Κατερίνα Στεφανίδη στο ertnews.gr: Πάω στο Τόκιο για το χρυσό — Κόρη μας και αδερφή μας η Γαρυφαλλιά και η Καρολάιν (video)


Warning: Undefined array key "frameborder" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 77

Warning: Undefined array key "scrolling" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 78

Warning: Undefined array key "width" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 83

Warning: Undefined array key "height" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 83

«Πάμε για να κερδίσω – πάμε για ένα μετάλλιο. Ξέρω ότι είμαι έτοιμη για ένα ατομικό ρεκόρ» είπε χαμογελώντας η χρυσή Ολυμπιονίκης και παγκόσμια πρωταθλήτρια του άλματος επί κοντώ Κατερίνα Στεφανίδη, λίγο πριν αναχωρήσει για το Τόκιο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, μιλώντας στον δημοσιογράφο του ertnews.gr Βαγγέλη Λιακόγκονα.

Στην ερώτηση αν επιθυμεί το ίδιο πολύ το χρυσό μετάλλιο, δεδομένου ότι στους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, στο Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016 πέτυχε τη σπουδαία διάκριση, είπε ότι δεν μπορεί να πει ότι το θέλει λιγότερο, ωστόσο επισήμανε ότι οι συνθήκες είναι διαφορετικές, λόγω του κορονοϊού.

«Πέρυσι και φέτος είχα έναν τραυματισμό και “το πηγαίναμε μέρα – μέρα”. Σε σχέση με το Ρίο που είχα φτάσει στο pick μου πιο νωρίς και το κρατούσα, υπάρχει μια διαφορά. Είναι διαφορετικό το άγχος και ο ενθουσιασμός», είπε μεταξύ άλλων, προσθέτοντας ότι έχει μεγάλο άγχος που δεν θα υπάρχουν θεατές, αν και ήταν κάτι που είχαν υπόψιν, από κοινού με τον προπονητής της, από την αρχή της χρονιάς.

«Δεν ξέρουμε τι θα αντιμετωπίσουμε στο Τόκιο»

«Πάντα πηγαίνουμε σε μια προετοιμασία πριν μπούμε στο Ολυμπιακό Χωριό, τώρα λόγω κορονοϊού δεν ξέρουμε τι θα αντιμετωπίσουμε την πρώτη ημέρα, με τις διαδικασίες. Οι πετυχημένοι αθλητές έχουμε μάθει να κοντρολάρουμε ό,τι κι αν γίνεται, και με αυτή την κατάσταση δεν το μπορούμε», υπογράμμισε η αθλήτρια.

Αναφορικά με την περσινή αναβολή των αγώνων και το κατά πόσο την ωφέλησε, τόνισε: «Με ωφέλησε πολύ. Τέτοια εποχή δεν μπορούσα να περπατήσω λόγω του τραυματισμού. Πέρυσι θα λέγαμε πάμε για να κάνω ότι μπορώ. Τώρα λέμε πάμε για να κερδίσω – πάμε για ένα μετάλλιο. Ξέρω ότι είμαι έτοιμη για ένα ατομικό ρεκόρ. Πέρσι δεν ήμουν καθόλου σε τέτοιο επίπεδο».

Τα… κοντάρια και ο καιρός θα κρίνουν πολλά

Ερωτηθείσα σχετικά με την αλλαγή που αποφάσισε να κάνει στα κοντάρια με τα οποία αγωνίζεται, είπε: «Θεωρούμε ότι είναι η χρονιά να πάρουμε ένα ρίσκο, γιατί είμαι καλά προετοιμασμένη. Στο τεστ με τα καινούργια κοντάρια πήγα καλά. Θεωρώ ότι μπορώ να πηδήξω από 5 έως 20 εκατοστά πιο ψηλά με αυτά».

Για τις καιρικές συνθήκες που κρίνουν πολλά στις επιδόσεις των αθλητών, ανέφερε: «Ο καιρός επηρεάζει όλες τις αθλήτριες και την καθεμία ξεχωριστά. Εμένα συνήθως οι συνθήκες με επηρεάζουν λιγότερο από ότι άλλες αντιπάλους μου. Οπότε δεν θα μας πείραζε αν είχε λίγο αέρα. Οι συνθήκες και το ποια θα τις αντιμετωπίσει καλύτερα θα κρίνει το ποια επίδοση θα πάει καλύτερα και ποια αθλήτρια θα κερδίσει μετάλλιο».

Η Κατερίνα Στεφανίδη αποκάλυψε τι σκέφτεται τα δευτερόλεπτα εκείνα, πριν από το άλμα της, λέγοντας: «Το “in the zone” που λέμε οι αθλητές, είναι το χρονικό σημείο στο οποίο δεν σκεφτόμαστε κάτι. Απλά πιάνεις το κοντάρι, ξεκινάς και το σώμα σου έχει κάνει αυτό που έχει μάθει. Παρόλα αυτά θυμάμαι κάτι: Το 2016 στο Ρίο, όταν στεκόμουν στο διάδρομο και πριν αρχίσω να τρέχω, σκέφτηκα “Είσαι στους Ολυμπιακούς Αγώνες – κίνησε λίγο καλύτερα το δεξί σου χέρι!”».

Το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας ανήκει στον προπονητή και σύζυγό μου

Η ίδια μίλησε και για το πόσο σημαντικός είναι ο τρόπος με τον οποίο τη διαχειρίζεται ο προπονητής και σύζυγός της, Μίτσελ Κρίερ, που όπως είπε κρύβεται πίσω από την επιτυχία της.

«Ειδικά με τον τραυματισμό του 2019 ο ίδιος έγινε και φυσικοθεραπευτής και χειροπράκτης και… όλα. Για ό,τι επιτυχία έρθει και ότι έχουμε κάνει έως τώρα, θεωρώ ότι μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας είναι δικό του και λιγότερο δικό μου», είπε μεταξύ άλλων.

Έκανε γνωστό, ακόμη, ποια είναι η στιγμή της ζωής της που θυμάται αλλά και νοσταλγεί περισσότερο και δεν άλλη από την περίοδο των σπουδών της. Αποκάλυψε και το πώς έχει φανταστεί τον εαυτό της σε δέκα χρόνια από σήμερα. Μίλησε για το αν η μητρότητα και ο αθλητισμός, μπορούν να συνυπάρχουν.

«Δεν θέλουμε να κάνουμε παιδιά επειδή απλά στην ηλικία που είμαστε ο κόσμος κάνει. Σίγουρα μπορούν αυτά να συνυπάρξουν, ωστόσο. Πολλές αθλήτριες το κάνουν. Μετά εγκυμοσύνη κάποιες αθλήτριες μάλιστα επιστρέφουν με μεγαλύτερες επιδόσεις. Ειδικά για εμάς που ζούμε κάποιους μήνες στη μια χώρα και κάποιους στην άλλη είναι δύσκολο. Ήδη να ταξιδεύουμε με κοντάρια είναι δύσκολο. Με… παιδί και με κοντάρια θα είναι ακόμα πιο δύσκολο», είπε γελώντας.

Οι γονείς των νέων παιδιών να δουν στην οποιαδήποτε γυναικοκτονία την κόρη τους, το παιδί τους

Σχολιάζοντας τα θλιβερά περιστατικά της τελευταίας περιόδου, με τα εγκλήματα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αφορούν σε γυναικοκτονίες, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων:

«Δεν είναι κάτι καινούργιο, μας ακούγεται ως τέτοιο λόγω των social media. Γινόταν με τον ίδιο τρόπο στο παρελθόν και απλώς δεν το γνωρίζαμε. Θα συμφωνήσω με όσους λένε ότι έχει να κάνει με την ανατροφή ενός αγοριού, αλλά και πιθανότατα ενός κοριτσιού να καταλάβει και τη δική της αξία. Οι γονείς ειδικά νέων παιδιών πρέπει να το δουν και να το πάρουν πολύ σοβαρά και να δουν στην οποιαδήποτε γυναικοκτονία την κόρη τους, το παιδί τους. Τότε ίσως να αρχίσουν να αλλάζουν τα πράγματα. Οι άνθρωποι έχουμε ένα κακό: Κάτι δεν μας αγγίζει, παρά μόνο όταν είναι πολύ κοντά μας. Πρέπει αυτό να το κάνουμε να είναι πολύ κοντά μας. Να δούμε την κόρη μας, την αδερφή μας σε αυτές τις κοπέλες, για να αρχίζει να αλλάζει αυτό. Όσο μας φαίνεται κάτι μακρινό και εξωπραγματικό δεν θα αλλάξει».

Συμβουλεύοντας τους νεότερους αθλητές: Δεν είναι θυσίες – είναι επιλογές

Ερωτηθείσα για το το θα συμβούλευε τους νεότερους αθλητές που προσβλέπουν σε καριέρα, είπε: «Έλεγα πάντα από μικρή ότι δεν κάνω θυσίες, αλλά κάνω επιλογές. Αν τα βλέπεις ως θυσίες αρχίζει το ψυχολογικό κομμάτι και δυσκολεύει πάρα πολύ. Είναι πολύ δύσκολος ο πρωταθλητισμός, για τον καθένα για διαφορετικό λόγο. Για κάποιαν μπορεί επειδή είναι μητέρα, για μένα επειδή ταξιδεύω πολύ. Δεν είναι θυσίες – είναι επιλογές», ενώ πρόσθεσε:

«Προσπαθώ να είμαι ρεαλίστρια και να βλέπω τι γίνεται γύρω μας. Σαφώς τα πράγματα ήταν σε εξωφρενικό βαθμό καλύτερα πριν από 15 χρόνια, τα χρυσά χρόνια του αθλητισμού του 2004. Υπάρχει μια επιβράβευση για τα παιδιά που έρχονται πίσω με μετάλλια, δυστυχώς όμως έχουμε αφήσει πολύ πίσω τα παιδιά που έρχονται τέταρτα και πέμπτα κι ας είναι παιδιά που μπορεί στο μέλλον να μας φέρουν ολυμπιακά μετάλλια».

Κατερίνα Στεφανίδη θα αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο, στο άλμα επί κοντώ, στις 2 και στις 5 Αυγούστου. Τους Αγώνες θα καλύψει η ΕΡΤ στα κανάλια της και το ertnews.gr, ενώ έχει διαμορφωθεί ήδη το τηλεοπτικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει μεταδόσεις από τις πρώτες πρωινές ώρες ως και αργά το βράδυ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος