Ανοίγει η αυλαία του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος πόλο στο Βελιγράδι

Με τη συμμετοχή και της Ελλάδας που ευελπιστεί να ανέβει, όπως και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Καζάν, στο βάθρο των μεταλλίων αρχίζει την Κυριακή 10 Ιανουαρίου το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα υδατοσφαίρισης, με τη νέα διευρυμένη του μορφή με την ΕΡΤ να είναι παρούσα και σε αυτό το σημαντικό αθλητικό γεγονός. Πρώτος αγώνας για την εθνική μας ομάδα ανδρών την Δευτέρα 11/1 (21:15, ΕΡΤ2), ενώ η εθνική γυναικών αντιμετωπίζει την Κυριακή 10/1 (12:00 μ.) την Πορτογαλία.

Δεκαέξι εθνικές ομάδες ανδρών και δώδεκα γυναικών θα αγωνιστούν τις επόμενες δύο εβδομάδες στη σερβική πρωτεύουσα, με την Ελλάδα να είναι παρούσα και στα δύο τουρνουά. Λίγους μήνες μετά την εντυπωσιακή επιστροφή της στην ελίτ, με την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο Παγκόσμιο του Καζάν, η εθνική ανδρών θέλει να «σπάσει» τη δυσμενή παράδοση που την κυνηγάει στην κορυφαία διοργάνωση της «Γηραιάς Ηπείρου» και να ανέβει -για πρώτη φορά στην ιστορία της- στο βάθρο των νικητών. Για την εθνική γυναικών, το φετινό Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα αποτελεί τον πρώτο σημαντικό σταθμό μίας νέας εποχής, με τον Σάκη Κεχαγιά πλέον στην τεχνική ηγεσία αντί του Γιώργου Μορφέση, ο οποίος καθοδήγησε το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα στα προηγούμενα τρία Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, κατακτώντας δύο ασημένια μετάλλια.
Το φετινό Ευρωπαϊκό επέχει και θέση ηπειρωτικού προολυμπιακού τουρνουά, δίνοντας από ένα εισιτήριο για το Ρίο ντε Τζανέιρο. Το θέμα δεν απασχολεί βεβαίως την εθνική ανδρών, η οποία μαζί με Σερβία και Κροατία έχουν εξασφαλίσει από πέρυσι θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στις γυναίκες την πρόκριση θα πάρει η πρωταθλήτρια Ευρώπης, κατόρθωμα που φαντάζει μακρινό για την ελληνική ομάδα, η οποία πιθανότατα θα έχει τη δεύτερη (και τελευταία) ευκαιρία της στο προολυμπιακό της Ολλανδίας, τον Μάρτιο.
Με την αύξηση των ομάδων που συμμετέχουν στην τελική φάση (16 από 12 στους άνδρες και 12 από 8 στις γυναίκες), αλλάζει και το σύστημα διεξαγωγής της διοργάνωσης. Στους άνδρες μετά την Α΄ φάση (τέσσερις όμιλοι), όλες οι ομάδες πάνε στα νοκ-άουτ παιχνίδια και προχωρούν έτσι ως το τέλος. Στις γυναίκες έχουν σχηματιστεί δύο όμιλοι των έξι ομάδων, με τους τέσσερις πρώτους κάθε ομίλου να προκρίνονται στα προημιτελικά.
Ακολουθώντας το δόγμα «ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει», ο Θοδωρής Βλάχος επέλεξε για το Βελιγράδι την ίδια 13άδα που κατέκτησε την τρίτη θέση στο Παγκόσμιο του Καζάν, με μοναδική (εσωτερική) αλλαγή ότι ο Στέφανος Γαλανόπουλος προορίζεται αυτή τη φορά για τη θέση του βασικού τερματοφύλακα, αντί του Κώστα Φλέγκα. Οι υπόλοιποι διεθνείς είναι οι Μανώλης Μυλωνάκης, Γιώργος Δερβίσης, Κώστας Γεννηδουνιάς, Γιάννης Φουντούλης, Κυριάκος Ποντικέας, Χρήστος Αφρουδάκης, Βαγγέλης Δελακάς, Κώστας Μουρίκης, Χριστόδουλος Κολόμβος, Αλέξανδρος Γούνας και Άγγελος Βλαχόπουλος.
Η εθνική μετέχει στον Δ΄ όμιλο και θα αντιμετωπίσει κατά σειρά την Ουγγαρία (Δευτέρα 11/1, 21:15 ώρα Ελλάδας), την Τουρκία (Τετάρτη 13/1, 16:45) και τη Ρωσία (Παρασκευή 15/1, 21:15). Όπως γίνεται αντιληπτό, η πρωτιά του ομίλου λογικά θα κριθεί στο εναρκτήριο παιχνίδι με τους ανανεωμένους Μαγυάρους, σε κάθε περίπτωση όμως η ελληνική ομάδα, μετά από ένα λιγότερο ή περισσότερο βατό ματς στη φάση των «16» (με τον τρίτο ή τον τέταρτο του Γ΄ ομίλου), θα έχει μπροστά της έναν πολύ δύσκολο προημιτελικό, με αντίπαλο μία εκ των φιναλίστ του Καζάν, ήτοι Σερβία ή Κροατία. Εξυπακούεται ότι κανείς δεν θέλει να βρει μπροστά του την πανίσχυρη πρωταθλήτρια κόσμου, κάτοχο του ευρωπαϊκού τίτλου και οικοδέσποινα Σερβία, αλλά και οι Κροάτες, παρά το γεγονός ότι έχουν κάποιες απουσίες λόγω τραυματισμών, είναι εξαιρετικά δυνατοί.
Η εθνική γυναικών μπαίνει στη μάχη του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ως αουτσάιντερ, δείχνοντας να βρίσκεται σε χαμηλότερο επίπεδο από τις άλλες πέντε παραδοσιακές δυνάμεις (Ισπανία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Ιταλία, Ρωσία). Ο Σάκης Κεχαγιάς, που ήταν παρών ως βοηθός του Μορφέση στα ασημένια μετάλλια του 2010 και του 2012, προσπαθεί να περάσει καινούργια στοίχεια στην ελληνική ομάδα και να τονώσει την αυτοποίθηση των παικτριών, αλλά τα ως τώρα δείγματα δεν είναι ενθαρρυντικά. Επιπλέον, ο νέος ομοσπονδιακός τεχνικός δεν θα έχει στη διάθεσή του την πρώτη σκόρερ της εθνικής στο Παγκόσμιο του Καζάν, τη Στεφανία Χαραλαμπίδη, η οποία (όπως και η δίδυμη αδελφή της Ιωάννα) έχουν υποχρεώσεις στο κολέγιο που σπουδάζουν στις ΗΠΑ. Τις θέσεις τους στη 13άδα πήραν η -πρωτάρα σε μεγάλη διοργάνωση- Ιωάννα Χυδηριώτη και η Βασιλική Διαμαντοπούλου, ενώ οι υπόλοιπες της αποστολής είναι οι Έλενα Κούβδου, Χριστίνα Τσουκαλά, Μαργαρίτα Πλευρίτου, Άλκηστη Αβραμίδου, Αλεξάνδρα Ασημάκη, Αντιγόνη Ρουμπέση, Χριστίνα Κότσια, Φιλιώ Μανωλιουδάκη, Ελευθερία Πλευρίτου, Ελένη Ξενάκη και Χρυσή Διαμαντοπούλου.
Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα βρίσκεται στον 1ο και πιο δύσκολο όμιλο, όπου θα αντιμετωπίσει κατά σειρά τις Πορτογαλία (Κυριακή 10/1, 12:00 ώρα Ελλάδας), Ουγγαρία (Τρίτη 12/1, 16:45), Ρωσία (Πέμπτη 14/1, 16:45), Τουρκία (Σάββατο 16/1, 13:30) και Ολλανδία (Δευτέρα 18/1, 16:45). Η εθνική λογικά δεν θα έχει πρόβλημα να νικήσει Πορτογαλία και Τουρκία και να μπει στην οκτάδα, θέλει όμως να αποφύγει και την τέταρτη θέση, που λογικά θα τη φέρει αντιμέτωπη στα προημιτελικά με την κάτοχο του τίτλου Ισπανία, η οποία μαζί με τη φιναλίστ του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ολλανδία φαντάζουν ως τα φαβορί της διοργάνωσης.
Όλοι οι αγώνες του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος θα διεξαχθούν στην αχανή «Kombank Arena», εκεί όπου το 2005 η εθνική ομάδα μπάσκετ είχε αναδειχθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης, νικώντας στον τελικό του Ευρωμπάσκετ τη Γερμανία. Οι Σέρβοι μετέτρεψαν προσωρινά στην εγκατάσταση σε κλειστό κολυμβητήριο και περιμένουν να γεμίσει με 12.000 θεατές στα ματς της ανδρικής ομάδας της χώρας, ιδιαίτερα στην τελική φάση της διοργάνωσης.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ

Το πρώτο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα υδατοσφαίρισης διεξήχθη το 1926 στη Βουδαπέστη, παράλληλα με το αντίστοιχο της κολύμβησης και των καταδύσεων. Τα αθλήματα της πισίνας (μαζί με τη συγχρονισμένη κολύμβηση, που προστέθηκε αργότερα στο πρόγραμμα) συμβάδισαν μέχρι το 1999, οπότε η LEN αποφάσισε να διεξάγει χωριστά τις διοργανώσεις της υδατοσφαίρισης. Από το 1987 εντάχθηκε στο πρόγραμμα και το γυναικείο πόλο, το πρώτο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του οποίου είχε διεξαχθεί ανεξάρτητα, δύο χρόνια νωρίτερα (1985), στο Όσλο. Το Βελιγράδι θα φιλοξενήσει για δεύτερη φορά τη διοργάνωση, δέκα χρόνια μετά το 2006.
Στους άνδρες, η Ουγγαρία ήταν η κυρίαρχος ως το 1999, έχοντας κατακτήσει δώδεκα τίτλους. Από τη χαραυγή της νέας χιλιετίας τα “σκήπτρα” πήραν οι χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, που έχουν έκτοτε μονοπωλήσει την κορυφή: τρεις φορές η Σερβία, δύο η Σερβία/Μαυροβούνιο (ως ενιαίο κράτος) και από μία η Κροατία και το Μαυροβούνιο.
Στις γυναίκες αντίστοιχα, πολυνίκης είναι η Ιταλία με πέντε τρόπαια, ακολουθούμενη από την Ολλανδία που έχει τέσσερα (τελευταίο εκ των οποίων το 1993) και τη Ρωσία με τρία.
Η Ελλάδα εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το 1970 στη Βαρκελόνη, όπου η εθνική ανδρών κατετάγη δέκατη. Απουσίασε από τη Βιέννη το 1974 και από το 1977 μετέχει αδιαλείπτως στην τελική φάση του θεσμού, ενώ από το 1989 μόνιμο “παρών” δίνει και η εθνική γυναικών. Η τελευταία έχει χαρίσει στη χώρα μας και τα μοναδικά της μετάλλια στο θεσμό, ανεβαίνοντας στο δεύτερο σκαλί του βάθρου το 2010 στο Ζάγκρεμπ (έχασε 11-6 στον τελικό από τη Ρωσία) και το 2012 στο Αϊντχόφεν (ηττήθηκε 13-10 από την Ιταλία). Σε ό,τι αφορά τους άνδρες, η καλύτερη παρουσία της εθνικής ήταν το 1999 στη Φλωρεντία, όπου κατέλαβε την τέταρτη θέση χάνοντας στον «μικρό τελικό» με 7-6 από την Ιταλία, ενώ δύο χρόνια αργότερα στη Βουδαπέστη, αν και ολοκλήρωσε αήττητη την πρώτη φάση, η ελληνική ομάδα ηττήθηκε στον προημιτελικό πάλι από την Ιταλία (και μάλιστα με το ίδιο σκορ, 7-6), δεχόμενη γκολ στην εκπνοή της αναμέτρησης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος