Ιρανή ορειβάτης τράβηξε την παγκόσμια προσοχή καθώς αγωνίστηκε σε διεθνή εκδήλωση χωρίς την υποχρεωτική μαντίλα της χώρας της. Η Ελνάζ Ρεκαμπί έφυγε από τη Νότια Κορέα για το Ιράν νωρίς την Τρίτη, δήλωσαν οι αρχές και στις δύο χώρες, μετά την αναρρίχηση σε διαγωνισμό στη Σεούλ το Σαββατοκύριακο.
Η επιστροφή της έχει προκαλέσει φόβους για την ασφάλειά της από ακτιβιστές και οργανώσεις για τα δικαιώματα, με τη χώρα να βρίσκεται υπό τη μέγγενη μιας θανατηφόρας καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που προκλήθηκαν από τον θάνατο μιας νεαρής γυναίκας σε νοσοκομείο τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθικής.
Το χιτζάμπ έχει γίνει το επίκεντρο κοινωνικών αναταραχών που έχουν κατακλύσει το έθνος, οδηγούμενοι από γυναίκες που διαμαρτύρονται ενάντια στους αυστηρούς περιορισμούς στη συμπεριφορά και την εμφάνισή τους που επιβλήθηκαν από τις αρχές της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Η Ρεκάμπι δεν φόρεσε χιτζάμπ στον τελικό της Κυριακής στο Πρωτάθλημα Ασίας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αθλητικής Αναρρίχησης, στο οποίο τερμάτισε τέταρτη. Τα βίντεο δείχνουν τη Ρεκάμπι, 33 ετών, να φορά μια κορδέλα με τα μαλλιά της δεμένα στην αλογοουρά.
Δεδομένου ότι οι αθλήτριες από το Ιράν φορούν πάντα χιτζάμπ ενώ αγωνίζονταν στο εξωτερικό και η Ρεκάμπι το είχε κάνει στο παρελθόν η ίδια, αυτό που φαινόταν ως μια τολμηρή πολιτική δήλωση έγινε ευρέως αντιληπτό από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης και τους Ιρανούς παρατηρητές.
Το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Ιράν με έδρα τη Νέα Υόρκη το χαρακτήρισε «γενναίο», ενώ η Διεθνής Αμνηστία είπε ότι οι ενέργειες του Ρεκάμπι ήταν «θαρραλέες», προσθέτοντας ότι άλλοι που έκαναν παρόμοιες πράξεις αντιμετώπισαν «σοβαρές συνέπειες» στο Ιράν.
Αλλά την Τρίτη, ένα μήνυμα που δημοσιεύτηκε στον λογαριασμό της στο Instagram ήταν απολογητικό, λέγοντας ότι δεν φορούσε χιτζάμπ ενώ αγωνιζόταν λόγω προβλημάτων που προκλήθηκαν από «ακατάλληλο χρονοδιάγραμμα και ένα ξαφνικό κάλεσμα να μετάσχω στον αγώνα και να σκαρφαλώσω».
Το μήνυμα, γραμμένο στα Φαρσί, πρόσθεσε επίσης ότι ο Ρεκάμπι επέστρεφε στο Ιράν με την υπόλοιπη ομάδα «σύμφωνα με το πρόγραμμα». Το NBC News δεν μπόρεσε να επαληθεύσει αν η Ρεκάμπι έγραψε το μήνυμα η ίδια και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες δημοσιεύτηκε παραμένουν ασαφείς.
Ώρες νωρίτερα, η ιρανική πρεσβεία στη Σεούλ ανέφερε σε tweet, γραμμένο στα αγγλικά, ότι ο Ρεκάμπι είχε αναχωρήσει από την πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας για το Ιράν «μαζί με τα άλλα μέλη της ομάδας».
«Η Πρεσβεία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στη Νότια Κορέα αρνείται σθεναρά όλες τις ψεύτικες, ψευδείς ειδήσεις και την παραπληροφόρηση σχετικά με την κα Ελνάζ Ρεκαμπί», πρόσθεσε.
Το NBC News απευθύνθηκε στην πρεσβεία για περαιτέρω σχόλια, με τις κλήσεις να παραμένουν αναπάντητες την Τρίτη. Το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι «είναι κατανοητό ότι όλα τα μέλη της ιρανικής αντιπροσωπείας, συμπεριλαμβανομένης της Ελνάζ Ρεκαμπί, έχουν ήδη εγκαταλείψει τη (Νότια) Κορέα» αφού παρευρέθηκαν στην εκδήλωση.
Η Διεθνής Ομοσπονδία Αθλητικής Αναρρίχησης ανέφερε σε δήλωση την Τρίτη ότι βρίσκεται σε επαφή με τον Ρεκαμπί και την Ιρανική Ομοσπονδία Αναρρίχησης.«Υπάρχουν πολλές πληροφορίες σχετικά με την κα Ρεκαμπί και ως οργανισμός προσπαθούμε να αποδείξουμε τα γεγονότα», ανέφερε η δήλωση. «Κατανοούμε ότι επιστρέφει στο Ιράν και θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση όπως εξελίσσεται κατά την άφιξή της».
Ο οργανισμός πρόσθεσε ότι υποστήριξε οποιεσδήποτε προσπάθειες για να «διατηρηθεί ένα πολύτιμο μέλος της κοινότητάς μας ασφαλές σε αυτή την κατάσταση», δίνοντας παράλληλα έμφαση στα δικαιώματα των αθλητών και στην έκφραση της ελευθερίας του λόγου.
Ο Mahmood Amiry-Moghaddam, διευθυντής της οργάνωσης Iran Human Rights με έδρα τη Νορβηγία, δήλωσε σε μια δήλωση που εστάλη μέσω email ότι ανησυχούσε πολύ για τη Rekabi και υποψιάζεται ότι οι ιρανικές αρχές την «ανάγκασαν» να πει ότι δεν φορούσε τυχαία το χιτζάμπ της.
«Με βάση τις γνώσεις μας για την Ισλαμική Δημοκρατία, θα πάνε πολύ μακριά για να αποτελέσουν παράδειγμα για άλλους αθλητές και νεαρά κορίτσια γενικά, έτσι ώστε να μην επαναληφθεί αυτού του είδους η ανυπακοή», είπε. «Ο κανόνας τους βασίζεται στον φόβο. Αυτό που έκανε η Ελνάζ συμβάλλει στην εξάλειψη του φόβου και οι αρχές δεν μπορούν να το ανεχθούν. Πρόκειται για την επιβίωση του συστήματος».
Η Τζάσμιν Ράμσεϊ, αναπληρώτρια διευθύντρια του Κέντρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Ιράν, είπε ότι η ομάδα ανησυχεί για την ασφάλεια του Ρεκάμπι, «καθώς και για την ασφάλεια όλων των γυναικών που τιμωρούνται στο Ιράν για εμπλοκή σε πολιτική ανυπακοή». «Η κυβέρνηση στο Ιράν έχει μετατρέψει το χιτζάμπ, το οποίο θα έπρεπε να είναι επιλογή, σε εργαλείο πολιτικής καταστολής», είπε σε μια δήλωση που εστάλη μέσω email.
Οι διαδηλώσεις διάρκειας ενός μήνα που συγκλόνισαν το Ιράν πυροδοτήθηκαν αρχικά από το θάνατο της 22χρονης Mahsa Amini, αφού συνελήφθη από την αστυνομία ηθικής για φερόμενη παραβίαση του αυστηρού ισλαμικού ενδυματολογικού κώδικα της χώρας. Γυναίκες σε όλη τη χώρα απάντησαν κουρεύοντας τα μαλλιά τους και εμφανίστηκαν στο κοινό με ακάλυπτα τα κεφάλια τους. Οι διαδηλώσεις που ακολούθησαν έχουν εξελιχθεί στην πιο σοβαρή πρόκληση για την κυβέρνηση του Ιράν εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία.
Η Ρεκάμπι δεν είναι η πρώτη Ιρανή αθλήτρια που αντιμετωπίζει προβλήματα αφού αγωνίστηκε με ενδυμασία που παραβιάζει τον κώδικα ενδυμασίας, με την πυγμάχο Σαντάφ Χαντέμ να αναγκάζεται να μείνει στη Γαλλία αφού είπε ότι οι ιρανικές αρχές εξέδωσαν ένταλμα σύλληψής της όταν αγωνιζόταν χωρίς μαντίλα και με σορτς το 2019.
Πηγή: NBCnews
Επιμέλεια-μετάφραση: Σπύρος Αμπελάκης
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος