Αναλυτές για διαπραγματεύσεις Ρωσίας – Ουκρανίας : Πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι


Warning: Undefined array key "frameborder" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 77

Warning: Undefined array key "scrolling" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 78

Warning: Undefined array key "width" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 86

Warning: Undefined array key "height" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 86

“Το πιθανότερο σενάριο στις διαπραγματεύσεις Ουκρανίας – Ρωσίας που ξεκίνησαν, είναι στο τέλος της ημέρας να βρεθεί μια λύση ενδιάμεση, που θα ικανοποιεί εν μέρει τις ρωσικές απαιτήσεις κυρίως ως προς την κατεύθυνση της παροχής μιας υπόσχεσης ότι η Ουκρανία δεν θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, τουλάχιστον όχι άμεσα και από την άλλη η Ουκρανία θα επιμένει στην εδαφική της ακεραιότητα και στην εθνική της ανεξαρτησία” εκτίμησε μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή “Συνδέσεις” ο Αντώνης Κλάψης, επίκουρος καθηγητής διπλωματίας και διεθνούς οργάνωσης στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Σε κάθε περίπτωση τόνισε ότι “πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι” καθώς και η ουκρανική πλευρά δεν θα θέλει να ενδώσει από την πρώτη στιγμή στις ρωσικές πιέσεις”. Η εκτίμησή του είναι πως “μείζον στόχος της Ρωσίας, είναι να καταστήσει την Ουκρανία ένα είδος εξαρτήματος της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής και μέσα σε αυτό το πλαίσιο ενδεχομένως να επιδιώξει και την αλλαγή της κυβέρνησης στην Ουκρανία”. Επιπλέον σημείωσε πως “ενδεχομένως η Ρωσία στις σημερινές διαπραγματεύσεις να επιδιώξει να κρατήσει υπό τον έλεγχό της ένα κομμάτι της Ουκρανίας, εξάλλου αυτό το έχει ήδη κάνει το 2014, όταν έθεσε υπό τον έλεγχό της παρανόμως την περιοχή της Κριμαίας”.

Όπως επεσήμανε ο κ. Κλάψης “Σε κάθε περίπτωση η Ρωσία είχε ένα κεντρικό στόχο που νομίζω ότι παραμένει ίδιος και απαράλλακτος από την πρώτη στιγμή της κρίσης. Να καταστήσει την Ουκρανία ένα κράτος μειωμένης κυριαρχίας, να την θέσει υπό τον άμεσο έλεγχο της Μόσχας, να εγκαθιδρύσει ενδεχομένως και μια φιλορωσική κυβέρνηση στο Κίεβο και να διασφαλίσει ότι η Ουκρανία θα πορευτεί στο εξής ως ένα είδος προτεκτοράτου της Ρωσίας. Χωρίς δική της εξωτερική πολιτική, δεν θα μπορεί να λαμβάνει μείζονες αποφάσεις χωρίς την έγκριση της Ρωσίας”.

“Σε αυτές τις διαπραγματεύσεις η Ρωσία θα θέλει να κεφαλαιοποιήσει τα όποια κέρδη έχει συσσωρεύσει με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Δηλαδή οπωσδήποτε θα θέλει να δημιουργήσει μια κατάσταση στην Ουκρανία που θα είναι βολική για την ίδια. Έχει εδαφικά τετελεσμένα θα θέλει να πιέσει όσο περισσότερο την Ουκρανική πλευρά σε όλα τα ρωσικά αιτήματα” σημείωσε.

“Η Ουκρανική πλευρά θα θέλει να κερδίσει κάποιο χρόνο έτσι ώστε να μπορέσει να κινητοποιήσει και την διεθνή κοινότητα περισσότερο στο πλευρό της για να αποφύγει τα χειρότερα” εκτίμησε .

Ο Χρόνος της διαπραγμάτευσης

Εάν η διαπραγμάτευση τελειώσει γρήγορα θα σηματοδοτήσει ότι δεν είναι και τόσο επιτυχημένη γιατί δείχνει ότι οι δύο πλευρές δεν έχουν τίποτε να διαπραγματευτούν” σημείωσε . Εκτίμησε και ευχήθηκε να κρατήσει η διαπραγμάτευση περισσότερο από μία ημέρα γιατί έτσι θα υπάρξει μεγαλύτερη πιθανότητα να βρεθεί έστω και εκ των υστέρων ειρηνική λύση και να αποφευχθούν τα χειρότερα (χρήση πυρηνικών αποτρεπτικών όπλων)

Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Ιατρίδης πτέραρχος εν΄αποστρατεία – αμυντικός αναλυτής εκτίμησε για τις σημερινές διαπραγματεύσεις

“Πάει ο Πούτιν σε διαπραγματεύσεις βάζοντας το πιστόλι στον κρόταφο. Θα πει στον Ζελένσκι “Ή θα μου δώσετε αυτά που θέλω και θα φύγω, ή θα συνεχίσω τις μάχες και θα σας καταστρέψω και θα καταλάβω την Ουκρανία και έχει αυτή τη δυνατότητα λόγω υπεροχής επί του πεδίου”. Επομένως, κατέληξε ο κύριος Ιατρίδης  μην περιμένουμε πολλά πράγματα από αυτές. Στόχος του Πούτιν είναι αφού φύγει ο Ζελένσκι να τοποθετήσει φιλορωσική κυβέρνηση και να διαπραγματευτεί σε άλλη βάση με τη Δύση. Έτσι θα πάει στις διαπραγματεύσεις. Δεν θα δεχτεί εκτιμώ να παραμείνει ο Ζελένσκι και γι΄αυτό θα θέσει όρους και προϋποθέσεις”.

Όσον αφορά στο επιχειρησιακό κομμάτι ο κ. Ιατρίδης έκανε την εξής ανάλυση:

“Η Ρωσία πίστεψε ότι ήταν μία εύκολη υπόθεση, ξεκίνησε με μία ήπια εισβολή και δεν περίμενε να βρει αντίσταση από πλευράς Ουκρανών. Προσπάθησε να χτυπήσει και χτύπησε επιλεγμένους στόχους για να μην έχει απώλειες μεταξύ αμάχων, πράγμα που δεν έγινε (θάνατος 10 Ελλήνων ομογενών).

Βλέποντας ότι καθυστερεί για να αποφύγει το οικονομικό και το πολιτικό κόστος στο εσωτερικό της η Ρωσίας αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει όλες τις δυνάμεις της και τα βαρέα όπλα της και τα επικίνδυνα θερμοβαρικά.

Οι Ουκρανοί μην μπορώντας να δώσουν μάχη σε ανοικτό πεδίο, κλείστηκαν στις πόλεις προκειμένου να διεξάγουν ανταρτοπόλεμο.

Η Ρωσία έχει αποκλείσει το Κίεβο και προσπαθεί στις άλλες μεγάλες πόλεις Οδησσό και Μαριούπολη, που θέλει να ελέγξει, να τις αποκλείσει από οποιαδήποτε στρατιωτική βοήθεια.

Παραμένει ερωτηματικό πως θα φτάσει στρατιωτική βοήθεια από τις άλλες χώρες στο αποκλεισμένο Κίεβο

Από την πλευρά του ο κ. Κλάψης σημείωσε ότι “Η ίδια η Ρωσία πιέζεται από την άλλη από οικονομικούς παράγοντες και συμφώνησε με τον πτέραρχο εν αποστρατεία κ. Ιατρίδη, ότι όσο περνάει ο χρόνος τόσο περισσότερο η Ρωσία καλείται να πληρώσει και οικονομικό και πολιτικό τίμημα για τις ενέργειές της. Επομένως ιδανικά για την ίδια θα ήθελε να τελειώσουν όλα αυτά το συντομότερο δυνατόν.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος