Ζιλ Ντασέν – 31 Μαρτίου 2008

Το Αρχείο της ΕΡΤ, με αφορμή τα 10 χρόνια από το θάνατο του του Ζιλ Ντασέν (31/3/2008), ψηφιοποίησε και σας προτείνει την εκπομπή:

ΟΙ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΑ

ΖΙΛ ΝΤΑΣΕΝ
(video)

Νέο
Σειρά εκπομπών στην οποία ο Φρέντυ Γερμανός παρουσιάζει μια ανθολογία από παλαιότερες εκπομπές του. Στο συγκεκριμένο επεισόδιο θυμάται τη συνάντηση του με τον Ζιλ Ντασέν στην εκπομπή «Το πορτρέτο της Πέμπτης», που προβλήθηκε το 1978, με αφορμή τα 21 χρόνια του στην Ελλάδα.

Ο γνωστός σκηνοθέτης ανασύρει από τη μνήμη του σημαντικές στιγμές της καριέρας του. Στην παρέα προστίθεται η σύζυγός του Μελίνα Μερκούρη και μαζί θυμούνται τη γνωριμία τους στο Φεστιβάλ των Καννών, αλλά και πολλές στιγμές της κοινής καλλιτεχνικής τους πορείας. Αναφέρονται στη γνωριμία τους με το Νίκο Καζαντζάκη και στα γυρίσματα της ταινίας «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται». Την παρέα συμπληρώνουν ο Γιάννης Ταβλάς, πρόεδρος του χωριού Κριτσά της Κρήτης την εποχή που γυρίστηκε η συγκεκριμένη ταινία, αλλά και ο Γιώργος Ζαμπέτας, ο οποίος αποκαλύπτει άγνωστα περιστατικά από τη συνεργασία του μαζί τους. Επίσης, η Αλέκα Κατσέλη, μέσα από το ηχογραφημένο μήνυμα της που ακούγεται στην εκπομπή, αναπολεί ευχάριστες αναμνήσεις της με το ζευγάρι.
Προβάλλεται τέλος βίντεο με το τραγούδι «Τα παιδιά του Πειραιά» σε κινούμενα σχέδια, από την ταινία του Ζιλ Ντασέν «Ποτέ την Κυριακή», για το οποίο ο Μάνος Χατζιδάκις τιμήθηκε με ΟΣΚΑΡ, ενώ η Μελίνα Μερκούρη ερμηνεύει τα τραγούδια «Σε πότισα ροδόσταμο», από την ταινία «Φαίδρα» και «Η όπερα της πεντάρας» από την ομότιτλη παράσταση.

Σκηνοθετική επιμέλεια: Στέλιος Ράλλης
Παραγωγή: 1993

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος