CNN: Στην Ευρώπη ο Τζο Μπάιντεν για να εγκαινιάσει τη μετά τον Ψυχρό Πόλεμο εποχή

Για πρώτη φορά εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια, ένας πρόεδρος των ΗΠΑ έφτασε σε μια ταραγμένη από τη ρωσική επιθετικότητα Γηραιά Ήπειρο και από τον εφιάλτη της επιστροφής της πυρηνικής απειλής. Μια Δύση που θρηνεί τη διαλυμένη ψευδαίσθησή της ότι είχε εισέλθει σε μια εποχή αέναης ειρήνης.

Η παρουσία του Μπάιντεν στις Βρυξέλλες για να απευθυνθεί στους ηγέτες του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και το ταξίδι του στην Πολωνία, ένα κράτος πρώτης γραμμής της συμμαχίας, θα υπογραμμίσει πώς άλλαξε ο κόσμος – πιθανώς αμετάκλητα – μόλις το πρώτο ρωσικό τανκ πέρασε τα σύνορα της Ουκρανίας πριν από τέσσερις εβδομάδες.

Για τρεις δεκαετίες από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, οι πρόεδροι που έχουν ταξιδέψει στην Ευρώπη εξιδανικεύουν τις νίκες της Δύσης επί του ναζισμού και του κομμουνισμού. Στέκονται ανάμεσα στους Αμερικανούς νεκρούς σε ένα νεκροταφείο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου της D-Day στη Νορμανδία ή μιλούν σε μια ειδυλλιακή πλατεία στην Πράγα ή τη Βαρσοβία, και αποκαλούν συχνά τους διατλαντικούς δεσμούς ακλόνητους και μόνιμους.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, φάνηκε ότι με την παρέλευση της παλιότερης γενιάς , κόπηκε το συναισθηματικό νήμα της μνήμης μεταξύ Αμερικανών και Ευρωπαίων κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Μια γεωπολιτική αφύπνιση

Αυτοί οι ακλόνητοι δεσμοί και ο λόγος για την ύπαρξή τους δεν δείχνουν πλέον τόσο επίκαιροι ή απαραίτητοι στην εποχή του Instagram χωρίς σύνορα, ειδικά όταν οι Ρώσοι, που σπάνια έβλεπαν εχθρούς πριν από 40 χρόνια, τώρα έχουν κατακλύσει τα πιο λαμπερά σημεία του Λονδίνου και της Νίκαιας .

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, που τροφοδοτούσε τα παράπονα κατά την πτώση του κομμουνισμού στην Ανατολική Γερμανία ως αξιωματικός της KGB και είχε εμμονή με την αναβίωση του ρωσικού μεγαλείου, τα άλλαξε όλα. Στη διάρκεια του χρόνου παρενέβη στη Δύση ταρακουνώντας κυβερνήσεις όπως αυτή της Γερμανίας από τον εφησυχασμό της μετά τον Ψυχρό Πόλεμο και απέδειξε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να βλέπουν σοβαρά τη διατλαντική συμμαχία.

Ένα νέο , αυτή τη φορά εικονικό Σιδηρούν Παραπέτασμα κατέβηκε στην Ευρώπη με οικονομικές κυρώσεις που διέκοψαν τις αεροπορικές συνδέσεις, κατασχέθηκαν μετρητά από ολιγάρχες, έκλεισαν τα Starbucks, τα καταστήματα της Apple και αποκλείστηκαν οι αγώνες Formula 1 στη Ρωσία.

Το ΝΑΤΟ σπεύδει με ομάδες μάχης σε κράτη πρώτης γραμμής όπως η Ουγγαρία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Σλοβακία. Η συμμαχία έχει εγκλωβιστεί σε έναν ξαφνικό πόλεμο με τη Ρωσία να εκτοξεύει εκατοντάδες αντιαρματικά και αντιαεροπορικά βλήματα εναντίον των Ουκρανικών δυνάμεων του προέδρου Ζελένσκι.

Η μοχθηρή σφαγή πολιτών από τα μπαράζ βομβαρδισμών της Ρωσίας που καταστρέφουν πόλεις στην Ουκρανία και η έξοδος εκατομμυρίων προσφύγων στην Ευρώπη απηχούν, την πιο μαύρη σελίδα στην αιματοβαμμένη ιστορία της ηπείρου του 20ου αιώνα.

Ανάλογα με το πως βλέπει κανείς τα πράγματα, η Δύση και η Ρωσία μάχονται τώρα τον τελευταίο αγώνα του Ψυχρού Πολέμου ή τον πρώτο σε μια νέα εποχή αντιπαράθεσης καθώς απολυταρχίες όπως της Μόσχας και του Πεκίνου σχηματίζουν ένα ευρύ εχθρικό μέτωπο ενάντια στη δυτικού τύπου δημοκρατία.

Εάν ο Πούτιν βγει από αυτήν την επιθετικότητα με κάποια κέρδη, τότε είναι πιθανό να το επιχειρήσει ξανά, εναντίον της Ουκρανίας ή, εναντίον άλλων.

«Πρέπει λοιπόν να ηττηθεί απόλυτα», είπε ο Τζόναταν Βσέβιοφ γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών της Εσθονίας, στο CNN στην Ουάσιγκτον την Τετάρτη.

Ή όπως το είπε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σε μια συνέντευξη στην Κρίστιαν Αμανπούρ του CNN: «Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι ο Πούτιν θα ηττηθεί… Αυτό είναι ένα ζήτημα ασφάλειας, για το μέλλον της Ευρώπης και του μέλλοντος του κόσμου.»

Η επίσκεψη του Μπάιντεν έρχεται σε μια ιστορική καμπή

Ο Αμερικανός Πρόεδρος εξακολουθεί να είναι ο απόλυτος εγγυητής της ευρωπαϊκής ασφάλειας σχεδόν 80 χρόνια μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σε αυτή τη νέα εποχή, η Δύση θα προσπαθήσει και πάλι να αποτρέψει και να συγκρατήσει τη Ρωσία, καθώς επιδιώκει να ενισχύσει τον αγώνα της Ουκρανίας που δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ για δημοκρατία και ανεξαρτησία, αποφεύγοντας μια άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία που θα μπορούσε να γίνει πυρηνική.

Αυτό μοιάζει με τη μεγαλύτερη στρατηγική πρόκληση που αντιμετωπίζει η Δύση, τουλάχιστον όσο ο Πούτιν είναι στην εξουσία ανεξάρτητα από το πώς θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι μια Ρωσία μετά τον Πούτιν θα ήταν περισσότερο συμπαθής προς τη Δύση, ειδικά εάν η τιμωρία των κυρώσεων ζημιώνει περαιτέρω την ελίτ εξουσίας και τους απλούς Ρώσους έναντι της Αμερικής και της Ευρώπης.

Τα εξαιρετικά διακυβεύματα σημαίνουν ότι η αποστολή του Μπάιντεν συγκρίνεται με τα προεδρικά ταξίδια που συνέπεσαν με σημεία καμπής στον Ψυχρό Πόλεμο.

Συνδυάζοντας την ενότητα της συμμαχίας

Η αποστολή του Μπάιντεν δεν είναι απλώς πλούσια σε συμβολισμούς. Αντιπροσωπεύει την καλύτερη ευκαιρία του να συνδυάσει την απροσδόκητη ενότητα στη συμμαχία ενάντια στην οποία στοιχημάτισε ο Πούτιν .

Ο Μπάιντεν και οι Ευρωπαίοι ομόλογοί του γνωρίζουν ότι ο Πούτιν θα είναι σε εγρήγορση ακόμη στα πιο μικρά σημάδια διχασμού της Δύσης σχετικά με το τι πρέπει να κάνει στη συνέχεια.

Ωστόσο, υπάρχουν σκληρές διαπραγματεύσεις για την ενίσχυση των κυρώσεων ειδικά για την επιθυμία των ΗΠΑ να δουν τις βασικές δυνάμεις της ΕΕ να απογαλακτίζονται από τις ρωσικές πηγές ενέργειας από τις οποίες εξαρτώνται και καταθέτουν τα μετρητά της Δύσης στη Μόσχα, παρά τις πιο αυστηρές κυρώσεις που έχουν καταγραφεί.

Ο Μπάιντεν έφυγε από την Ουάσιγκτον την Τετάρτη προειδοποιώντας ότι με την προέλαση του πεζικού της Ρωσίας να έχει βαλτώσει, ο Πούτιν θα μπορούσε να αποφασίσει να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στην Ουκρανία.

Οι δυτικές χώρες θα πρέπει να αποφασίσουν πώς θα αντιδράσουν σε μια τέτοια κλιμάκωση και αν θα διαφοροποιηθούν στην αποφασιστικότητα της Δύσης να μην αντιμετωπίσει απευθείας τη Ρωσία στην Ουκρανία.

Εν τω μεταξύ, ο Ζελένσκι αναμένεται να κάνει ακόμη πιο έντονες τις εκκλήσεις του για περισσότερη βοήθεια από τη Δύση, καθώς η ηρωική αντίσταση της χώρας του ωθεί τις ρωσικές δυνάμεις να εξαπολύσουν ολοένα και περισσότερους αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον αμάχων.

Κανονικά, οι διεθνείς σύνοδοι κορυφής είναι σεναριακές υποθέσεις που διεξάγονται σε φούσκες υψηλής ασφάλειας στις οποίες ο υπόλοιπος κόσμος φαίνεται μακρινός.

Αλλά οι συνεχείς εικόνες της σφαγής πολιτών στην Ουκρανία και της βάναυσης επίθεσης του Πούτιν σε μια ανεξάρτητη, κυρίαρχη χώρα θα κάνουν αυτή τη σύνοδο διαφορετική. Ο φόβος για το πώς θα απαντήσει ο Πούτιν εάν βρεθεί στη γωνία ή απελπιστεί, ειδικά δεδομένης της απειλής της πυρηνικής του απειλής, θα είναι σκιά που βαραίνει στο μυαλό των ηγετών.

Η ιστορία τους προειδοποίησε καθώς ετοιμάζονταν να κατευθυνθούν στις Βρυξέλλες

Ένας 96χρονος επιζών του Ολοκαυτώματος, ο Μπόρις Ρομαντσένκο σκοτώθηκε την Παρασκευή στο Χάρκοβο. Ο Ρομαντσένκο επέζησε από κολαστήρια στα στρατόπεδα Μπούχενβαλντ , Πεενμούντε, και Μπέργκεν-Μπέλσεν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Όμως δεν μπόρεσε να ξεφύγει από το τερατώδες μπαράζ επιθέσεων του Πούτιν.

Ο θάνατός του όχι μόνο αποκαλύπτει το σκληρό ψέμα του Ρώσου ηγέτη ότι διεξάγει έναν πόλεμο για να επιφέρει την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας αλλά ακόμη επισημαίνει στους δυτικούς ηγέτες ότι αντιμετωπίζουν μια στιγμή πλήρους κύκλου στην αναζωπυρωμένη μάχη της Ευρώπης μεταξύ τυραννίας και ελευθερίας.

Πηγή: CNN, Eπιμέλεια: Γρηγόρης Τάτσης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος