: Π.Ο. Φιλάθλων Ιωνία – Όμιλος Πατησίων: 1-0 και δίνει τη σύνθεση των νικητών: Π. Τσάκωνας, Σ. Τσικέρης, Γ. Αυλακίδης, Δ. Περδελιάδης, Ι. Καρνεμίδης, Χ. Ταβολάρης, Γ. Λογαρίδης, Α. Γαρυφαλλάκης, Γ. Γιαμπάνης, Τ. Καλέγης, Γ. Κωνσταντινίδης.
Στο ίδιο τεύχος βλέπουμε και τον αγώνα της Β’ ομάδας του Ομίλου Φιλάθλων με την Α’ ομάδα του Άρεως Ιωνίας με αποτέλεσμα 4-2 υπέρ του Ομίλου.
Η σύνθεσή του ήταν Σ. Παπαδόπουλος, Σ. Τσικέρης, Χ. Νικολακάκης, Δ. Καΐντας, Λ. Τόκακας, Α. Αλάκογλου, Χ. Μαυρίδης, Α. Τορπίδης, Α. Γαρυφαλλάκης, Χ. Χασαπιάς, Α. Μάνκας.
Στις γειτονιές της Νέας Ιωνίας, αποφασίζει να επικεντρώσει ένα αθλητικό αφιέρωμα σε πέντε συνέχειες, η εφημερίδα “Αθλητικά Χρονικά” τον Ιούνιο του 1932. Ήταν μία πρακτική που ακολούθησε πιστά για χρόνια, προσπαθώντας να παρουσιάσει πέρα από την αμιγώς αθλητική κίνηση (αγώνες, αποτελέσματα) τη “γεωγραφία” των αθλητικών σωματείων.
Πρέπει να επισημάνουμε ότι δεν ήταν εύκολη η δημοσιογραφία εκείνης της εποχής, ως προς την άμεση καταγραφή των αποτελεσμάτων, αφού δεν υπήρχαν τα σημερινά τεχνικά μέσα και οι ανταποκριτές ειδικά στην επαρχία αλλά και στις συνοικίες μεγάλων πόλεων ήταν κατά κανόνα ερασιτέχνες-εθελοντές. Επόμενο ήταν μεγάλο μέρος της ύλης των εφημερίδων να καλύπτεται από αφιερώματα που η συλλογή της ύλης και ο προγραμματισμός ένταξής τους στο φύλλο, διευκόλυνε την εκδοτική προσπάθεια.
Ορισμένα από τα ονόματα των ομάδων είχαν προέλθει από σημαντικά γεγονότα όπως ο “Τιτανικός Νέας Ιωνίας”, όνομα μάλλον απαισιόδοξο για ομάδα, αφού είχε πηγή έμπνευσης ένα ναυαγισμένο πλοίο, ή “Νίκολσον Νέας Ιωνίας”, από το όνομα μίας σπουδαίας αυστριακής ομάδας της εποχής που είχε κάνει και περιοδεία στην Ελλάδα, δίνοντας φιλικά παιχνίδια.
Δεύτερο χαρακτηριστικό της περιόδου, η ύπαρξη πολλών ανεπίσημων σωματείων, αλλά και η συμμετοχή τους σε τοπικές διοργανώσεις, “μονόδρομος” θα λέγαμε, αφού οι οικονομικές τους δυνατότητες και τα συγκοινωνιακά μέσα της εποχής, δεν διευκόλυναν, αντίθετα απέτρεπαν τα ερασιτεχνικά και οικονομικά αδύναμα σωματεία, σε μεγάλες μετακινήσεις με ιδιαίτερο κόστος σε χρήμα και χρόνο. Γι αυτό και η δομή των αθλητικών διοργανώσεων ήταν προσαρμοσμένη στα δεδομένα αυτά.
Ήδη ο Μικρασιατικός ελληνισμός είχε κάνει τα πρώτα του βήματα για να ριζώσει στις νέες του πατρίδες, συχνά δίνοντας ονόματα σε αυτές που θύμιζαν το παρελθόν και τον τόπο καταγωγής, οπότε η εμφάνιση αθλητικών σωματείων ήταν φυσιολογική εξέλιξη.
Άλλωστε ο Μικρασιατικός ελληνισμός είχε ιδιαίτερα ανεπτυγμένη αθλητική κουλτούρα συνδέοντας τον αθλητισμό με τον Πολιτισμό με φυσιολατρικά, εκδρομικά, καλλιτεχνικά τμήματα στα πλαίσια των αθλητικών συλλόγων και αυτή ίσως να ήταν η μεγαλύτερη προσφορά του στο μπόλιασμα των αθλητικών δραστηριοτήτων εκείνης της εποχής.
Παράλληλα, οι σαφώς λιγότερες δυνατότητες ψυχαγωγίας εκείνη την εποχή σε σύγκριση με τις μεταγενέστερες, αλλά και η ύπαρξη πολλών ελεύθερων χώρων, διευκόλυναν τη συγκρότηση αθλητικών σωματείων που έβρισκαν χώρους (έστω ξερούς και με αυτοσχέδιες διαμορφώσεις) για να λειτουργήσουν, σε αντίθεση με την εποχή μας που υπάρχουν δημοτικά γήπεδα στα οποία προπονούνται την ίδια μέρα, ακόμα και εννέα (09) ομάδες, με την κάθε μία να παίρνει το μισό γήπεδο για να χωρέσουν όλοι.
Θα παρουσιάσουμε συνοπτικά το αφιέρωμα της εφημερίδας “Αθλητικά Χρονικά”, του Ιουνίου του 1932 και σε επόμενες ευκαιρίες θα συνεχίσουμε την τμηματική παρουσίαση των αθλητικών δραστηριοτήτων στην περίοδο του Μεσοπολέμου, στην περιοχή της Ν. Ιωνίας.
Επίσης σαν “προπομπό” του αφιερώματος παρουσιάζουμε δημοσίευμα από την ίδια εφημερίδα της 29ης Απριλίου 1932 (ο αγώνας είχε γίνει λίγες ημέρες πριν).
Ήταν αγώνας ανεξάρτητων ομάδων και ο προσφυγικός στη σύνθεση, όπως μαρτυρά και το όνομά του, Παμμικρασιατικός της Νέας Ιωνίας (σήμερα Παμμικρασιατικός υπάρχει στο τοπικό πρωτάθλημα Αχαΐας) κέρδισε με 1-0 την Ένωση Ριζούπολης.
Χρόνια μετά οι ποδοσφαιρικοί απόγονοί τους, κάποιες από τις ομάδες της Νέας Ιωνίας (Καλογρέζα και Σαφράμπολη) αντιμετώπισαν την δια της βίας συγχώνευση από τη χούντα και στη Ριζούπολη η Αστραπή Ριζούπολης συγχωνεύτηκε στον Γ.Σ. Πατησίων για τους ίδιους λόγους.
Στις 15/6/1932 η εφημερίδα αφού αναφέρει ότι η Ν. Ιωνία εκείνη την εποχή έχει περίπου 30.000 πληθυσμό, παρουσιάζει το Φυσιολατρικό Όμιλο Νέας Ιωνίας και αναφέρει σαν έτος ίδρυσής του το 1929 ενώ με ικανοποίηση ο αρθογράφος αναφέρει ότι διαθέτει και εκδρομικό τμήμα, ενώ η λειτουργία και οι δράσεις του, απέχουν από τα φαινόμενα φανατισμού που εμφανίζονται κυρίως σε ποδοσφαιρικά γήπεδα. Πάρνηθα, Σούνιο, Λούτσα, Μεγάλο Πεύκο, αναφέρονται σαν περιοχές τις οποίες επισκέφτηκαν τα μέλη του ΦΟΝΙ.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη διοργάνωση αγώνων βόλεϊ κατά τις εκδρομικές επισκέψεις του ΦΟΝΙ, με τους Ι.Χατζηιωάννου (αρχηγό), Κ. Χατζηιωάννου, Σ. Σπαρτιάτη, Α.Βόρφη, Ι. Αμπατζόγλου και Ν. Μενδόνη.
Στο γυναικείο τμήμα αναφέρονται τα ονόματα των Σ.Πετρίδου (αρχηγός), Χ. Σταμπουλίδου, Σ. Σταμπουλίδου, Ι. Αμπατζόγλου, Μ. Κασαπάκου.
Ο ΦΟΝΙ διοργανώνει και πολιτιστικές δραστηριότητες με εγκυκλοπαιδικούς, φιλολογικούς, ποιητικούς, διαγωνισμούς κλπ, ενώ διαθέτει και χορωδία υπό τον Γ. Μαδίκη.
20/6/1932 εφημερίδα Αθλητικά Χρονικά
Ο Απόλλωνας Νέας Ιωνίας που σύμφωνα με το δημοσίευμα εμφανίζεται το 1931, με ιδρυτές του Ι. Λαδόπουλο και Α. Χονδρόπουλο, με 120 μέλη και γραφεία στην οδό Μοργκεντάου 25.
Η ομάδα συμπληρώνει δύο ποδοσφαιρικές ενδεκάδες με την πρώτη να έχει δώσει 30 αγώνες με απολογισμό 22 νίκες, 3 ισοπαλίες και 5 ήττες.
“Στρωτό”, “ήσυχο” και “ταχύ”, χαρακτηρίζει το παιχνίδι της η εφημερίδα, που αναφέρει ότι ο Απόλλωνας Νέας Ιωνίας, έχει επισκεφτεί και άλλες περιοχές για να δώσει αγώνες, όπως η Καλλιθέα, το Ηράκλειο, κλπ
Για το ποδοσφαιρικό τμήμα αναφέρονται τα ονόματα των ποδοσφαιριστών: Β. Βασιλείου ο αρχηγός, Σ. Κολιάκος, Α. Τόπακα,Ι. Τριανταφύλλου, Λ. Κοντόπουλος, Δ. Κωνσταντινίδης,
Π. Πετρίδης, Α. Μανωλάρος, Ε. Ψαρρός, Β. Γιώκος, και Θ. Δασκάλου.
Για τη δεύτερη ομάδα: Ν. Φωτιάδης, Ι. Αλευράς, Κ. Κυριακίδης, Ε. Κανελλίδης, Ο. Γεωργιάδης, Π. Γεωργιάδης,Δ. Τζαννής, Ι. Χαντζηαδάμ, Σ.Στεφάνου και Σ. Καρακλάς.
Ο σύλλογος έχει και τμήμα αθλοπαιδιών, με την ομάδα βόλλεϋ να απαρτίζεται από τους Ν. Μαρινάλη, Π. Μαρινάκη, Ι. Παπαδάκη, Φ. Θωμαΐδη, Ε. Παπαρδάκη και Π. Βούλγαρη.
Ως “ενθουσιώδεις φίλαθλοι” της ομάδας, αναφέρονται οι: Π. Δουζινός, Δ. Φόρνης και Ε. Παπαρδάκης, ενώ οι αδελφοί Βοσταντζόγλου βοήθησαν σημαντικά στην εγγραφή μελών και την ενίσχυση του συλλόγου.
Η σύνθεση του Δ.Σ. είναι πρόεδρος Ι. Λαδόπουλος, αντιπρόεδρος Κ. Βαρνταράσσος, Α. Χονδρόπουλος γενικός γραμματέας, Γ. Ρουμπίας ταμίας και μέλη Γ. Μαρτίνης, Ξ. Νικολαΐδης, Δ. Εμβαλωμένος και Γ. Ηλιάδης
Η εφημερίδα αναφέρει ότι ιδρύθηκε το 1928 με μόλις 11 νέους ηλικίας 17 ετών αλλά με εξαιρετικές επιδόσεις. Από την ίδρυσή της και μέχρι το δημοσίευμα ο απολογισμός της ομάδας ήταν 75 αγώνες με 49 νίκες, 19 ισοπαλίες και 9 ήττες.
Τονίζεται η έλλειψη πόρων και ισχυρού οργανωτικού-διοικητικού σχήματος που κάνει τον απολογισμό πιo εντυπωσιακό, ενώ αναφέρεται η προσέλευση μεγάλου αριθμού φιλάθλων για να δουν τους εντυπωσιακούς 17χρονους.
Αναφέρονται αποτελέσματα αγώνων του 1931 που είναι τα ακόλουθα: με Άρη Πατησίων:2-1, Με Ήφαιστο Ιωνίας: 2-1, με Ατρόμητο Πατησίων: 1-4, με Α’ Β’ Ένωση Ηρακλείου: 5-3, με Ένωση Αγοράς: 4-1, με Ένωση Δημοτικού Περιστερίου: 3-2, με Ηρακλή Λαυρίου: 1-4, με ΠΑΣΦΑ Αχαρνών: 0-3.
Ο Ατρόμητος πήρε μέρος και στο τοπικό πρωτάθλημα καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση, πίσω από την πρωταθλήτρια Ελπίδα Νέας Ιωνίας με την οποία ήρθε ισόπαλος με 1-1-. Σοτς άλλους αγώνες, έφερε με Π.Ε.Ν. Φιλαδέλφειας 2-2, με Ένωση Αγίου Παύλου 2-2, με Ιωνικό Ν. Φιλαδέλφειας 2-1, με Απόλλωνα Ν. Ιωνίας 2-0, με Απόλλωνα Ελευθερούπολης 3-1.
Οι αθλητές ήταν: Ι. Τρικαλιώτης, Α. Κρητικάκης, Α. Λεωνίδου, Κ. Τόπακας, Λ. Τσιμενίδης, Ν. Αγιάννης, Ι. Δασκάλου, Χ. Κόκοτζης, Κ. Λεοντιάδης, Α. Ρίμπας (αρχηγός και αδελφός του τερματοφύλακα της ΑΕΚ) και Ν. Κωνσταντινίδης.
Τελικά ο Ι. Δημητριάδης είναι το πρόσωπο που αναλαμβάνει να στηρίξει το σύλλογο και με τις προσπάθειές του συγκροτήθηκε Δ.Σ. υπό την ακόλουθη σύνθεση: πρόεδρος Ι. Δημητριάδης, ταμίας Α. Καρνεμίδης, Α. Μικρογιάννης γενικό γραμματέας και σύμβουλοι Α. Διαμαντόπουλος, Ι. Παλούρδος και Λ. Τσορβάς. Η διοικητική εξέλιξη χαρακτηρίζεται από την εφημερίδα ως σημαντική για την περαιτέρω ανάπτυξη της ομάδας.
Ως η ισχυρότερη ομάδα της Νέας Ιωνίας, αναφέρεται η Ελπίς Ν. Ιωνίας με έτος ίδρυσης το 1930 και γραφεία στην οδό Βυζαντίου 36 και με τη δυνατότητα να παρατάξει δύο πλήρεις ομάδες, οι οποίες διακρίνονται για το “ταχύ” και “τεχνικό” τους παιχνίδι.
Στα αξιοσημείωτα ότι είχε δώσει αγώνες και με μη αθηναϊκές ομάδες, όπως ο Λάκωνας Γυθείου, αλλά και με πιο κοντινές όπως η Ένωση Ηρακλείου, η Κηφισιά, η Δραπετσώνα, κλπ. Συμμετείχε σε πρωτάθλημα ανεπισήμων ομάδων που είχε διοργανώσει η εφημερίδα ΒΡΑΔΥΝΗ, σε πρωτάθλημα της ΑΕΠΑΣΑ καθώς και στο τοπικό πρωτάθλημα της Ν. Ιωνίας, το οποίο και κατέκτησε.
Το ΔΣ αποτελούσαν οι: Γ. Τσεχλεμετζής πρόεδρος, Α Φανάρας αντιπρόεδρος, Ν. Βασιλειάδης γεν. γραμματέας, Β. Τσουκαλάς ταμίας, Η. Χατζηαποστόλου, Ν. Παπαδόπουλος ως σύμβουλοι και γενικός αρχηγός Χ. Μασμανίδης.
Το αθλητικό δυναμικό ήταν: Πρώτη ομάδα: Γ. Παυλής, Σ. Βελικόπουλος, Α. Συκαμνίδης, Γ. Τραβασάρος, Γ. Κούκος, Χ. Βελικόπουλος, Γ. Μπαμιατζόγλου, Θ. Χρύσης, Π. Τραβασάρος, Ε. Γκιόκος, και Ν. Καστρίτης.
Η δεύτερη ομάδα: Α. Κορόλης, Κοσμίδης, Α. Κανσής, Πετρίδης, Νικολάου, Καρύδης, Π. Αργυράκης, Παπαδημητρίου, Πολιτόγλου, Αλεξανδρίδης και Ιωακείμ.
Τέλος η εφημερίδα αναφέρει: ” Ως γήπεδον ο Σύλλογος χρησιμοποιεί ανοικτόν χώρον όπισθεν της Αναξαγορείου Σχολής εν συνεργασία με τον ποδοσφαιρικό σύλλογον Απόλλωνα. Πάντως ευχής έργον θα ήτο το ζήτημα του γηπέδου να διηυθετείτο, διότι τοιούτα Σωματεία με τόσην δράσιν και ζωτικότητα αδικούνται εις την πλευράν αυτήν”. Διευκρινίζουμε ότι ο Απόλλωνας του δημοσιεύματος είναι αυτός της Νέας Ιωνίας και όχι ο Απόλλων Αθηνών (Σμύρνης) που ακόμα δεν είχε έρθει στην περιοχή.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι η ομάδα ιδρύθηκε το 1929 από τους “φανατικούς φίλους της ποδοσφαιρικής παιδιάς, Κουντούρον, Τσατσαμάκην, και Σουλήν”. Έχει μόνο ποδοσφαιρικό τμήμα, με τη δυνατότητα να καταρτίσει δύο ισάξιες ενδεκάδες.
Από την ίδρυσή της και μέχρι το δημοσίευμα, έχει δώσει 60 αγώνες, με ενδεικτικά ορισμένα αποτελέσματα: Α.Ε.Καλογραίζης 2-1 και 1-2, Ένωση Ινε,πόλεως 3-1, Δράση Ινεμπόλεως 2-0, Ένωση Αλυσσίδος 1-1, Ερυθραία Κηφισσίας 0-0.
Το Δ.Σ. της περιόδου του δημοσιεύματος ήταν: Θ. Κουντούρης πρόεδρος, Κ. Κατερινάκης αντιπρόεδρος, Ν. Πυρήνης γεν. γραμματέας, και σύμβουλοι Δ. Τζέκας, Ε. Νικήτας, Σ. Κουλούρης.
Το ποδοσφαιρικό δυναμικό της Ελευθερούπολης εκείνη την εποχή απάρτιζαν οι: Π. Τσάκωνας, Ν. Μάγαρας, Φ. Πειρένης, Π. Σιδερής, Κ. Γκάγκας, Γ. Λουκάς, Δ. Μπηλμπάσης, Κ. Βασιλείου, Κ. Πυρρής, Κ. Αργυρόπουλος και Α. Ψαραδάκος και για τη δεύτερη ομάδα οι Καραστουρνής, Αρήνης, Τσάκωνας, Μασάλας, Σιδερής, Μάγκο, Παπαδόπουλος, Κουλουριώτης, Ψάλτης, Τσάκωνας ΙΙΙ και Ορφανός.
H εφημερίδα στο φύλλο της 24/6/1932, παρουσιάζει το τέταρτο μέρος του αφιερώματος στην αθλητική κίνηση της Νέας Ιωνίας και ξεκινάει με τον Προοδευτικό Όμιλο Νέων Σαφραμπόλεως, για το οποίο αναφέρει ότι ιδρύθηκε το 1930 και διατηρεί τμήματα αθλοπαιδιών, θεατρικό, εκπαιδευτικό και εκδρομικό. Ιδρυτής αναφέρεται ο Α. Μαραγκός. Το τμήμα αθλοπαιδιών έχει τρεις ομάδες ανδρών και μία γυναικών.
Οι αθλητές ήταν: Α. Μαραγκός (αρχηγός), Ελευθεριάδης, Σαγινίδης, Γιαννακίδης, Εδρεμίτογλου, Μπαλόγλου για την πρώτη ομάδα και για τη δεύτερη οι Κερεμλίδης (αρχηγός), Τσαουσάκης, Κεχόπουλος, Σπινάρης, Βασιλειάδης, ενώ την τρίτη ομάδα στελέχωναν οι Καχραμάνος (αρχηγός), Ανανιάδης, Κονταρίδης, Ορθόπουλος, Παπαναστασίου και Ιωσηφίδης.
Δυνατή ήταν και η γυναικεία ομάδα την οποία απάρτιζαν οι Κονταρίδου (αρχηγός), Καχοπούλου, Παναγιωτίδου, Καλοειδή, Παπαδοπούλου και Καλπακίδου, με γενικό αρχηγό όλων των ομάδων τον Μαραγκό.
Η γυναικεία ομάδα πρώτευσε στο τοπικό πρωτάθλημα στο οποίο συμμετείχαν τοι ομάδες Ημιγυμνασίου Αμύνης, Περισσού, Άμες Άρεως και Κολεγίου.
Στους θερμούς υποστηρικτές του συλλόγου η εφημερίδα αναφέρει τους ‘Αγιον Πατάρων Μελέτιον, Μ. Ιωαννίδην, Δούμπαν, Βροχίδην, Παπαδόπουλον, Κυριμλίδην, και Δημητριάδην”.
Η στήριξη που είχε ο σύλλογος είχε σαν αποτέλεσμα να αποκτήσει ιδιόκτητο γήπεδο, γραφεία και πλούσια βιβλιοθήκη, ενώ το θεατρικό του τμήμα ήταν ιδιαίτερα παραγωγικό.
Η εφημερίδα αναφέρει σαν έτος ίδρυσης το 1931 και αναφέρεται σε σύλλογο αμιγώς ποδοσφαιρικό, που όμως έχει στους στόχους του και την ίδρυση άλλων τμημάτων. Από την ίδρυσή του μέχρι το αφιέρωμα της εφημερίδας είχε καταγράψει συμμετοχή σε 40 αγώνες, με ενδεικτικά αποτελέσματα με Ένωση Αγίων Αναργύρων 4-1, με ΑΜΕΣ Σαφραμπόλεως 5-1, Άμυνα Πολυγώνου 5-1, Παμβυζαντινό Καλογραίζης 2-1, Μικτή Φιλαδέλφειας 1-2, Ιωνικό Φιλαδέλφειας 0-1, Ολυμπιακό Ηρακλείου 2-0, Ελπίς Ν. Ιωνίας 1-3, Ένωσις Εριουργίας 1-1-, Ορφέας Ελευθερουπόλεως 2-2, Όμιλος Φιλάθλων 1-3, Ολυμπιακός Πολυγώνου 1-0.
Στο δυναμικό της ομάδας αναφέρονται οι: Σ. Ψυχιώτης, Σ. Κοσκινίδης, Δ. Κασιώτης, Κ. Γεωργίου, Ε. Γεωργίου, Η. Κριεζής, Δ. Λαζαρίδης, Ι. Πετρίδης, Α. Κουκιάρας, Μ. Φωτεινόπουλος (αρχηγός), Ε. Φιλιππίδης, Κ. Ψυχιώτης, Τ. Κισίσγογλου.
O ΟΦΝΙ ιδρύθηκε το 1926 με ιδρυτή τον “παλαίμαχο πρωταθλητή και ενθουσιώδη φίλαθλο Γ. Κασσάρ. Τα γραφεία του συλλόγου ήταν στην οδό Σμύρνης 40 όπου γίνονταν και διαλέξεις.
O αριθμός των μελών ήταν 200 και τα τμήματα που είχε ήταν ποδόσφαιρο, αθλοπαιδιές, ψυχαγωγιών, καθώς και γυναικείο τμήμα και ιδιόκτητο γυμναστήριο.
Το ΔΣ αποτελούσαν: Γ. Κασσάρ πρόεδρος, Μ. Κοντοστάθης αντιπρόεδρος, ,Ν. Νικολαΐδης γεν. γραμματέας, Δ. Παρίσης ταμίας, Δ. Μαλάτης έφορος, Π. Ευσταθιάδης, Ε. Ελευθεριάδης, σύμβουλοι.
Το ποδοσφαιρικό τμήμα από το 1927 που ιδρύθηκε είχε δώσει 153 αγώνες με απολογισμό 76 νίκες, 31 ισοπαλίες και 26 ήττες. Οι 97 αγώνες έγιναν στη Νέα Ιωνία και τις γύρω σε αυτήν περιοχές και οι 36 σε επαρχία και περίχωρα Αθηνών.
Η δεύτερη ομάδα ποδοσφαίρου έδωσε 69 αγώνες (28 νίκες, 22 ισοπαλίες, 19 ήττες) και κέρδισε το περιφερειακό πρωτάθλημα Πατησίων το 1928.
Στο ποδοσφαιρικό τμήμα συμμετείχαν:
Πρώτη ομάδα: Π. Τσάκωνας, Σ.Κοσκινίδης, Μαυρίδης ΙΙ, Περβελεγγιάδης, Χ. Δανιηλίδης, Κωνσταντινίδης Ι. (αρχηγός), Λ. Γαρυφαλλάκης, Ν. Επαινετός, Θ. Σπυρίδης, Μαυρίδης ΙΙΙ, Γ. Ασλανίδης
Δεύτερη ομάδα: Ξ. Παπαδόπουλος, Δ. Μαλάττης, Σ. Τζινιέρης, Μαυρίδης Ι, Γ. Λογαρίδης, Κ. Γούναρης, Κωνσταντινίδης ΙΙ, Ν. Νικολακάκης, Α. Τορτοπίδης (αρχηγός), Α. Παχλίδης, Α. Φιλιππίδης. Αρχηγός του ποδοσφαιρικύ τμήματος ήταν ο Μ. Κωνσταντινίδης.
Το αθλητικό τμήμα: Ι. Αμπατζόγλου, Δ. Μυστιλίδης, Ε. Κυριακίδης, Ε. Ελευθεριάδης, Κ. Σουγουλιτζόγλου, Α. Φιλιππίδης Δ. Γιαλιούρης, Κ. Γλυτσός, Μ. Μωυσιάδης,
Α. Τορτοπίδης, Α. Κοσμίδης, Γ. Ανθομελίδης, Β. Βαρουτσής, Γ. Μαλαμάς, Α. Πιόκος, Σ. Χατζηιωάννου, Α. Μιτώφ, Ι. Καραϊωσηφίδης, Χ. Αμανίτης, Δ. Τσαούσογλου, κλπ
Το γυναικείο τμήμα αποτελούσαν οι: Μ. Ελευθεριάδου, Ε.Ελευθεριάδου, Ε. Γιαπλούρη, Θ. Ευθυμιάδου,Π. Ασλανίδου, Ε. Μαυρίδου, Α. Δουμάνου, Α. Γεωργιάδου, Ε. Πενλιάδου, Μ. Κουγιουμτζόγλου, Ε. Γωπού, Α. Νεοφύτου, Θ. Ορφανίδου, Ε. Γιαραμπή, Α. Σπυρίδου, Ε. Ισαακίδου, Δ. Κοντοστάθη, Σ. Σεραφειμίδου, Ε. Φερεκίδου, κλπ.
Το γυναικείο τμήμα είχε συμμετοχή στα αθλήματα του τένις, των αθλοπαιδιών, και τον κλασσικό αθλητισμό.
Βόλεϊ (πρώτη ομάδα): Ε. Κυριακίδης, Α. Πιόκος, Κ. Σουγιουλτζόγλου (αρχηγός), Ε. Ελευθεριάδης, Σ. Χατζηιωάννου και Σ. Γαβριηλίδης.
Βόλεϊ (δεύτερη ομάδα): Χ. Αμανίτης, Δ. Γιαλούρης, Β. Βαρουτζής (αρχηγός), Κ. Γλυτσός, Α. Φιλιππίδης, Ν. Μυρεσιώτης
Πρώτη ομάδα μπάσκετ: Ε. Κυριακίδης (αρχηγός), Κ. Σουγιουλτζόγλου, Ε. Ελευθεριάδης, Σ. Γαβριηλίδης, Σ. Χατζηιωάννου.
Δεύτερη ομάδα μπάσκετ: Ι. Καραϊωσηφίδης (αρχηγός), Λ. Γιαλούρης, Χ. Αμανίτης, Λ. Φιλιππίδης, Β. Βαρουτσής.
Ομάδα χάντμπολ: Ξ. Παπαδόπουλος, Β. Βαρουτσής, Χ. Αμανίτης, Σ. Γαβριηλίδης, Ι. Καραϊωσηφίδης, Σ. Χατζηϊωάννου, Δ. Γιαλούρης, Κ. Σουγιουτζόγλου, Μ. Ελευθεριάδης, Ε. Κυριακίδης (αρχηγός) και Γ. Γλυτσός.
Στο ψυχαγωγικό και εκδρομικό τμήμα, προϊστάμενος ήταν ο Γ. Μαραθάκης.
Αρχικά το γήπεδο ήταν ιδιωτικό – νοικιασμένο για μία τετραετία, αλλά με παρέμβαση του υπουργείου Πρόνοιας (επί υπουργίας Ε. Εμμανουηλίδη), απαλλοτριώθηκε έκταση δίπλα στο υπάρχον γήπεδο και με τεχνικά μέσα του Δήμου Αθηναίων (οδοστρωτήρας) έγινε η διαμόρφωσή του.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εμφάνιση σε ορισμένες περιπτώσεις των ιδίων ονομάτων αθλητών σε διαφορετικά αθλήματα, πλην των περιπτώσεων συνωνυμίας και συγγενικής σχέσης, είναι φαινόμενο που υπήρχε για πολλά χρόνια, με παράλληλες συμμετοχές των ιδίων προσώπων σε παραπάνω από ένα άθλημα, καθώς αυτά δεν είχαν τις υποχρεώσεις που έχουν δημιουργηθεί στην εποχή μας και καθιστούν σαφώς πιο δύσκολη την παρακολούθηση διαφορετικών προπονητικών προγραμμάτων. Επίσης όπως θα δούμε σε άλλες ευκαιρίες που θα έχουμε, η περιγραφή της αθλητικής δραστηριότητας της περιόδου του Μεσοπολέμου, είναι ιδιαίτερα γλαφυρή, στις μέρες μας θα την θεωρούσαμε “υπερβολική”, αλλά θα κάναμε λάθος.
Αυτό γιατί εκείνες τις εποχές δεν υπήρχε η χρήση της εικόνας, ειδικά όπως γίνεται σήμερα στα ηλεκτρονικά μέσα, με αποτέλεσμα το κενό να πρέπει να καλυφθεί από την περιγραφή, έτσι ο γραπτός λόγος γίνονταν αρκετά πλούσιος και γλαφυρός.
Στην αναφορά των ονομάτων συγχωρήστε μας αν μας εντοπίσετε να έχουμε κάνει κάποιο λάθος, αφού η κατάσταση των εφημερίδων της εποχής σε ορισμένες περιπτώσεις δεν εμφάνιζε γράμματα και σειρές με την επιθυμητή ευκρίνεια.
Κάναμε τη σέντρα με αυτή την πρώτη αναφορά στην αθλητική δράση στη Νέα Ιωνία στην περίοδο του Μεσοπολέμου, συνεπώς δεν σφυρίξαμε ακόμα τη λήξη στην παρουσίαση των σκαπανέων εκείνης της εποχής. Θα επανέλθουμε…
Το αφιέρωμα συνεχίζεται με το Β’ μέρος το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2020 και το Γ΄μέρος το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020
Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2020: Α.Ε. Ελευθερούπολης 1929: Με Μικρασιατική ρίζα σε μια διαδρομή προσφοράς μέχρι σήμερα
Σχετικά θέματα
ΠΑΟ Καλογρέζας: Η πρώτη ομάδα που διαλύθηκε από τη δικτατορία
Α.Ο. Νέας Ιωνίας: Συνεχής προσφορά στον ερασιτεχνικό αθλητισμό
A.Σ. Ποντίων 1928: «Θα εφτάμε Σύλλογον τεμέτερον»
«Ναύαρχος Βότσης»: Πολιτιστική και αθλητική δράση από το 1933 από Μικρασιάτες και Πόντιους πρόσφυγες
Αθλητική κυψέλη από το 1925: Το ert.gr στα γραφεία του Ολυμπιακού Πατρών
B.A.O.-1926: Δημιουργική διέξοδος για τους Μικρασιάτες πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη
Από το όρος του Mίμα έως τα Μέγαρα – Η Μικρασιατική από τις αλάνες του 1937 στα γήπεδα του 2018
ΑΕΚ Χαλκίδας: Η «Εφτάψυχη» ομάδα των προσφύγων και των κυνηγημένων
Ιωνικός Αστέρας Θήβας: Από τα Σώκια της Μ. Ασίας το 1908 στον προσφυγικό συνοικισμό της Θήβας
Ιωνικός Νέας Φιλαδέλφειας: To προσφυγικό σωματείο συνεχίζει την προσφορά του από το 1930
90 χρόνια ιστορίας για τον Ηρακλή Ελευσίνας – Οι Μικρασιάτες πρόσφυγες
Τριγλία Ραφήνας 1931: Η διαχρονική αθλητική και κοινωνική προσφορά των Μικρασιατών προσφύγων
Η αρχόντισσα της Πόλης στα γήπεδα της Αθήνας – Πέρα Κλουμπ με έτος ίδρυσης 1880
Aπό την Προσφυγική Ένωση Θεσσαλονίκης έως τον Μακεδονικό – 93 χρόνια ιστορίας
Συνεχίζουμε με τα πρώτα αφιερώματα του 2021
Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2021: Ψυχικό 1926: Όταν οι Μικρασιάτες πρόσφυγες ίδρυσαν αθλητικό σωματείο
Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2021: Οι πρώτες αθλητικές συγκροτήσεις των Μικρασιατών προσφύγων στο συνοικισμό του Κοπανά
Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2021: Από το 1926 έως σήμερα: Προποντίδα Χαλκίδας η ομάδα των Μικρασιατών προσφύγων
Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2021: Οι αθλητικές συγκροτήσεις Αρμενίων και Μικρασιατών προσφύγων στο Δουργούτι του Μεσοπολέμου
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος