Παρά την μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλαν το Σάββατο οι κολυμβητές μας στους τελικούς που μετείχαν, δεν κατάφεραν να ανέβουν στο βάθρο των μεταλλίων στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στο Λονδίνο.
Συγκινητική η Νόρα Δράκου που βελτίωσε κατά ένα δευτερόλεπτο το πανελλήνιο ρεκόρ με χρόνο 28:00΄΄ στα 50μ. ύπτιο, όμως έμεινε στην 4η θέση του τελικού, ενώ ο Απόστολος Χρήστου στον τελικό των 200μ. ύπτιο κατέλαβε την 5η θέση με χρόνο 1:58:87΄΄.
Η Νόρα Δράκου 40 λεπτά αργότερα έκανε ακόμη μία εξαιρετική κούρσα στα ημιτελικά των 50μ. ελεύθερο και με 25.06 πήρε την πρόκριση για ακόμη έναν τελικό.
Νικήτρια, όπως το 2014 στο Βερολίνο, ήταν η Βρετανή Φραντσέσκα Χάλσαλ με 27.57 (ρεκόρ αγώνων), δεύτερη η Δανή Μίε Νίλσεν με 27.77 και τρίτη η Βρετανή Τζόρτζια Ντέιβις με 27.87. Η Δράκου κατέβηκε στα 28.00, βελτίωσε το 28.01 που είχε σημειώσει πέρυσι (5 Αυγούστου 2015) στο Παγκόσμιο του Καζάν, αλλά έμεινε με την πικρή γεύση της τέταρτης θέσης,
Από μία άλλη άποψη βέβαια, αυτό που πέτυχε σήμερα η 24χρονη πρωταθλήτρια είναι μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα. Μέσα σε 45 λεπτά έδωσε μία τιτάνια μάχη για ένα μετάλλιο στα 50μ. ύπτιο και εξασφάλισε την πρόκριση για τον τελικό των 50μ. ελεύθερο, καθώς πήρε την έβδομη θέση των ημιτελικών με 25.06, “αγγίζοντας” μάλιστα το ατομικό της ρεκόρ (25.05 από το 2012). Φυσικό κι επόμενο τα συναισθήματά της να είναι λίγο μπερδεμένα μετά την ολοκλήρωση των προσπαθειών της. «Το ήθελα πολύ το μετάλλιο. Το ήθελα και πιστεύω ότι μπορούσα. Ήμουν λίγο άτυχη, ήταν πολύ γρήγορος τελικός. Γενικά έχω μία σταθερότητα σε Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα, είμαι μέσα στους τελικούς, αλλά μου λείπει το μετάλλιο. Αυτό μόνο με στενοχώρησε», δήλωσε η Δράκου, προσπαθώντας ακόμη να ελέγξει τα συναισθήματά της.
«Έκανα ό,τι μπορούσα, ίσως μπορούσα να πάω στο 27.90-27.95, αλλά ούτε αυτό θα μου έδινε μετάλλιο. Για την πίεση που είχα και όλα αυτά που ένιωθα πριν την κούρσα, νομίζω ότι ήταν πολύ καλό”, πρόσθεσε η αθλήτρια του Άκη Οικονόμου, διευκρινίζοντας ότι “… δεν αγχώθηκα τόσο, όσο αισθανόμουν μια ανυπομονησία να τερματίσω μέσα στην τριάδα. Επειδή γενικά τα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα τη χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων είναι λίγο πιο εύκολα, πίστευα ότι αυτή ήταν η ευκαιρία μου».
Τη στιγμή που έλεγε αυτά τα λόγια, οριστικοποιήθηκε η πρόκρισή της στον τελικό των 50μ. ελεύθερο, με τη διεξαγωγή και της δεύτερης ημιτελικής σειράς. «Δεν ξέρω αν πρέπει να είμαι ευχαριστημένη ή στενοχωρημένη. Πάντα προσπαθώ στους μεγάλους αγώνες, πάντα θέλω να δίνω τον καλύτερο εαυτό μου. Το καλύτερό μου αυτή τη φορά δεν ήταν το μετάλλιο, δεν πειράζει, κάποτε θα μου το δώσει κι αυτό ο Θεός», κατέληξε η Δράκου.
Στον τελικό των 50μ. ελεύθερο, που θα γίνει την Κυριακή στις 18:02, πέρασαν ακόμη οι Φραντσέσκα Χάλσαλ (Μ.Βρετανία, 24.21), Ρανόμι Κρομοβιτζότζο (Ολλανδία, 24.37), Άννα Σανταμάν (Γαλλία, 24.83), Ζανέτ Ότεσεν (Δανία, 24.93), Γιούλια Χιτράγια (Ουκρανία, 25.05), Τερέζ Αλσχάμαρ (Σουηδία, 25.05) και Σίλβια Ντι Πιέτρο (Ιταλία, 25.09).
Πέμπτος ο Χρήστου
Την πέμπτη θέση στα 200μ. ύπτιο κατέλαβε ο Απόστολος Χρήστου, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κολύμβησης που διεξάγεται στο Λονδίνο. Όπως συνέβη και στα 100μ., ο 20χρονος αθλητής του Ολυμπιακού πήγε στον τελικό σαφώς πιο αργά σε σχέση με τον ημιτελικό και τερμάτισε σε 1:58.87. Ακόμη πάντως κι αν επαναλάμβανε το χθεσινό 1:57.41, δεν θα ανέβαινε στο βάθρο, καθώς ο Πολωνός Ράντοσλαβ Καβέτσκι πήρε τον τρίτο συνεχόμενο ευρωπαϊκό του τίτλο με 1:55.98, ακολουθούμενος από τον Ισραηλινό Γιάκοβ Γιαν Τουμάρκιν (1:56.97) και τον Λιθουανό Ντάνας Ράπσις (1:57.22).
Το μετάλλιο που δεν ήρθε σήμερα για την Ελλάδα, ούτε από τον Χρήστου ούτε από τη Νόρα Δράκου, μπορεί να φέρει την Κυριακή ο Κριστιάν Γκολομέεβ, ο οποίος με χρόνο 21.89 προκρίθηκε με την τρίτη καλύτερη επίδοση στον τελικό των 50μ. ελεύθερο. Ο Οδυσσέας Μελαδίνης στο ίδιο αγώνισμα ήταν 12ος με 22.37.
Ο Χρήστου απέδωσε στην κούραση από τις πολλές κούρσες (έχει φτάσει τις δέκα στο Λονδίνο) τη σημερινή επίδοσή του. “Ήταν πολύ δύσκολος τελικός, εγώ έκανα ό,τι μπορούσα και είμαι ικανοποιημένος, παρόλο που η επίδοσή μου είναι ανεβασμένη σε σχέση με χθες. Ίσως δεν έκανα καλή διαχείριση δυνάμεων, πιο πολύ όμως στο 100άρι., γιατί στα 200μ. χθες δεν είχα περιθώρια, κολυμπώντας από την όγδοη διαδρομή (σ.σ. στον ημιτελικό). Γενικά όμως πιστεύω πως ήταν μία πολύ καλή διοργάνωση για μένα”, τόνισε ο 20χρονος αθλητής του Ολυμπιακού, ο οποίος θα επιστρέψει στην Αθήνα με το χάλκινο μετάλλιο από τα 100μ. ύπτιο, ενώ έχει αύριο και τα 4Χ100μ. μικτή ομαδική.
Την Κυριακή «φουλάρει» για μετάλλιο ο Γκολομέεβ
Ο Κριστιάν Γκολομέεβ απέδειξε ότι δικαίως θεωρείται ένα από τα φαβορί για κατάκτηση μεταλλίου στα 50μ. ελεύθερο, καθώς πέρασε τρίτος στον αυριανό (18:07) τελικό με 21.89, μόλις δύο εκατοστά του δευτερολέπτου μακριά από το δικό του πανελλήνιο ρεκόρ. Ταχύτερος όλων στους ημιτελικούς ήταν ο “χρυσός” Ολυμπιονίκης και μεγάλο φαβορί του αγωνίσματος, ο Γάλλος Φλοράν Μανοντού (21.64), και ακολούθησαν ο Βρετανός Μπέντζαμιν Πράουντ (21.84), ο Γκολομέεβ, ο Φινλανδός Αρι-Πέκα Λιουκόνεν (21.92), ο Ουκρανός Άντρι Γκοβόροφ (επίσης 21.92), ο Ούγγρος Κρίστιαν Τάκατς (22.09), ο Ρουμάνος Νόρμπερτ Τραντραφίρ (22.12) και ο Ιταλός Λούκα Ντότο (22.17). Ο Οδυσσέας Μελαδίνης κατετάγη 12ος με 22.37, ενώ έκπληξη αποτέλεσε ο αποκελισμός του Πολωνού Κόνραντ Τσέρνιακ, ο οποίος πάντως λίγα λεπτά νωρίτερα είχε κολυμπήσει στον τελικό των 100μ. πεταλούδα, κατακτώντας μάλιστα το ασημένιο μετάλλιο.
Απόλυτα ικανοποιημένος και αισιόδοξος για μία θέση στο βάθρο, εμφανίστηκε ο Κριστιάν Γκολομέεβ αμέσως μετά τον ημιτελικό. “Έκανα μία καλή κούρσα, πολύ κοντά στο πανελλήνιο ρεκόρ, πέρασα τρίτος και αύριο πλέον θα δείξει σε τι κατάσταση θα είμαι. Ελπίζω να μου βγει μια καλή κούρσα. Το 50άρι χρειάζεται και λίγη τύχη για να σου βγουν όλα σωστά. Αν τα καταφέρω, ίσως να έρθει και ένα μετάλλιο”, δήλωσε ο 23χρονος πρωταθλητής, που προκρίθηκε για τρίτη φορά στην καριέρα του σε τελικό Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος (τέταρτος το 2012, έβδομος το 2014), ενώ ήταν φιναλίστ και στο περσινό Παγκόσμιο του Καζάν. Του επισημάναμε ότι, τόσο στο Βερολίνο όσο και στο Καζάν, ήταν λίγο πιο αργός στον τελικό σε σχέση με τον χρόνο του την προηγούμενη ημέρα. “Αυτό με ανησυχεί”, παραδέχθηκε. “Δεν θέλω να πάω πιο αργά αύριο. Δεν νιώθω άγχος, δεν ξέρω γιατί συμβαίνει αυτό”. Όσο για τα προγνωστικά, ο Γκολομέεβ θεωρεί ότι πέραν του Μανοντού, οι υπόλοιποι βρίσκονται πολύ κοντά και όλα θα κριθούν στις λεπτομέρειες.
Για τον Οδυσσέα Μελαδίνη, η διοργάνωση στο Λονδίνο είχε ουσιαστικά τελειώσει από την πρώτη ημέρα, καθώς δεν κατάφερε να διαχειριστεί ψυχολογικά τη μέτρια εμφάνισή του στα 4Χ100μ. ελεύθερο, θεωρώντας εαυτόν υπεύθυνο για την απώλεια ενός μεταλλίου. Η παρθενική παρουσία του σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ολοκληρώθηκε με τη 12η θέση των 50μ. ελεύθερο, που δεν στάθηκε όμως ικανή να τον παρηγορήσει. “Μετά το 100άρι, προσπάθησα να βγάλω ό,τι καλύτερο μπορούσα σε αυτή την χάλια κατάσταση στην οποία βρίσκομαι. Δυστυχώς έτσι είναι ο αθλητισμός και ιδιαίτερα η κολύμβηση. Μπορεί να τα κάνεις όλα και να μη σου βγούνε σωστά. Από δω και πέρα θα δω τι έκανα λάθος και συνεχίζω για να πετύχω ό,τι καλύτερο μπορώ στο Ρίο. Είναι το άθλημα τέτοιο, σε ξενερώνει, αλλά πάλι βρίσκεις όρεξη και τα κάνεις όλα από την αρχή”, υπογράμμισε ο αθλητής του Πανσερραϊκού.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ2, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος