Τίμησαν τους αθλητές που έπεσαν τον πόλεμο του 1940 και στην κατοχή

Με αφορμή την 28η Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε με τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων για την πανδημία, το απόγευμα της Τρίτης 26/10/2021 στην αίθουσα εκδηλώσεων του γηπέδου «Γ. Καμάρας» στη Ριζούπολη, η εκδήλωση με θέμα «Το ποδόσφαιρο στον πόλεμο του 1940 και στην κατοχή», με οργανωτή το σύλλογο «Επίσκυρον» και χορηγό επικοινωνίας τον Απόλλωνα Σμύρνης.

Παράλληλα έγινε και προβολή αρχειακού υλικού. Στο πάνελ βρέθηκαν ο πρόεδρος του «Επίσκυρον» και παλαίμαχος ποδοσφαιριστής και συνδικαλιστής του ΠΣΑΠ Νίκος Μάλλιαρης και οι δημοσιογράφοι – συγγραφείς Γιάννης Γεωργάκης και Νάσος Μπράτσος.

Τίμησαν τους αθλητές που έπεσαν τον πόλεμο του 1940 και στην κατοχήΑξίζει να σημειωθεί ότι ήταν η πρώτη εκδήλωση – συζήτηση μέσα σε χώρο αθλητικών εγκαταστάσεων, συνολικά για τη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο, αφού μέχρι τώρα είχαν προηγηθεί μόνο αγωνιστικές δράσεις σε συγκεκριμένες περιοχές που δοκιμάστηκαν στην κατοχή, όπως αγώνες τιμής & μνήμης για το Μπλόκο της Καλογρέζας, τις εκτελέσεις στην Καισαριανή και τα Ολοκαυτώματα στα Ανώγεια και το Δίστομο, γεγονός που καταγράφεται στην ιστορία του Απόλλωνα Σμύρνης, ως ιδιαίτερα τιμητικό και μάλιστα σε μία χρονιά που συμπλήρωσε 130 χρόνια ζωής και δράσης.Τίμησαν τους αθλητές που έπεσαν τον πόλεμο του 1940 και στην κατοχήTo παρόν έδωσαν παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές, εκπρόσωποι μαζικών φορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τίμησαν τους αθλητές που έπεσαν τον πόλεμο του 1940 και στην κατοχήΤην εκδήλωση που συντόνισε ο επικεφαλής του «Επίσκυρον» Νίκος Μάλλιαρης, τίμησαν με την παρουσία τους ο πρόεδρος του ερασιτέχνη Απόλλωνα Σμύρνης Παναγιώτης Καταβέλος, τα μέλη του Δ.Σ. Μιχαήλ Τσάλιος, Κωνσταντίνος Χαραλαμπίδης, Σπύρος Νίντζης, Μάνος Δημητρίου, Βαγγέλης Ζαρδής, Βαγγέλης Λαμπρινός, Πόλυς Αφρουδάκης, οι βετεράνοι ποδοσφαιριστές του συλλόγου Μάριος Σκούρας, Κώστας Βρεττός, Βασίλης Μαστρακούλης, Κώστας Παπαγεωργίου, Χρήστος Αρδίζογλου, Νίκος Σιμιγδαλάς, Νίκος Βενεδίκης, Γιάννης Γεωργάρας, ο πρόεδρος του Δ.Σ του δήμου Αθηναίων Χρήστος Τεντόμας, η αντιδήμαρχος Ν. Ιωνίας Γκέλυ Σακάλογλου, η εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών και φίλων της ΕΠΟΝ Αφροδίτη Ράλλη, ο πρόεδρος του ΙΔΕΑΔ Ανδρέας Μαλάτος, ο πρόεδρος του συνδέσμου φιλάθλων του Απόλλωνα «Αναγέννηση» Αριστογείτονας Κουρκουτάς, ο βετεράνος διαιτητής Βαγγέλης Γιαννακουδάκης καθώς επίσης οι Κλάρας Ελευθέριος, Χότζογλου Χριστόδουλος, Λεκάκης Ανδρέας, Ανδρουλάκης Μάνος, Γιαννούκος Γιάννης, Σαριδάκης Σπυρίδων, Αραβανής Σπύρος, Σιάτρας Γιώργος, Νάτσινας Στάθης.

Τίμησαν τους αθλητές που έπεσαν τον πόλεμο του 1940 και στην κατοχήΜήνυμα συμπαράστασης και ενίσχυσης του αγώνα του έστειλε το Εθνικό Συμβούλιο διεκδίκησης αποζημιώσεων από τη Γερμανία για τις καταστροφές που προκάλεσαν στον ελληνικό λαό, το οποίο είχαν ιδρύσει οι αείμνηστοι Μανόλης Γλέζος και Απόστολος Σάντας και άλλοι αγωνιστές.

Τίμησαν τους αθλητές που έπεσαν τον πόλεμο του 1940 και στην κατοχήAνακοίνωση του Γ.Σ. Απόλλων Σμύρνης

«Πραγματοποιήθηκε, χθες 26/10/2021, η προγραμματισμένη εκδήλωση με θέμα «ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ 1940 ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ», την οποία οργάνωσε το σωματείο «ΕΠΙΣΚΥΡΟΝ” και φιλοξενήθηκε στην Αίθουσα Τροπαίων του Γ.Σ. Απόλλων Σμύρνης. Την εκδήλωση προλόγισε ο τέως Πρόεδρος του ΠΣΑΠ Νίκος Μάλλιαρης και ομιλητές ήταν οι δημοσιογράφοι Γιάννης Γεωργάκης και Νάσος Μπράτσος.

Τίμησαν τους αθλητές που έπεσαν τον πόλεμο του 1940 και στην κατοχήΟ πρώτος αναφέρθηκε στη κατάσταση που επικρατούσε στο Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό, γενικότερα, στα χρόνια της φασιστικής και ναζιστικής περιόδου και κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, καθώς και στη συμμετοχή επώνυμων και ανώνυμων Ελλήνων αθλητών στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940 – 1941.

Ο δεύτερος παρουσίασε στιγμές από την πρωτόβουλη λαϊκή αθλητική δραστηριότητα, η οποία ήταν συχνά συνδεδεμένη με μικρές και μεγάλες πράξεις αντίστασης κατά των κατακτητών, στη διάρκεια της κατοχής, τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο. Οι ομιλίες, πλούσιες σε άγνωστα περιστατικά και πλαισιωμένες με σπάνιο αρχειακό και φωτογραφικό υλικό, κράτησαν αμείωτη μέχρι τέλους την προσοχή και το ενδιαφέρον των παρευρεθέντων, μεταξύ των οποίων ήταν ο Αντιδήμαρχος Αθηναίων Χρ.Τεντόμας, ο Πρόεδρος και πολλά μέλη του Δ.Σ. του Γ.Σ, Απόλλων Σμύρνης, ο Πρόεδρος του ΙΔΕΑΔ Α. Μαλάτος και της ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ Αρ. Κουρκουτάς καθώς και πολυμελής αντιπροσωπεία του Συλλόγου Παλαιμάχων Ποδοσφαιριστών του Απόλλων με επικεφαλής τον πρόεδρο Βασίλη Μαστρακούλη.

Επακολούθησε σύντομη παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα του Κ. Χαραλαμπίδη, ο οποίος υπογράμμισε ότι εκδηλώσεις με τέτοιο περιεχόμενο είναι απόλυτα συμβατές με την «κουλτούρα» αυτού του Σωματείου, το οποίο θα ήταν αδιανόητο να αρνηθεί να την φιλοξενήσει στο «σπίτι» του. Η εκδήλωση έκλεισε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής στην μνήμη των αθλητών που έπεσαν στον Πόλεμο και την Αντίσταση».

Σχετικά θέματα:

Το ποδόσφαιρο στον πόλεμο του 1940 και στην κατοχή

«12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα ελεύθερη» – Ποδόσφαιρο και Εθνική Αντίσταση

Ενωμένοι Παναθηναϊκοί και ΑΕΚτζήδες στην κατοχική Αθήνα

“Εθνική Αντίσταση και ποδόσφαιρο” στις εκδηλώσεις για το Μπλόκο της Καλογρέζας

Όταν τιμήθηκαν οι 200 της Καισαριανής με ποδοσφαιρικό αγώνα

Καισαριανή: Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις για τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές την Πρωτομαγιά του 1944

Τιμήθηκαν τα “γελαστά παιδιά” των γηπέδων που έδωσαν τη ζωή τους στα κατοχικά χρόνια

Έσπερος Καλλιθέας: Το αστέρι του φώτισε μέσα στα δύσκολα χρόνια της κατοχής

Τρίτων: Ιδρύεται στον απόηχο του κατοχικού λιμού το 1942 – Συνεχής προσφορά στον αθλητισμό

“Οδός Ιβάνωφ”: Μία ονοματοδοσία που επιβάλλεται να γίνει

Αριστοτέλης Φλώρινας: Από την κατοχική χρονιά του 1941 συνεχής προσφορά σε Πολιτισμό & Αθλητισμό

H συγκλονιστική ιστορία του Heinz Steyer – O Γερμανός που εκτέλεσαν οι ναζί στην Ηλεία

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος